Laptop başlangıçta explorer.exe durduruldu

BRTSDN

Decapat
Katılım
2 Aralık 2020
Mesajlar
132
Çözümler
1
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhaba. Laptopu açtığım zaman siyah ekranda kalıyor ve explorer.exe'yi kapayıp açıyorum, olmuyor. Görev yöneticisinde explorer.exe durduruldu yazıyor
 
Öncelike CTRL+SHIFT+ESC tuşlarına basıp görev yöneticisini açalım. Bu kısımda yeni görev oluştur kısmına gelelim ve yönetici ayrıcalıkları kutucuğunu tikleyelim. Ardından cmd yazalım. Buraya "sfc/scannow" yazıp işlemi başlatalım. Sonuç vermez ise bilgisayarınızı güvenli modda açıp Explorer.exe'nin çalışıp çalışmadığını kontrol edelim. Güvenli moda girmek için;

- Bilgisayarınızı klavyenizde bulunan “Shift” tuşuna basarak yeniden başlatınız.

- Açılan menüde bulunan “Sorun Gider” seçeneğine tıklayınız.

- Sonraki menüde “Gelişmiş Seçenekler” seçeneğine tıklayınız.

- Yeni açılan menüde “Başlangıç Ayarları” seçeneğini tıklayınız ve “Yeniden Başlat” butonuna basınız.

- Son olarak karşınıza çıkan ekranda 9 adet şeçenek olacaktır. Açılan ekranda F4 tuşuna basınız.

Bu işlemler gerçekleştirildiğinde bilgisayarınız Güvenli Mod’ da başlayacaktır.

Eğer güvenli modda çalışıyorsa normal modda çalışmasını engelleyen üçüncü parti bir program yada virüs olabilir.

Son olarak;

Regedit'i acıp aşağıdaki konuma gidin.
HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon

Sağ tarafta shell isimli bir anahtar göreceksiniz. Bunun değerinin explorer.exe olmasına dikkat ediniz. Değil ise değiştiriniz.
 
Öncelike ctrl+shıft+esc tuşlarına basıp görev yöneticisini açalım. Bu kısımda yeni görev oluştur kısmına gelelim ve yönetici ayrıcalıkları kutucuğunu tikleyelim. Ardından CMD yazalım. Buraya "sfc/scannow" yazıp işlemi başlatalım. Sonuç vermez ise bilgisayarınızı güvenli modda açıp Explorer.exe'nin çalışıp çalışmadığını kontrol edelim. Güvenli moda girmek için;

- Bilgisayarınızı klavyenizde bulunan “Shift” tuşuna basarak yeniden başlatınız.

- Açılan menüde bulunan “sorun gider” seçeneğine tıklayınız.

- Sonraki menüde “gelişmiş seçenekler” seçeneğine tıklayınız.

- Yeni açılan menüde “başlangıç ayarları” seçeneğini tıklayınız ve “yeniden başlat” butonuna basınız.

- Son olarak karşınıza çıkan ekranda 9 adet şeçenek olacaktır. Açılan ekranda F4 tuşuna basınız.

Bu işlemler gerçekleştirildiğinde bilgisayarınız güvenli mod’ da başlayacaktır.

Eğer güvenli modda çalışıyorsa normal modda çalışmasını engelleyen üçüncü parti bir program ya da virüs olabilir.

Son olarak;

Regedit'i acıp aşağıdaki konuma gidin.
HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon

Sağ tarafta Shell isimli bir anahtar göreceksiniz. Bunun değerinin explorer.exe olmasına dikkat ediniz. Değil ise değiştiriniz.

Maalesef işe yaramadı son indirdiğim dosyaları sildim yine olmadı.
 
Güvenli modda ekran kartı sürücünüzü güncelleştirin.

Bilgisayarınızı Güvenli Mod'da başlatın ve hatanın tekrarlanıp tekrarlanmadığına bakın. Bilgisayarınızı Güvenli Mod'da başlattıktan sonra normal şekilde çalışın ve hatayı alırken gerçekleştirdiğiniz işlemleri gerçekleştirin. Güvenli Mod'da da hatayı alıyorsanız sonraki bölüme gidin ve Temiz Önyükleme sorun gidermesi yapmaya yönelik adımları izleyin.

Bilgisayarı temiz bir ön yükleme ile başlatmak;​

Güvenli Mod'da aynı kilitlenmeleri yaşamıyorsanız, sorunun sebebi büyük ihtimalle bir başlangıç öğesidir. Temiz önyükleme gerçekleştirmek için aşağıdaki makalede yer alan adımları izleyin ve soruna yol açan unsuru bulun.
Windows Vista veya Windows 7'de temiz önyükleme gerçekleştirerek sorun giderme

Sisteminizin RAM belleğini sınayın​

Bazen hatalı RAM (Rasgele Erişim Belleği) Windows'ta ara ara sorunlara yol açabilir. Başlat'a tıklayarak Windows Bellek Tanılama Aracı'nı kullanın, Bellek Tanılaması yazın ve listeden sonucu seçin. Windows Bellek Tanılama Aracı penceresi göründüğünde, Şimdi yeniden başlat ve sorunları denetle (önerilen) seçeneğini belirleyin.

Bozuk olabilecek resim dosyalarını sınayın​

Bozuk resimler bazen Windows Gezgini'nde sorunlara yol açabilir. Windows Gezgini resimlerle çalışırken veya resim içeren klasörlerde gezinirken çalışmayı durdurursa, bir veya daha fazla resim dosyasında sorun olabilir. Bu soruna yönelik sınama yapmak için şu adımları izleyin:
  1. Başlat'a ve Bilgisayar'a tıklayın.
  2. Düzenle'ye tıklayın ve açılan listeden Klasör ve arama seçenekleri'ni seçin
  3. Klasör Seçenekleri penceresinde Görünüm sekmesine tıklayın
  4. Her zaman simge göster, küçük resim gösterme seçeneğini işaretleyin
  5. Küçük resimlerde dosya simgesini görüntüle seçeneğinin işaretini kaldırın
  6. Klasör Seçenekleri penceresini kapatmak için Tamam'a tıklayın
Şimdi, Resim veya Video içeren klasörlere gidin ve sorunun tekrarlanıp tekrarlanmadığına bakın. Windows Gezgini çalışmayı durdurursa, görüntülemekte olduğunuz klasör muhtemelen bozuk bir veya daha fazla resim dosyası ya da bozuk küçük resim verisi içeriyordur.

Not: Küçük resimlerde dosya simgesini görüntüle ve Her zaman simge göster, küçük resim gösterme seçeneklerini işaretledikten sonra dosyalar artık küçük resimleri görüntülemez, böylece resimler veya diğer dosyalar kendi dosya türleri için varsayılan simge olarak görüntülenir. Bu seçenekler işaretli durumdayken hata yeniden oluşuyorsa, sorun resim veya videolarda değildir ve Klasör seçeneklerini orijinal ayarlarına döndürmeniz gerekir.

Hangi uygulamanın Windows Gezgini'nin çalışmayı durdurmasına sebep olduğunu görmek için hatanın ayrıntılarını denetleyin. Bunu yapmak için şu adımları izleyin:
  1. Başlat'a tıklayın ve Ara alanına İşlem Merkezi yazın ve döndürülen listeden İşlem Merkezi'ne tıklayın
  2. İşlem Merkezi penceresinde Bakım'a tıklayın, Güvenilirlik geçmişini görüntüle'ye tıklayın ve ardından Güvenilirlik İzleyicisi penceresinin alt kısmından Tüm sorun raporlarını görüntüle'ye tıklayın
  3. Windows Gezgini öğeleri listesine göz atın
  4. Çalışmayı durdurdu'ya çift tıklayarak teknik ayrıntıları görüntüleyin ve ardından teknik ayrıntıları not edin.

Sistem Geri Yükleme işlemini gerçekleştirme​

Yukarıdaki çözümler sorunu gidermediyse, bilgisayarı sorun başlamadan önceki bir zamana geri yüklemek için bir Sistem Geri Yükleme işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Sorun bir ay veya daha uzun süredir gerçekleşiyorsa, sorunu çözmek için sonraki bölümdeki adımları izleyerek bir Yerinde Yükseltme yapmanız daha iyi olabilir. Sistem Geri Yükleme işlemi gerçekleştirmek için şu makaledeki adımları izleyin:
Sistemi Geri Yükleme

Yerinde Yükseltme gerçekleştirme​

Sorun bir ay veya daha uzun süredir gerçekleşiyorsa, sorunu çözmek için bir Yerinde Yükseltme yapmanız ve Windows'u özgün yüklemesine geri yüklemeniz daha iyi olabilir. Yerinde Yükseltme gerçekleştirmek, bilgisayarınızda yüklü olan dosyalara ve uygulamalara zarar vermez. Yerinde Yükseltme işlemi gerçekleştirmek için şu makaledeki adımları izleyin:
Windows Vista, Windows 7, Windows Server 2008 ve Windows Server 2008 R2'de Yerinde Yükseltme İşlemi gerçekleştirme



 
Güvenli modda ekran kartı sürücünüzü güncelleştirin.

Bilgisayarınızı güvenli Mod'da başlatın ve hatanın tekrarlanıp tekrarlanmadığına bakın. Bilgisayarınızı güvenli Mod'da başlattıktan sonra normal şekilde çalışın ve hatayı alırken gerçekleştirdiğiniz işlemleri gerçekleştirin. Güvenli Mod'da da hatayı alıyorsanız sonraki bölüme gidin ve temiz önyükleme sorun gidermesi yapmaya yönelik adımları izleyin.

bilgisayarı temiz bir ön yükleme ile başlatmak;​

Güvenli Mod'da aynı kilitlenmeleri yaşamıyorsanız, sorunun sebebi büyük ihtimalle bir başlangıç öğesidir. Temiz önyükleme gerçekleştirmek için aşağıdaki makalede yer alan adımları izleyin ve soruna yol açan unsuru bulun.
Windows Vista veya Windows 7'de temiz önyükleme gerçekleştirerek sorun giderme

sisteminizin RAM belleğini sınayın​

Bazen hatalı RAM (rastgele erişim belleği) Windows'ta ara ara sorunlara yol açabilir. Başlat'a tıklayarak Windows bellek tanılama aracı'nı kullanın, bellek tanılaması yazın ve listeden sonucu seçin. Windows bellek tanılama aracı penceresi göründüğünde, şimdi yeniden başlat ve sorunları denetle (önerilen) seçeneğini belirleyin.

bozuk olabilecek resim dosyalarını sınayın​

Bozuk resimler bazen Windows gezgini'nde sorunlara yol açabilir. Windows gezgini resimlerle çalışırken veya resim içeren klasörlerde gezinirken çalışmayı durdurursa, bir veya daha fazla resim dosyasında sorun olabilir. Bu soruna yönelik sınama yapmak için şu adımları izleyin:
  1. Başlat'a ve Bilgisayar'a tıklayın.
  2. Düzenle'ye tıklayın ve açılan listeden klasör ve arama seçenekleri'ni seçin.
  3. Klasör seçenekleri penceresinde görünüm sekmesine tıklayın.
  4. Her zaman simge göster, küçük resim gösterme seçeneğini işaretleyin.
  5. Küçük resimlerde dosya simgesini görüntüle seçeneğinin işaretini kaldırın.
  6. Klasör seçenekleri penceresini kapatmak için Tamam'a tıklayın.
Şimdi, resim veya video içeren klasörlere gidin ve sorunun tekrarlanıp tekrarlanmadığına bakın. Windows gezgini çalışmayı durdurursa, görüntülemekte olduğunuz klasör muhtemelen bozuk bir veya daha fazla resim dosyası ya da bozuk küçük resim verisi içeriyordur.

Not: Küçük resimlerde dosya simgesini görüntüle ve her zaman simge göster, küçük resim gösterme seçeneklerini işaretledikten sonra dosyalar artık küçük resimleri görüntülemez, böylece resimler veya diğer dosyalar kendi dosya türleri için varsayılan simge olarak görüntülenir. Bu seçenekler işaretli durumdayken hata yeniden oluşuyorsa, sorun resim veya videolarda değildir ve klasör seçeneklerini orijinal ayarlarına döndürmeniz gerekir.

Hangi uygulamanın Windows Gezgini'nin çalışmayı durdurmasına sebep olduğunu görmek için hatanın ayrıntılarını denetleyin. Bunu yapmak için şu adımları izleyin:
  1. Başlat'a tıklayın ve ara alanına işlem merkezi yazın ve döndürülen listeden işlem merkezi'ne tıklayın.
  2. İşlem merkezi penceresinde bakım'a tıklayın, güvenilirlik geçmişini görüntüle'ye tıklayın ve ardından güvenilirlik izleyicisi penceresinin alt kısmından tüm sorun raporlarını görüntüle'ye tıklayın.
  3. Windows gezgini öğeleri listesine göz atın.
  4. Çalışmayı Durdurdu'ya çift tıklayarak teknik ayrıntıları görüntüleyin ve ardından teknik ayrıntıları not edin.

sistem geri yükleme işlemini gerçekleştirme​

Yukarıdaki çözümler sorunu gidermediyse, bilgisayarı sorun başlamadan önceki bir zamana geri yüklemek için bir sistem geri yükleme işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Sorun bir ay veya daha uzun süredir gerçekleşiyorsa, sorunu çözmek için sonraki bölümdeki adımları izleyerek bir yerinde yükseltme yapmanız daha iyi olabilir. Sistem geri yükleme işlemi gerçekleştirmek için şu makaledeki adımları izleyin:
Sistemi Geri Yükleme

yerinde yükseltme gerçekleştirme​

Sorun bir ay veya daha uzun süredir gerçekleşiyorsa, sorunu çözmek için bir yerinde yükseltme yapmanız ve Windows'u özgün yüklemesine geri yüklemeniz daha iyi olabilir. Yerinde yükseltme gerçekleştirmek, bilgisayarınızda yüklü olan dosyalara ve uygulamalara zarar vermez. Yerinde yükseltme işlemi gerçekleştirmek için şu makaledeki adımları izleyin:
Windows Vista, Windows 7, Windows Server 2008 ve Windows Server 2008 R2'de Yerinde Yükseltme İşlemi gerçekleştirme


Hatanın çözümünü MSConfig'den başlatma seçeneklerini değiştirerek çözdüm ama msconfig 3 ya da 4 başlatma sonra ayarları sıfırlıyor.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı