Laptop Fan Değişimi Sonrası Hızlı Çalışma Sorunu

Bluedad

Megapat
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar. Kullanmış olduğum dizüstü bilgisayarın fanı problemliydi. Arada sırada çok yüksek seviyede sürtme sesi yapıyordu. Ben bilgisayarıma uyumlu bir fan aldım ve bu fanı bilgisayarcıya takması için verdim. Lakin eski sürtme sesi problemim çözülmesine rağmen yeni takılan fan boştayken bile eski fana göre daha sesli çalışıyor. Sanki daha yüksek rpm'de dönüyor. Ses konusunda bir tuhaflık yok sürtme sesi vb. bir ses değil standart fan sesi. Eski fan ancak oyun açıkken bu kadar hızlı dönerdi. Bunun sebebi sizce ne olabilir? Ayrıca BIOS ayarlarında acaba bilgisayarcı fan hızını mı değiştirdi? Böyle bir ayar mevcut mudur notebooklar için? Yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.

Merhaba arkadaşlar. Kullanmış olduğum dizüstü bilgisayarın fanı problemliydi. Arada sırada çok yüksek seviyede sürtme sesi yapıyordu. Ben bilgisayarıma uyumlu bir fan aldım ve bu fanı bilgisayarcıya takması için verdim. Lakin eski sürtme sesi problemim çözülmesine rağmen yeni takılan fan boştayken bile eski fana göre daha sesli çalışıyor. Sanki daha yüksek rpm'de dönüyor. Ses konusunda bir tuhaflık yok sürtme sesi vb. bir ses değil standart fan sesi. Eski fan ancak oyun açıkken bu kadar hızlı dönerdi. Bunun sebebi sizce ne olabilir? Ayrıca BIOS ayarlarında acaba bilgisayarcı fan hızını mı değiştirdi? Böyle bir ayar mevcut mudur notebooklar için? Yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.
Aldığınız fan eski fanla üstündeki numaralar tıpa tıp aynı mı?

Aldığınız fan eski fanla üstündeki numaralar tıpa tıp aynı mı?
Hiç dikkat etmedim. Zaten birebir aynı fanı bulmam mümkün değil. 8 senelik notebook. Klasik dışardan model ismini verip almıştım yeni fanı. Acaba eski fan dönmüyor muydu ondan mı sessizdi diye düşündüm ama yine de bu kadar hızlı dönmüyordu. Ancak oyun açıkken bu kadar hızlı döndüğünü hatırlıyorum eski fanın.

Hiç dikkat etmedim. Zaten birebir aynı fanı bulmam mümkün değil. 8 senelik notebook. Klasik dışardan model ismini verip almıştım yeni fanı. Acaba eski fan dönmüyor muydu ondan mı sessizdi diye düşündüm ama yine de bu kadar hızlı dönmüyordu. Ancak oyun açıkken bu kadar hızlı döndüğünü hatırlıyorum eski fanın.
Büyük ihtimalle aynı fan olmadığı için.

Pin sayısı aynıydı onu hatırlıyorum. Ama fan motorunu bilemeyeceğim tabi farklıdır muhtemelen. Peki bu dönme hızını ayarlayabileceğim bir program veya BIOS ayarı var mıdır notebook için? En azından sunum yaparken biraz daha sessiz olsa sonra istediği kadar dönsün ben rahatsız değilim açıkçası.

Genelde fanlarda devir voltajla kontrol edilir. Farazi rakamlar veriyorum örneğin eski fanda 50 derecede BIOS fana 1 volt verir 3000RPM alır yeni fanda yine 1 volt verir 4000RPM alır. Sorunun büyük ihtimal bundan kaynaklanıyor. Sıcaklığa göre yeni bir fan profili oluşturman lazım. O da maalesef her bilgisayarda olmuyor tek tek program bulup denemen lazım. Eski fanda sürtme sorunu için yağlamayı denedin mi?

Genelde fanlarda devir voltajla kontrol edilir. Farazi rakamlar veriyorum örneğin eski fanda 50 derecede BIOS fana 1 volt verir 3000RPM alır yeni fanda yine 1 volt verir 4000RPM alır. Sorunun büyük ihtimal bundan kaynaklanıyor. Sıcaklığa göre yeni bir fan profili oluşturman lazım. O da maalesef her bilgisayarda olmuyor tek tek program bulup denemen lazım. Eski fanda sürtme sorunu için yağlamayı denedin mi?
Anladım, o zaman hiç karıştırmayayım ayarları. Eski fanda yağlama vb. herhangi bir işlem yapmadım. Ama bir ara temizlemeye kalkmıştım fanın içindeki tozlar artık taşlaşmıştı. Onları temizlemeye çalışırken sanırım fanın ayarını bozdum. O günden sonra sürtme sesi yapmaya başlamıştı. Belki de yeni fanda toz vb. olmadığı için hava akışını daha rahat yapıyor şu an ve bu yüzden hava sesi beni rahatsız ediyor da olabilir.

fana az bir yağ damlatsaydınız işiniz tamamdı.
Şimdi ise yapabileceğin şey şu;bilgisayarına uygun bir program bulup verilen elektriği azaltman gerek çünkü bilgisayar eski yavaş fana verdiği gücü bunada veriyor ve çok daha hızlı dönmesini sağlıyor.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı