Laptop fan temizliği nasıl yapılır?

GanymedeW

Hectopat
Daha fazla  
Arkadaşlar merhaba. Bilgisayar işlerinden pek anlayan bir insan değilim bu yüzden sizden yardım almam gerekiyor sanırım. Dell Vostro 3578 kullanıyorum ve fan çok hızlı çalışıyor GPU ve CPU sıcaklık değerleri de çok yüksek. Şöyle örnek vereyim. LOL oynarken yüksek ayarlarda oyunumu oynakren GPU ısısı 80-90 derecelerde oluyor ve fandan aşırı derecede fazla ses geliyor. Ayrıca bilgisayarı aldığımdan beri hiçbir temizlik. İnternette araştırdım ve ısı düşürmek için fan temizleyip termal macun falan sürüyorlar. Beni bu konularda biraz bilgilendirir misiniz rica etsem?

Arkadaşlar merhaba. Bilgisayar işlerinden pek anlayan bir insan değilim bu yüzden sizden yardım almam gerekiyor sanırım. Dell Vostro 3578 kullanıyorum ve fan çok hızlı çalışıyor GPU ve CPU sıcaklık değerleri de çok yüksek. Şöyle örnek vereyim. LOL oynarken yüksek ayarlarda oyunumu oynakren GPU ısısı 80-90 derecelerde oluyor ve fandan aşırı derecede fazla ses geliyor. Ayrıca bilgisayarı aldığımdan beri hiçbir temizlik. İnternette araştırdım ve ısı düşürmek için fan temizleyip termal macun falan sürüyorlar. Beni bu konularda biraz bilgilendirir misiniz rica etsem?
Bilgisayarı alalı 1-2 yıl olduysa fan ve termal macun konusunda sorun olduğunu sanmıyorum ayrıca 80-90 derece gayet normal bir sıcaklık dert etmenize gerek yok.

Kendiniz pek anlamiyorsaniz iyi bir bilgisayarciya götürüp termal macun değişimi ve fan temizliği ile yaklaşık 10 derece düşüş sağlayabilirsiniz. 2 senelik cihazda isinma ve fan önü dolacagi için fan sesi normal. Biz en geç yilda 1 kez bakım öneriyoruz.

Bilgisayarı alalı 1-2 yıl olduysa fan ve termal macun konusunda sorun olduğunu sanmıyorum ayrıca 80-90 derece gayet normal bir sıcaklık dert etmenize gerek yok.

Ama fanlardan acayip derecede ses çıkıyor. Ve oyunlarda 96 derece gördüm GPU'da. Boşta ise 55 derece falan. Bana yüksek gibi geldi bu değerler.
Kendiniz pek anlamiyorsaniz iyi bir bilgisayarciya götürüp termal macun değişimi ve fan temizliği ile yaklaşık 10 derece düşüş sağlayabilirsiniz. 2 senelik cihazda isinma ve fan önü dolacagi için fan sesi normal. Biz en geç yilda 1 kez bakım öneriyoruz.
Evet bu riskli dönem bitince bir bilgisayarcıya verip termal macun değiştirmeyi ve fan temizliği yaptırmayı düşünüyorum.

Genelde 6 ayda 1 temizlik yapılması gerek denir. LoL gibi bir oyunda 80-90 dereceler aşırı anormal sıcaklıklar GPU değil de CPU olsa gerek o sıcaklık ama eğer GPU ise fanlarda ciddi sıkıntılar olmalı. Laptop için 80 derece maksimum sıcaklıktır, 90 üstünde donanımsal hasara yol açabilir. Acilen bir bilgisayarcıya götürüp temizlettirin içini termal macun yeniletin.

Termal macununu uzun zamandır değiştirmediyseniz değiştirmeniz lazım ve içinde toz birikmişse tozları temizleyin. Şunu alabilirsiniz fiyat performans ürünüdür:

Genelde 6 ayda 1 temizlik yapılması gerek denir. LOL gibi bir oyunda 80-90 dereceler aşırı anormal sıcaklıklar GPU değil de CPU olsa gerek o sıcaklık ama eğer GPU ise fanlarda ciddi sıkıntılar olmalı. Laptop için 80 derece maksimum sıcaklıktır, 90 üstünde donanımsal hasara yol açabilir. Acilen bir bilgisayarcıya götürüp temizlettirin içini termal macun yeniletin.

LOL oynarken CPU kullanımı %20 30 falan oluyor. Fakat GPU kullanımı %90 civarı. Neden bu iki değer birbirinden çok alakasız. Birisinin kullanım değeri tavanda iken diğerininki çok düşük?

Gerekli tecrübeye sahip değilseniz veya sahip olmadığınızı düşünüyorsanız kesinlikle laptopunuzun bakımını uzman teknik servise yaptırın. Bilgisayar bakımında en ufak hata kalıcı sorunlara neden olabilmektedir.

LOL oynarken CPU kullanımı %20 30 falan oluyor. Fakat GPU kullanımı %90 civarı. Neden bu iki değer birbirinden çok alakasız. Birisinin kullanım değeri tavanda iken diğerininki çok düşük?
Olması gereken o. CPU 100% GPU 50-60%lerde gezseydi sıkıntı var demekti. Onun dışında rehber videolar ile laptopu kendiniz temizleyebilirsiniz göründüğü kadar zor bir işlem değil aslında. Ortalama kalite bir termal macun , fön makinesi tarzında kuvvetli hava üfleyen bir cihaz ve ince uçlu hassas bir fırça işinizi çözecektir. Eğer garantiniz devam ediyorsa garantiye yollayın çoğu firma bakımını ücretsiz bir şekilde yapıyor.

LoL genelde CPU'ya yük bindiren bir oyundur GPU ısınmaz bile ancak cihazınıza baktım CPU çok daha güçlü GPU'dan, dengesizlik ordan kaynaklanıyor ama bu kullanım oranları sıcaklık değerini açıklar mı bilemiyorum.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı