Kullanılmayan sabit diski kapatma

Zafer.Kalender

Kilopat
Herkese merhaba. Bilgisayarımda 2 tane sabit disk takılı. İlk diski kullanıyorum ama ikinci diski şu anda kullanmıyorum. Bunu bios'tan veya windows'tan herhangi bir ayar yaparak kapatabilir miyim? Güç kablosunu sürekli takıp çıkarmak istemiyorum. Şimdiden teşekkürler.

Harddisk modeline bağlı olarak Windows zaten bunu otomatik yapması gerek.
Benim işletim sistemi kurulu olan harddisk hariç 3 adet daha harddisk var ve bu harddiskler kullanmadığımda otomatik olarak duruyor,senin hardiskininde öyle olması gerekir ?

Windows 8.1 Kullanıyorsanız eğer;

Denetim Masası\Donanım ve Ses\Güç Seçenekleri buraya girin.

Hangi güç seçeneğini kullanıyorsanız yanındaki plan ayarlarını değiştire tıklayın > Gelişmiş güç ayarlarını değiştire tıklayın.

Ve oradan sabit diski kullanmadığın zaman kaç dakika içinde kapatılmasını istediğini ayarlayın. Normalde 20 dakika, siz daha düşük bir değer girebilirsiniz. Bu sayede mesela 5 dakika sonra o disk kendini kapatır. Ama siz sürekli kapalı kalmasını istiyorsanız bilemeyeceğim...

Hangi güç seçeneğini kullanıyorsanız yanındaki plan ayarlarını değiştire tıklayın > Gelişmiş güç ayarlarını değiştire tıklayın.

Ve oradan sabit diski kullanmadığın zaman kaç dakika içinde kapatılmasını istediğini ayarlayın. Normalde 20 dakika, siz daha düşük bir değer girebilirsiniz. Bu sayede mesela 5 dakika sonra o disk kendini kapatır. Ama siz sürekli kapalı kalmasını istiyorsanız bilemeyeceğim...
Benim bildiğim kadarı ile yazdığınız bu yöntem işletim sisteminin kurulu olduğu harddisk için geçerli,bir yanlışlık olmasın ?

@Jubei Hayır yanlış biliyorsunuz. Ben bu özelliği yeni bir SSD alıp sistemimi ona kurduğum zaman öğrenmiştim.

Yeni SSD'me Windows'u kurdum ve bu yüzden 1 TB'lık HDD'im boşa çıktı. Onu depolama olarak kullanmaya başladım.

Sonra farkettim ki HDD bazen kendini kapatıyor, ne zaman HDD'den bir dosya oynatsam ses çıkararak çalışmaya başlıyor. Araştırdım ve öğrendim ki HDD Windows'un bu özelliği sayesinde 20 dakika sonra kendini kapatıyormuş.

Yani dediğinizin aksine işletim sisteminizin kurulu olmadığı disklerde işe yarıyor bu sistem. Mantıken düşününce zaten işletim sistemi arka planda sürekli çalıştığı için uyku moduna geçecek zamanı olmuyor. Ama işletim sisteminin kurulu olmadığı diskinizde herhangi bir işlem yapmıyorsanız sıfır kullanımda oluyor ve belirlediğiniz süre dolunca disk uykuya giriyor.

@Jubei Hayır yanlış biliyorsunuz. Ben bu özelliği yeni bir SSD alıp sistemimi ona kurduğum zaman öğrenmiştim.

Yeni SSD'me Windows'u kurdum ve bu yüzden 1 TB'lık HDD'im boşa çıktı. Onu depolama olarak kullanmaya başladım.

Sonra farkettim ki HDD bazen kendini kapatıyor, ne zaman HDD'den bir dosya oynatsam ses çıkararak çalışmaya başlıyor. Araştırdım ve öğrendim ki HDD Windows'un bu özelliği sayesinde 20 dakika sonra kendini kapatıyormuş.

Yani dediğinizin aksine işletim sisteminizin kurulu olmadığı disklerde işe yarıyor bu sistem. Mantıken düşününce zaten işletim sistemi arka planda sürekli çalıştığı için uyku moduna geçecek zamanı olmuyor. Ama işletim sisteminin kurulu olmadığı diskinizde herhangi bir işlem yapmıyorsanız sıfır kullanımda oluyor ve belirlediğiniz süre dolunca disk uykuya giriyor.
Yine çelişkili bir durum var çünkü bende de SSD var ve ayrıca SAMSUNG Spinpoint F3 HD103SJ 1TB var ve benim güç ayarlarım resimde görebileceğiniz gibi en yükse performansta ve buna rağmen SAMSUNG Spinpoint F3 HD103SJ 1TB ve diğer harddisklerim uyku durumuna geçiyor. Ancak ben o harddisklere erişim yaptığımda uyku modundan çıkıyor ve zaten bunu harddiskin ilk kafa dönüş sesinden de anlayabiliyorum. Tam olarak araştırmadım ama yukarıda bahsettiğim gibi o ayarlar işletim sistemi harddiski için diye düşünüyorum ben ?

q3vzjZ.jpg

Son düzenleyen: Moderatör:

Sağolun, süreyi 3 dakika yaptım ve işe yaradı.

Harddisk modeline bağlı olarak Windows zaten bunu otomatik yapması gerek.
Benim işletim sistemi kurulu olan harddisk hariç 3 adet daha harddisk var ve bu harddiskler kullanmadığımda otomatik olarak duruyor,senin hardiskininde öyle olması gerekir ?

Kullanmadığım disk 7-8 senelik sanırım, eski olduğundan durmuyordur belki. Cevabınız için sağolun.

Uyarı! Bu konu 11 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı