Kurban kesmek

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu sebeple belki yüz binlerce kız çocuğu öldü peki tanrı ne yaptı? Seyretti mi? Bir erkek boğazı kesilmek üzereyken tanrı ne yaptı? Koç gönderdi(!)
Ayrımcılık diz boyu diyorsun Olaya zaten sadece İslami açıdan bakmamak gerek. Kurban ve adak olayı binlerce yıldır dünyanın her yerinde olan bir şey. Ve tamamen saçma gerekçeler için adet edinilmiştir. "Tanrıların gelişi için insan kurban etmeliyiz", eee gelen giden yok n'oldu o giden kurbanlar

Besin olarak hayati önem taşıyan kırmızı etin ona kolayca ulaşamayanlarla paylaşılmasıdır temelde kurban.
1 yıl boyunca biz yedik, doyduk alın 1 günde siz doyun, oda bir tane bacak. Bunu da bayram ilan edelim... Bumu cidden? Yardım etmek isteyen insan her zaman eder. Yoksulun ete ihtiyacı yok, maddi desteğe ihtiyacı var. Kaldı ki canları et istese maddi destek ile alınabilir. İslamın ilk dönemlerinde temel ihtiyaç besin olduğu için fakir fukaraya et dağıtılması normaldir. Ancak zaman değişmiştir. İnsanların ihtiyaçları farklı, yardım etmek için çeşitli yollar vardır. Hasta olan bir kişiye ilaç veya tedavi masrafı varken 1 kilo et göndermişsin ne fayda, çocukların eğitim masrafı varken 1 kilo et göndermişsin ne fayda.

Hadi, çok geriye gitmeyelim. 800 yıl önce kasap mı vardı? Endüstriyel kesim mi vardı?
Dediğin gibi orta çağda ya da daha eski zamanlarda kasap ve mezbaha olmadığından dolayı ulu orta bir hayvanı kesip yemek belki doğal bir durumdu ancak 2020 yılındayız ve tekrar söylüyorum değişim aracı olarak parayı kullanıyoruz. Yemek isteyen gidip kasaptan da et alabilir. Tanrının yarattığı bir canlıyı yine tanrı için ulu orta kesmenin mantığı ne olabilir? Buna çağ dışı denilmiyor mu?

Asırlar boyu Tanrılara kurban edilen kız çocukları, diri diri gömülen kız çocukları dikkatinizi çekmiyor da
Bu konuda bizim yapabileceğimiz bir şey yok. Tarihte yaşanmış ve son bulmuş bir olay ve insanlık tarihimize bakıp utanacağımız bir durum. Fakat kurban gibi iptidai bir eylem hala devam ediyor.

hayvanın amacı içinde öldürülmesi mi çağ dışı ve katliam oluyor?
Evet çağ dışı.

Konuyu 180 derece değiştirmekte de üstünüze yok, odaklanılması gereken yerlere odaklanamıyorsunuz, ya da işinize gelmiyor
Konuyu değiştirdiğim yok, sadece neyi savunduğunu görmeni istedim.

Tanrının yarattığı bir canlıyı yine tanrı için ulu orta kesmenin mantığı ne olabilir?
Tanrı'nın o canlıya atadığı olabilir ve bunun mantığı da açın doyması üzerinedir. Siz derseniz ki bu ulu orta hayvan katlidir. Bir zahmet, kıyıda köşede kesip, kestiğinizden diğerlerine de ulu orta ikram ediniz.

İlk kurban nedeni yazmamışsınız, onu da ben ekleyeyim.
Adem aleyhisselamın oğulları Habil ile Kabil arasındaki çekişme nedeniyle başlıyor.
Adem aleyhisselam su etmelerini ve sonra Allah'ın kimin duasını kabul ettiğini anlamaları için kurban kesmelerini ister.

Konunun mâhiyati çok uzundur.
Çekişmenin nedeni ilginç ve ayrı bir konudur.

Yine eskiden belki kesip dağıtanlar oluyordu da ibadet namına bir iş yapmış oluyordu. Şimdi kesen dolaba atıyor

"İşte bundan dolayı İsrâiloğulları’na şöyle yazmıştık: "Bir cana kıymaya veya yeryüzünde fesat çıkarmaya karşılık olması dışında, kim bir kimseyi öldürürse bütün insanları öldürmüş gibi olur. Kim de bir can kurtarırsa bütün insanların hayatını kurtarmış gibi olur." Şüphesiz peygamberlerimiz onlara apaçık deliller getirdiler. Ama bundan sonra da onların çoğu yeryüzünde taşkınlık göstermektedirler."

Yine eskiden belki kesip dağıtanlar oluyordu da ibadet namına bir iş yapmış oluyordu. Şimdi kesen dolaba atıyor

Sen onlardan olma o zaman; yap, gariban sevinsin.

Yani tanrı bir canlıyı, başka yarattığı bir canlı sırf tanrıları onurlandırmak adına kessin diye mi yarattı? Peki o zaman neden tanrıyı onurlandırmak için değil de İbrahim peygamber oğlu İsmail'i kesmesin diye gökten indirildi? Tanrıyla ilgisi yok gibi o zaman. E ama aynı tanrı kendi gönderdiği diğer dinlerde neden bu kurban adama ayinini talep etmemiş? Aksine bu kurban adeti şu anki tek tanrılı din haricinde ve daha öncesindeki çok tanrılı dinlerden süregelen bir adetti ki? Yani tek tanrılı dinler ve tek tanrı kavramı yokken bile kurban adama vardı.

Mesele Tanrıları(?) onurlandırmak falan değildir.

"Onların etleri ve kanları asla Allah’a ulaşmaz. Fakat O’na sizin takvanız ulaşır. Böylece onları sizin hizmetinize verdi ki, size doğru yolu gösterdiğinden dolayı Allah’ı büyük tanıyasınız. İyilik edenleri müjdele." Hac 37

Mesele Tanrıları(?) onurlandırmak falan değildir.
Tamam ama herkesin kurbanını İslamın şartı için kesmiyor mu? Yani tanrıyı değil de insanlarla yardımlaşma için kesiliyor diye bir şey duymadım ben. Sadece paylaşma adeti var -ki o da bugünlerde pek yok. Kurban adeti İbrahim peygamberle beraber gelmiyor mu işte? Yani bütün semavi dinlerde İbrahim/Abraham peygamberin hikayesi anlatılıyor ama.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…