Hazarcobann
Decapat
Daha fazla
Ama hocam ilk ayete bakarsan zaten sizin için yeryüzünde ne varsa hepsini yarattım/tamamladım diyor?Burada anladığım kadarıyla ilk ayette yeryüzünü yarattığını 2. ayette ise yeryüzünü insanlar için yaşanabilecek hale getirildiği söyleniyor. Döşedi kelimesi yarattı olarak algılanmamalı keza Arapça kelimesi de o anlama gelmiyor zaten.
Ama hocam ilk ayete bakarsan zaten yeryüzünde ne varsa hepsini yarattım/tamamladım diyor?
Hocam ilkinde yeryüzündekilerden 2. De yeryüzünden bahsediyor sanırım.Ama hocam ilk ayete bakarsan zaten sizin için yeryüzünde ne varsa hepsini yarattım/tamamladım diyor?
Tamam mesela örnek verecek olursam şöyle düşün. Her şeyi yarattı fakat insanların yaşamasına engel olabilecek türler var dinozorlar gibi ya da sıcaklıklar insanın yaşaması için çok düşük olarak yaratıldı dünya. Sonrasında ise insanın yaşaması için tekrardan düzenlendi gibi. Yani çok basite indirgeyecek olursak bir evin eşyalarını aldın diyelim ama eşyaları düzenlemedin mesela buzdolabı salonda gibi.
Hocam ilkinde yeryüzündekilerden 2. de yeryüzünden bahsediyor sanırım.
Zaten ayette diyor ki sizin için(insanlar için)ne varsa yarattım diyor. Bir dinazorun olduğu buzulların dünyayı kapladığı bir yerde bu olamaz zaten anladın mı hocam. Yani Allah yeryüzünü insan için ne varsa yaratmış tamamlanmış hale getirmiş. Sen eğer dinozor sıcaklık vb diyorsan bu ayetle çelişir, hadi bunu görmezden gelelim o zaman bu iddianı ispatlaman gerekir.
İnsanlar için ne varsa yarattım kısmında insanların yaşamak için gereken şeyleri kastetmiş olamaz mı hocam? Gereken her şeyi yaratılması insanların yaşayabileceği ortam olduğu anlamına gelmez. Öyle olsa neden insan ırkı dünya tarihinde çok küçük bir kısımda var olabildi? Yani orada anlatılmak istenen şey ortada bence. İnsanların gerek duyacağı şeylerin yaratılıp sonrasında da bunların düzenlendiği ve insanın yaşamasına elverişli bir ortam oluşturulduğu açık. Ki ayette "onu yükseltip düzene koydu. Gecesini kararttı. Gündüzünü ağarttı" kısmında da yeryüzüne bir düzen çekildiğini anlatıyor. Önceki mesajımda da dediğim gibi dünyada su olsun, yeşillik, yiyecek kaynakları olsun diyelim. Ama sıcaklık -20, -30 derece olsa insan yaşayamaz mesela. Hem üstteki ayette anlatılan şey yeryüzü. Yani "o ki, yeryüzünde ne varsa hepsini sizin için yarattı" kısmında yeryüzü olarak bahsedilen şey sıcaklık olamaz mesela. Konuyu toparlayacak olursam insan yaşamı çok hassas sadece yeryüzünde ihtiyacı olan şeyler olunca yaşam oluşmuyor sonuçta birçok faktöre bağlı bu. Bunun kanıtını dünyanın eski zamanlarından da biliyoruz zaten.
O ki, yeryüzünde ne varsa hepsini sizin için yarattı. Sonra göğe yöneldi, onları yedi gök olarak düzenleyip yarattı.(bakara 29)
Yeryüzünün hepsinin yaratılmasından bahsetmiyor. Hepsini sizin için diyor. Yani yeryüzü tamamen bizim için.
Meali nereden buldun diyanetten bakınca çelişke yok. Bence meal örneğiniz sıkıntılı.