Kullanımı kolay Arch tabanlı oldukça hafif Linux dağıtımı önerisi

Makaleler
1
Daha fazla  
Eski laptopuma Arch tabanlı hafif bir Linux dağıtımı arıyorum. EndeavourOS ağır gelecek, Manjaro tavsiye edilmiyor, saf Arch çok zor, Artix denemek istedim fakat bunda da multilib eklemekle falan hiç uğraşmak istemiyorum. Bu sistemde hiç donma yapmayacak Linux dağıtımı önerebilir misiniz?

Intel Core i3 M350.
6 GB RAM.
240GB SSD.

Son düzenleme:
Endeavour OS için fazlasıyla yeterli, ağır gelmez. Daha kötü sistemle kullanmıştım. (Pentium E6700, HD 5450, 2 GB DDR3 RAM)

Kolaylık açısından CachyOS'e de bakabilirsin. Performans yamaları daha çok yeni sistemlere yönelik ancak bu sistemde rahat çalışır.

Biraz daha hafif bir şey yok mu? Böyle minimum sistem gereksinimi 1GB falan olsun. Artix Linux çok iyiydi mesela boşta 200 MB falan oluyordu RAM kullanımı. Ana sorun RAM değil de işlemci çok kötü bir de laptopta sorun var çok ısınınca kapanıyor.

Endeavour OS için fazlasıyla yeterli, ağır gelmez. Daha kötü sistemle kullanmıştım. (Pentium E6700, HD 5450, 2 GB DDR3 RAM)

Kolaylık açısından CachyOS'e de bakabilirsin. Performans yamaları daha çok yeni sistemlere yönelik ancak bu sistemde rahat çalışır.

Minimum 4 GB RAM isteyince kuşkulanıyorum çünkü mesela Windows 11'de boşta 4 GB RAM istiyor ama kullanılmaz o RAM ile.

Biraz daha hafif bir şey yok mu? Böyle minimum sistem gereksinimi 1GB falan olsun. Artix Linux çok iyiydi mesela boşta 200 MB falan oluyordu RAM kullanımı. Ana sorun RAM değil de işlemci çok kötü bir de laptopta sorun var çok ısınınca kapanıyor.
Masaüstü ortamı ile alakalı RAM kullanımı. Artix systemd kullanmadığı için daha az ram kullanabilir ancak en büyük farkı masaüstü ortamı yaratır. KDE, GNOME değil de Xfce veya Mate kullanırsan her dağıtım performanslı çalışır.

Masaüstü ortamı ile alakalı RAM kullanımı. Artix systemd kullanmadığı için daha az RAM kullanabilir ancak en büyük farkı masaüstü ortamı yaratır. KDE, GNOME değil de Xfce veya Mate kullanırsan her dağıtım performanslı çalışır.

Xfce ya da kurmayı becerebilirsem tiling WM kullanmayı düşünüyorum.

Minimum 4 GB RAM isteyince kuşkulanıyorum çünkü mesela Windows 11'de boşta 4 GB RAM istiyor ama kullanılmaz o RAM ile.
Masaüstü ortamına göre değişir. KDE Plasma, GNOME kurarsan 4 GB RAM bile çok amaçlı kullanımda kötü olur ancak Xfce masaüstüyle kurulum yaparsan boşta 500-600 MB RAM kullanır.

Xfce ya da kurmayı becerebilirsem tiling WM kullanmayı düşünüyorum.
Endeavour OS'te online kurulum seçtiğinde istediğin masaüstü ortamı ile kurabilirsin. WM'lerin çoğu ise community kurulum seçeneğinde.

Masaüstü ortamına göre değişir. KDE Plasma, GNOME kurarsan 4 GB RAM bile çok amaçlı kullanımda kötü olur ancak Xfce masaüstüyle kurulum yaparsan boşta 500-600 MB RAM kullanır.

Endeavour OS'te Online kurulum seçtiğinde istediğin masaüstü ortamı ile kurabilirsin. WM'lerin çoğu ise community kurulum seçeneğinde.

Sağ olun Endeavour kullanacağım herhalde o zaman hafif bir masaüstü ortamı ile. Tiling WM kullanmayı çok istiyorum ama Config'lerle nasıl uğraşacağımı bilmiyorum.

1750939703959.png

GNOME kullanıyorum. Sadece Firefox ve Discord açık. Minimum 4 GB RAM istenmesi Plasma ve GNOME için normal. Hafif masaüstü ortamı kuracak olursan 2 GB RAM bile yeterli olur.

Sağ olun Endeavour kullanacağım herhalde o zaman hafif bir masaüstü ortamı ile. Tiling WM kullanmayı çok istiyorum ama Config'lerle nasıl uğraşacağımı bilmiyorum.
Endeavour OS, WM configlerini hazır sunuyor. Sadece kısayollarına alışman ya da kendine göre değiştirmen gerekiyor. Kurduktan sonra konu açarsan anlatılır. Sıfırdan config yazmayacaksın.

Eki Görüntüle 2521033
GNOME kullanıyorum. Sadece Firefox ve Discord açık. Minimum 4 GB RAM istenmesi plasma ve GNOME için normal. Hafif masaüstü ortamı kuracak olursan 2 GB RAM bile yeterli olur.

Endeavour OS, WM Config'lerini hazır sunuyor. Sadece kısayollarına alışman ya da kendine göre değiştirmen gerekiyor. Kurduktan sonra konu açarsan anlatılır. Sıfırdan Config yazmayacaksın.

Vay be en ağır masaüstü ortamı bile bu kadar az kullanıyormuş şaşırdım doğrusu. Benim ana bilgisayarımda sadece arkada Chrome ve Spotify olmasına rağmen 10GB RAM kullanıyor :D.

1750940018830.png

Ayrıca teşekkürler verdiğiniz bilgi için. Dediğiniz gibi Config'ler hazır ise hem Xfce hem WM kurmayı düşünüyorum.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı