Çözüldü Laptomsı GE72 6QF Apache Pro laptopum oyunlarda tam performansta çalışmıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Celal Şengör

Femtopat
Daha fazla  
Arkadaşlar MSI GE72 6QF Apache Pro'm var. Ve bu laptopta oynadığım birkaç oyun var. Ancak bu oyunlara girdiğimde laptop tam performansı ile çalışmıyor ve çok saçma bir şekilde oyunlarım kasıyor. Ancak yine çok saçma bir şekilde, bazı zamanlarda ise laptop tam performansını veriyor ve oyunlarımı yüksek ayarlarda 60 üzeri FPS ile oynayabiliyorum. Bu sorun ilk başlarda nadiren oluyordu ve genelde oyunu ya da PC'yi kapayıp açınca düzeliyordu. Ama bu sıralarda hem sürekli olmaya başladı hem de kapa-aç işe yaramıyor. Çok yüksek ayarlarda oynarsan onan olabilir yazacak arkadaşlar olabilir, bunun ile ilgili bir şey değil. Yani sistemimin yetersizliğinden kaynaklanan bir sorun değil. Ne olduğunu çözemiyorum, ne denediysem olmadı. Artık böyle platformlarda yardım istemekten başka bir şey elimden gelmiyor.

Örnek vereyim: Mesela 1 ay önce GTAV'i 50-60 FPS ile yüksek ayarlarda oynuyordum. Bugün açtığımda FPS önce 50'ler ile başlıyor, sonra zamanla 15-20'lere kadar düşüyor. War Thunder'da da böyle oluyor... Grafik ayarlarını düşürüp deniyorum, Low'a çekiyorum mesela fakat yine aynı şekilde FPS 15-20'lere düşüyor. Dediğim gibi sistem yetersizliğinden kaynaklı bir sorun değil.

Dragon Gaming Center'den güç tüketimi gözlemlerimde ise, oyunlarım kasmaz iken (PC tam performansını verirken) güç tüketimi 100-110W oluyor. Ancak bu sorunumu yaşadığım sırada güç tüketimi 70W'ın üzerine çıkmıyor. Merak etmeyin; prize takılı oynuyorum tabii ki :)

Sistemim:

İşlemci: Intel(r) Core(tm) i7-6700HQ CPU @ 2.60GHz (8 cpus), ~2.6GHz
RAM: 32 GB.
Ekran kartı: NVIDIA GeForce GTX 970M.
VRAM: 3 GB.
DirectX: 12.
Windows 10 64 Bit.

(Bu arada bir zaman önce kayıt defterinden ekran kartı sekmesindeki "paylaşılan bellek" değerini 16 GB yapmıştım. Geri almayı da beceremedim. Bundan kaynaklandığını sanmıyorum ama yine de bilginiz olsun.)

Şimdiden okuduğunuz için teşekkür ederim :)

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
CPU'nuzun yarısından azını kullanıyorsunuz performans olarak. GPU bellek hızı da aşırı düşük. Bence termal macun yenileyip, temizlik yapma vakti gelmiş. Sıcaklıklar çok arttığı için mecbur sistem frekans hızlarını düşürüyor. Bu hızlarda bile bu sıcaklık yüksek bir değer. Temizlik yapın daha sonra nvidia denetim masasında 3D ayarlarda Optimum Güç olan seçeneği Maksimum Performans'a getirin, bunu temizlikten sonra yapın.
Dün içini açıp yüzeysel bir temizlik yaptım, saç kurutma makinesi ile hava üflettim. Fanları da sökmeden fırça ile temizlemeye çalıştım. İlk açtığımda çok da tozlu gözükmemişti gözüme ancak temizliği bitirip denemek için oyun açtıktan sonra bu kadar etki ediyor olmasına inanamadım. GPU 1030 MHz civarlarına çıktı. Afterburner ile 1118 MHz'ye kadar çıkarttım.

Sıcaklıklar ise tam da dediğiniz gibi çok daha az seyrediyor. PC'nin ısısı dışarıya kaçamıyormuş, bu yüzden temizlikten önce klavye elimi yakıyordu. PC oyunlardan sonra soğumuyordu. Şimdi oyun sırasında kalvye hiç sıcak değil. En bariz olanı ise elimi fan çıkışına götürdüğümde hava akımını çok az hissediyordum, şu an götürüyorum çok çok daha fazla bir akım var. Sorunum temizlikten sonra çözüldü.

Ufak ek bir soru olarak, GPU hızım oldukça hızlandı ancak yine de kendini bir değere sabitleyerek çalışıyor, oyun içerisinde değerini değiştirmiyor. Bunun nedenini merak ettim. Afterburner ile de aşırttığım değerde sabitleyebiliyorum. Bir de GPU'nun maximum hızını öğrenmeye çalıştım GTX970M için @5000 MHz diye bir ifade buldum. Bu tam olarak ne anlama geliyor?
Sıcaklıklara baktınız mı? Bu kadar ani bir düşüşü temizlik ve macun değişimi gerekliliği açıklar mı bilemedim ama eğer çok yüksek sıcaklıklar görüyorsanız denenebilir.

Ekran kartı sürücüsünü silip tekrar yüklemeyi, yine olmuyorsa bir veya iki önceki ekran kartı sürücüsünü yüklemeyi deneyebilirsiniz galiba.

Kutu içerisinde işaretlediğim maksimum CPU kullanım yüzdelerini %100'e çekin. Çok ısınırsa %99 yapın.

1613074031268.png

Sıcaklıklara baktınız mı? Bu kadar ani bir düşüşü temizlik ve macun değişimi gerekliliği açıklar mı bilemedim ama eğer çok yüksek sıcaklıklar görüyorsanız denenebilir.

Ekran kartı sürücüsünü silip tekrar yüklemeyi, yine olmuyorsa bir veya iki önceki ekran kartı sürücüsünü yüklemeyi deneyebilirsiniz galiba.
Sıcaklıklar da aslında bir problem olabilir. Buraya bilgisayarı yeniden başlat yapıp aldığım sıcaklıkları ve 10 dakika oyun oynadıktan sonra aldığım sıcaklıkları atıyorum. Bundan daha yüksek sıcaklıkları da gördüğüm olmuştu, 90-95 derece gibi. (Oyun: War Thunder, grafikler: medium)

Bir de oyunun başında aldığım FPS ile oyunun sonunda aldığım FPS fotoğrafı var. İki FPS arası yaklaşık 7-8 dakika.
Kutu içerisinde işaretlediğim maksimum CPU kullanım yüzdelerini %100'e çekin. Çok ısınırsa %99 yapın.

Eki Görüntüle 875517
Özenli gösteriminiz için çok teşekkür ederim, dediğiniz adımları aynen izledim fakat prize takılı iken maksimum CPU kullanımı zaten %100'de imiş. Pil kullanımında iken minimum CPU kullanımı %5'de duruyordu, bir fark etmeyeceğini bildiğim halde onu da %50 yapıverdim.

Dosya Ekleri

• önce.png
    önce.png
    39,7 KB · Görüntüleme: 44
  • sonra.png
    sonra.png
    56,6 KB · Görüntüleme: 38
  • fps.png
    fps.png
    158,6 KB · Görüntüleme: 48
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bilgisayarımdaki her şey bu videodaki gibi, daha önceden bunları hep yapmıştım. Sorun çok tuhaf. Mesela şunu da söyleyeyim, bir oyunun kasıp kasmayacağını oyun açılırken anlayabiliyorum. Eğer oyun açılırken fanlar bir anda boostlanırsa kasma olmuyor. Eğer fanlar çok fazla boostlanmıyorsa bu performans sorunu oluyor. Oyunu ilk açtığımda fanların kalkışa geçmesi gerekiyor biraz, bununla birlikte güç tüketimi 100-110 W'lara çıkıyor. İşte o zaman sorunsuz şekilde oynayabiliyorum.

Bu arada fanların yavaş dönmesinden kaynaklı bir sorun da değil, çünkü güç düğmesinin yanındaki turbo fan düğmesine basıp fanları maximum RPM'de çalıştırdığım zaman da işe yaramıyor. PC kendini bir moda almalı ve oyunları öyle başlatmalı diye düşünüyorum. Ama bunu çözemiyorum.

Bilgisayarımdaki her şey bu videodaki gibi, daha önceden bunları hep yapmıştım. Sorun çok tuhaf. Mesela şunu da söyleyeyim, bir oyunun kasıp kasmayacağını oyun açılırken anlayabiliyorum. Eğer oyun açılırken fanlar bir anda boostlanırsa kasma olmuyor. Eğer fanlar çok fazla boostlanmıyorsa bu performans sorunu oluyor. Oyunu ilk açtığımda fanların kalkışa geçmesi gerekiyor biraz, bununla birlikte güç tüketimi 100-110 W'lara çıkıyor. İşte o zaman sorunsuz şekilde oynayabiliyorum.

Bu arada fanların yavaş dönmesinden kaynaklı bir sorun da değil, çünkü güç düğmesinin yanındaki turbo fan düğmesine basıp fanları maximum RPM'de çalıştırdığım zaman da işe yaramıyor. PC kendini bir moda almalı ve oyunları öyle başlatmalı diye düşünüyorum. Ama bunu çözemiyorum.
Fanlar Boostlanıyorsa demek ki yük GPU'ya biniyor hocam. Bazı oyunlarda sanırım onboard grafik kartını kullanıyorsunuz.
Bugüne kadar birçok kişide gördüm ve herkeste sorun farklı çözüldü. Oyunlarda harici GPU'yu kullanmıyor sistem. Bazı arkadaşlarda benim anlattığım gibi çözmüştüm fakat sizde çalışmıyorsa inanın başka bir şey gelmiyor aklıma.
Son olarak Intel Denetim Masasını biraz kurcalayın.

Fanlar Boostlanıyorsa demek ki yük GPU'ya biniyor hocam. Bazı oyunlarda sanırım onboard grafik kartını kullanıyorsunuz.
Bugüne kadar birçok kişide gördüm ve herkeste sorun farklı çözüldü. Oyunlarda harici GPU'yu kullanmıyor sistem. Bazı arkadaşlarda benim anlattığım gibi çözmüştüm fakat sizde çalışmıyorsa inanın başka bir şey gelmiyor aklıma.
Son olarak Intel Denetim Masasını biraz kurcalayın.
Dediğiniz gibi olduğunu düşünüyordum fakat oyun oynadığım sırada harici GPU kullanımım %98'lerde geziyor. Aynı şekilde işlemci de %98-99'larda. Zaten onborad kullanmadığından emin olmak için neredeyse her şeyi yaptım. İnter ve Nvidia denetim masalarından her şeyi harici ekran karıma çektim, her ayarı yüksek performansa getirdim.

Bütün bunları göz önünde bulundurunca termal sorunlardan kaynaklandığını düşünmeye başladım. Üstelik laptop oyun sonrası boş halde çalışırken bile çok sıcak oluyor. Şu anda ise yeni açtım ve sadece internette gezindim. Sıcaklıklar CPU:60, Ekran kartı: 67 derece.

Bir de oyunu oynayıp oyunu kapadıktan sonra da PC soğumuyor, fanlar oyundaki hızında çalışmaya devam ediyor. Oyundayken de klavye elimi yakıyor. Bugün içini açıp fanları temizlemeyi düşünüyorum.

Dediğiniz gibi olduğunu düşünüyordum fakat oyun oynadığım sırada harici GPU kullanımım %98'lerde geziyor. Aynı şekilde işlemci de %98-99'larda. Zaten onborad kullanmadığından emin olmak için neredeyse her şeyi yaptım. İnter ve Nvidia denetim masalarından her şeyi harici ekran karıma çektim, her ayarı yüksek performansa getirdim.

Bütün bunları göz önünde bulundurunca termal sorunlardan kaynaklandığını düşünmeye başladım. Üstelik laptop oyun sonrası boş halde çalışırken bile çok sıcak oluyor. Şu anda ise yeni açtım ve sadece internette gezindim. Sıcaklıklar CPU:60, Ekran kartı: 67 derece.

Bir de oyunu oynayıp oyunu kapadıktan sonra da PC soğumuyor, fanlar oyundaki hızında çalışmaya devam ediyor. Oyundayken de klavye elimi yakıyor. Bugün içini açıp fanları temizlemeyi düşünüyorum.
Oyun sırasında işlemci-ekran kartı frekans değerleri ve RAM kullanımı ne durumda? Sanırım işlemci frekanstan kısıyor.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı