Kurban kesmek

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

PORSHİUS

Kilopat
Katılım
31 Ağustos 2017
Mesajlar
2.412
Çözümler
15
2005765_1000.png


“Kurban kesme” eylemi çok eski tabiat dinlerinde; Mezopotamya, Anadolu, Mısır Hint, Çin, İran ve İbrani dinlerinde yılın belli aylarında dinî törenlerle kurban sunma, bayram yapma geleneği vardır. İnsanların, tahıl, hayvan ve hatta insan kurban ettikleri olmuştur. Kurban etmelerinin nedeni kötülükleri defetme, bereket ve bolluğun sağlanması ya da ataların ruhlarını huzura erdirmek gibi benzeri inançlar için tanrı'ya kurban sunulmuştur. Ya da sunulur diyelim çünkü bu günümüzde iptidaî insanlarda devam etmektedir.

İnsanlık tarihine bakıldığında insanoğlunun çözemediği, karşısında çaresiz kaldığı güçleri tanrılaştırdığı görülür. Kendilerini koruma içgüdüsü içinde, inandıkları tanrısal varlıklara kurban adamışlar, kesmişlerdir. Kurban keserek tanrıların yanında yer aldıklarını düşünmüşlerdir. Günümüzde bile bir olay, bir sıkıntı yaşandığı zaman, “Şu sıkıntıdan kurtulursam kurban keseceğim, kurban adayacağım.” gibi adaklarda bulunulmaktadır.

Hıristiyanlıkta, İsa'nın çarmıhta bütün insanlığın günahları için kendisini kurban ettiğine inanılır. Ekmek-şarap ayini bu kurbanı temsil eder. Bu sebeple kurban olayı askıya alınmış tek büyük dindir.

Konuyu kısa kestim ekleme yapabilirsiniz.
 
Bu tip konulara bulaşmak istemiyorum ama bu, gözümün önünde dururken cevap vermemezlik edemedim. O demiş, bu demiş, o öyle anlamış, bu böyle anlamışa döneceği için çok da faydalı konular değil. Sadece farklı bir bakış da mevcut deme niyeti ile bunu yazıyorum. Kurban, insanın korkusundan ötürü her vakit vardır. Fakat, Kuran'da ne zaman yaşadığı tam olarak ifade edilmeyen ve resmi olarak da bilinmeyen ve her şeyi sorgulayıp yegane ilahı bulan İbrahim aleyhisselamın oğlu ile olan kıssasında; olmayan kelimeler içine sokulmakta, olabilecek anlamların ise üzerleri örtülmektedir. Ayrı bir yerde "venhar" göğüslemek olabilecek iken boğazlamak olagelmektedir. Bildiğimiz hiç bir vakit tek değildir. Her mana mümkündür. Mümkünlerin arasından her insanı kurtaracak kelimeleri görebilmek mühimdir. Sağlıcakla,
 
Evrenin en eski Mezopotamya, Pagan geleneklerinden birisi. Ve hiçbir anlam içermeyen bir gelenek. Bir şans, iş, savaş, doğum, ölüm, haber, adak ne dersen de hepsi için kullanılan ve hiçbir gereği olmayan bir gelenek. Ne yazık ki hayvanlar veya insanlar bu gelenek yüzünden günümüze kadar yıllarca masumca kanı akıtılmıştır.

Mantıken yaklaşan bir Hristiyanlar olmuş sanırım bu konuya. İsa'nın kendini kurban ettiği inancı sonrası kurban olayına son vermişlerdi. Bunun yerine İsa'nın kanı şarap, eti de ekmektir diyerek ikram ederler törenlerinde.
 
Kasaptan alıp yediğin et eski ahitten firliyor değil mi bay zekiler? Hangi niyetle yapıldığı kişiyi bağlar, ister gelenek, ister dini, ister zevk, ister yemek olsun amac. Bu da "hayvan katliami" gibi saçma şeylerle açıklanamaz. Hayatları boyunca kimseye maddi manevi faydası olmayan adamların anlamasını beklemek de hatalı olur gerçi. Türkiye'de yasıyoruz, insanlarin çoğu kurbandan kurbana et yiyor, bununla kalmayıp durumu olmayanlara belli oranda bağış yapıyorlar ki bu da gerçekten et girmeyen haneler için çok güzel bir şey. Içinizde bir yerde empatinin ufak kırıntıları varsa ne dediğimi çok iyi anlarsınız.

Ama bizim eleman cıkmış hayvan katliami diyor. Sorsan en iyi barbekücü de kendisidir.
 
Hayvan katliamı demek de pek doğru değil. Bu eylemin faydalı tarafları da yok değil. Fakirlere dağıtmak iyi bir şey mesela. Kendim yapmam tabii. Başka şekilde dağıtırım.

Bu tarz bir amaç yoksa kurban işi bence mantıklı değil.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Geri
Yukarı