L3 önbellek çok önemli bir unsur mu?

231981

Kilopat
Makaleler
1
Herkese iyi sosyaller. Son zamanlarda hep cevabını merak ettiğim bir soru var kafamda. Konu açayım diyordum unutuyordum hep :) diyelim ki bir sistem toplanacak oyun oynamaya yönelik. Çoğu sistemlerde hep L3 ön belleği yüksek olduğu için Ryzen 5600 ve 5600X kullanılıyor. Online oyunlarda daha iyi performans veriyor falan diyorlar. Peki Intel işlemci alsak ( L3 genelinde hep düşük oluyor ) daha mı kötü performans alacağız? Bir ara 5600 işlemcili bir sistem vardı aklımda fakat ikinci el i7 4770K'lık bir sisteme geçtim bir süreliğine çekirdek performansı iyi olduğu için Intel tabanlı bir sistem toplayacağım gibi bir durum var sanırım. Valorant gibi oyunlar zaten oynamıyorum ama Online ve offline oyunlarda Intel tabanlı sistem daha mı düşük FPS verecek bu durumda?

Model model kıyaslamak gerekir bunu. Ama evet L3 önbellek oyunlarda ciddi avantaj sağlıyor. %1 low dediğimiz noktada da farkını gösterir. Droplar daha az olur gibi düşünebilirsiniz. Mesela 14700K tek çekirdekte de, çoklu çekirdekte de skorlarda 7800X3D'den önde. Ama oyunlarda 7800X3D daha iyi performans veriyor çoğunlukla. Bunu işte o 3D teknolojisi ile yapıyor. Ama iş yaparken 14700K daha iyi, çekirdek sayısı da daha fazla. Render yapacaksanız mesela, 14700K daha fazla tatmin eder. Bütçe, amaç, beklenti vs. çok fazla faktör var yani. Olayım oyun diyen biriyseniz 3D işlemciler daha mantıklı. Elinizde 4090 olduğunu düşünelim, 7800X3D belki de şu an piyasadaki tüm işlemcilerden daha fazla fps almanızı sağlayacaktır. Bir de 7800x3D bu müthiş oyun performansını fazlasıyla makul bir güç tüketimi ile yapıyor. Yani evet, şu an alacağınız bir Intel işlemci çok büyük ihtimal 7800x3D'den daha az fps almanıza sebep olacak. Ama burada ekran kartı da önemli tabii. Kart ne kadar iyiyse farkı o kadar daha fazla hissedersiniz. Tabii soket ömrü, geleceğe yönelik olması, güç tüketimi vs. bunlar ayrı konular. Ben L3 diyince akla 3D işlemciler geldiği için ondan gittim hep. Onun dışında da rakip işlemcilerden bahsediyorsak yine bellek önemli. Mesela 7500f vs 13400f rakip. 7500f oyun için daha iyi performans veriyor. 13400f 20 mb, 7500f 32 mb.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı