Çözüldü Laptomsı GE72 6QF Apache Pro laptopum oyunlarda tam performansta çalışmıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Celal Şengör

Femtopat
Daha fazla  
Arkadaşlar MSI GE72 6QF Apache Pro'm var. Ve bu laptopta oynadığım birkaç oyun var. Ancak bu oyunlara girdiğimde laptop tam performansı ile çalışmıyor ve çok saçma bir şekilde oyunlarım kasıyor. Ancak yine çok saçma bir şekilde, bazı zamanlarda ise laptop tam performansını veriyor ve oyunlarımı yüksek ayarlarda 60 üzeri FPS ile oynayabiliyorum. Bu sorun ilk başlarda nadiren oluyordu ve genelde oyunu ya da PC'yi kapayıp açınca düzeliyordu. Ama bu sıralarda hem sürekli olmaya başladı hem de kapa-aç işe yaramıyor. Çok yüksek ayarlarda oynarsan onan olabilir yazacak arkadaşlar olabilir, bunun ile ilgili bir şey değil. Yani sistemimin yetersizliğinden kaynaklanan bir sorun değil. Ne olduğunu çözemiyorum, ne denediysem olmadı. Artık böyle platformlarda yardım istemekten başka bir şey elimden gelmiyor.

Örnek vereyim: Mesela 1 ay önce GTAV'i 50-60 FPS ile yüksek ayarlarda oynuyordum. Bugün açtığımda FPS önce 50'ler ile başlıyor, sonra zamanla 15-20'lere kadar düşüyor. War Thunder'da da böyle oluyor... Grafik ayarlarını düşürüp deniyorum, Low'a çekiyorum mesela fakat yine aynı şekilde FPS 15-20'lere düşüyor. Dediğim gibi sistem yetersizliğinden kaynaklı bir sorun değil.

Dragon Gaming Center'den güç tüketimi gözlemlerimde ise, oyunlarım kasmaz iken (PC tam performansını verirken) güç tüketimi 100-110W oluyor. Ancak bu sorunumu yaşadığım sırada güç tüketimi 70W'ın üzerine çıkmıyor. Merak etmeyin; prize takılı oynuyorum tabii ki :)

Sistemim:

İşlemci: Intel(r) Core(tm) i7-6700HQ CPU @ 2.60GHz (8 cpus), ~2.6GHz
RAM: 32 GB.
Ekran kartı: NVIDIA GeForce GTX 970M.
VRAM: 3 GB.
DirectX: 12.
Windows 10 64 Bit.

(Bu arada bir zaman önce kayıt defterinden ekran kartı sekmesindeki "paylaşılan bellek" değerini 16 GB yapmıştım. Geri almayı da beceremedim. Bundan kaynaklandığını sanmıyorum ama yine de bilginiz olsun.)

Şimdiden okuduğunuz için teşekkür ederim :)

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
CPU'nuzun yarısından azını kullanıyorsunuz performans olarak. GPU bellek hızı da aşırı düşük. Bence termal macun yenileyip, temizlik yapma vakti gelmiş. Sıcaklıklar çok arttığı için mecbur sistem frekans hızlarını düşürüyor. Bu hızlarda bile bu sıcaklık yüksek bir değer. Temizlik yapın daha sonra nvidia denetim masasında 3D ayarlarda Optimum Güç olan seçeneği Maksimum Performans'a getirin, bunu temizlikten sonra yapın.
Dün içini açıp yüzeysel bir temizlik yaptım, saç kurutma makinesi ile hava üflettim. Fanları da sökmeden fırça ile temizlemeye çalıştım. İlk açtığımda çok da tozlu gözükmemişti gözüme ancak temizliği bitirip denemek için oyun açtıktan sonra bu kadar etki ediyor olmasına inanamadım. GPU 1030 MHz civarlarına çıktı. Afterburner ile 1118 MHz'ye kadar çıkarttım.

Sıcaklıklar ise tam da dediğiniz gibi çok daha az seyrediyor. PC'nin ısısı dışarıya kaçamıyormuş, bu yüzden temizlikten önce klavye elimi yakıyordu. PC oyunlardan sonra soğumuyordu. Şimdi oyun sırasında kalvye hiç sıcak değil. En bariz olanı ise elimi fan çıkışına götürdüğümde hava akımını çok az hissediyordum, şu an götürüyorum çok çok daha fazla bir akım var. Sorunum temizlikten sonra çözüldü.

Ufak ek bir soru olarak, GPU hızım oldukça hızlandı ancak yine de kendini bir değere sabitleyerek çalışıyor, oyun içerisinde değerini değiştirmiyor. Bunun nedenini merak ettim. Afterburner ile de aşırttığım değerde sabitleyebiliyorum. Bir de GPU'nun maximum hızını öğrenmeye çalıştım GTX970M için @5000 MHz diye bir ifade buldum. Bu tam olarak ne anlama geliyor?
Oyun sırasında işlemci-ekran kartı frekans değerleri ve RAM kullanımı ne durumda? Sanırım işlemci frekanstan kısıyor.
Oyun içerisindeki sistem kullanımları şu şekilde:

(İki fotoğraf da oyun içi kullanım, sadece farklı zamanlarda)

Dosya Ekleri

• oyun1.png
    oyun1.png
    1,2 MB · Görüntüleme: 46
  • oyun2.png
    oyun2.png
    1,2 MB · Görüntüleme: 46
Oyun içerisindeki sistem kullanımları şu şekilde:

(İki fotoğraf da oyun içi kullanım, sadece farklı zamanlarda)
Oyunu alta alınca bu kullanımlar oyun içi olmuyor. MSI Afterburner OSD ekranı ile bilgi paylaşın hocam.

Oyunu alta alınca bu kullanımlar oyun içi olmuyor. MSI Afterburner OSD ekranı ile bilgi paylaşın hocam.
Oyunu alta aldığımda anlık olarak ekran görüntüsünü yakaladığım zaman oyun içindeki değerler görünüyor aslında. Yani oyunu alta alır almaz "prtscr"ye basıyorum. Sonraki 1-2 saniyede kullanımlar düşüyor. Ama ben yine de Afterburner indirip OSD olarak görüntü aldım. Buyurun hocam:
Oyunu alta aldığımda anlık olarak ekran görüntüsünü yakaladığım zaman oyun içindeki değerler görünüyor aslında. Yani oyunu alta alır almaz "prtscr"ye basıyorum. Sonraki 1-2 saniyede kullanımlar düşüyor. Ama ben yine de Afterburner indirip OSD olarak görüntü aldım. Buyurun hocam:
Bu arada bu OSD ile biraz oyun oynadıktan sonra fark ettim ki, GPU işlemci hızım attığım fotoğraftaki gibi sürekli 405 Mhz'de kalıyor. 1 Mhz yukarı dahi çıkmıyor. Afterburner ile GPU'ya en yüksek overclocku yapsam bile en fazla 539 Mhz oluyor ve bu oyun içerisinde bir süre sonra 405 Mhz'ye geri düşüyor.

Dosya Ekleri

• osd1.png
    osd1.png
    3,8 MB · Görüntüleme: 41
Son düzenleme:

Bu arada bu OSD ile biraz oyun oynadıktan sonra fark ettim ki, GPU işlemci hızım attığım fotoğraftaki gibi sürekli 405 Mhz'de kalıyor. 1 Mhz yukarı dahi çıkmıyor. Afterburner ile GPU'ya en yüksek overclocku yapsam bile en fazla 539 Mhz oluyor ve bu oyun içerisinde bir süre sonra 405 Mhz'ye geri düşüyor.
CPU'nuzun yarısından azını kullanıyorsunuz performans olarak. GPU bellek hızı da aşırı düşük. Bence termal macun yenileyip, temizlik yapma vakti gelmiş. Sıcaklıklar çok arttığı için mecbur sistem frekans hızlarını düşürüyor. Bu hızlarda bile bu sıcaklık yüksek bir değer. Temizlik yapın daha sonra nvidia denetim masasında 3D ayarlarda Optimum Güç olan seçeneği Maksimum Performans'a getirin, bunu temizlikten sonra yapın.

Dün içini açıp yüzeysel bir temizlik yaptım, saç kurutma makinesi ile hava üflettim. Fanları da sökmeden fırça ile temizlemeye çalıştım. İlk açtığımda çok da tozlu gözükmemişti gözüme ancak temizliği bitirip denemek için oyun açtıktan sonra bu kadar etki ediyor olmasına inanamadım. GPU 1030 MHz civarlarına çıktı. Afterburner ile 1118 MHz'ye kadar çıkarttım.

Sıcaklıklar ise tam da dediğiniz gibi çok daha az seyrediyor. PC'nin ısısı dışarıya kaçamıyormuş, bu yüzden temizlikten önce klavye elimi yakıyordu. PC oyunlardan sonra soğumuyordu. Şimdi oyun sırasında kalvye hiç sıcak değil. En bariz olanı ise elimi fan çıkışına götürdüğümde hava akımını çok az hissediyordum, şu an götürüyorum çok çok daha fazla bir akım var. Sorunum temizlikten sonra çözüldü.

Ufak ek bir soru olarak, GPU hızım oldukça hızlandı ancak yine de kendini bir değere sabitleyerek çalışıyor, oyun içerisinde değerini değiştirmiyor. Bunun nedenini merak ettim. Afterburner ile de aşırttığım değerde sabitleyebiliyorum. Bir de GPU'nun maximum hızını öğrenmeye çalıştım GTX970M için @5000 MHz diye bir ifade buldum. Bu tam olarak ne anlama geliyor?

Çözüm
Belirtmiş olduğum seçeneği benim yaptığım gibi yaparsanız GPU Frekansı artacaktır. Baktınız fazla ısınıyor Optimum Güce geri çekin.
Termal macun yenilemediyseniz onları da yenileyin, arctic mx-4 öneririm.

CPU Frekansı ne alemde?

Eki Görüntüle 877779
1613298210870.png

Evet zaten bu şekildeymiş. Peki buradaki ayarları artırırsam ne olur? Yani örneğin Eşyönsüz Süzmeyi 16x yapsam, Doku Süzme Kalitesini "Yüksek Kalite"ye çıkarsam vs. Bu aldığım FPS'yi düşürür mü yoksa FPS düşmeden kalite mi artar?
Oyun içinde CPU frekansı 3090 seyirlerinde dolaşıyor.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı