Herkese merhaba, laptopun nasıl şarj edileceğine dair birçok yazı okudum ve net bir cevap alamadım. En sonunda kendi HP Victus laptopumu şarjda takılı halde kullanmaya karar verdim. Bilgisayar açıkken şarjda kullandım ve kapatırken şarjdan çıkardım. Oyun oynamadım sadece ders videolarını izledim. Ve az önce laptopu açtığımda şarjın 93 olduğunu gördüm. Şarja taktım ve yarım saattir 99 olup 1000 olmuyor. Size sorum laptop nasıl şarj edilmeli ve benim laptopun durumu normal mi?
Normal. Uzun süre şarjda kalırsa batarya kendini koruma amacıyla yüzdesini bir miktar düşürür ve orada kalır, %93 olmasının sebebi bu. Takıp çıkardığında şarj almaya devam eder.
%100 olması şart değil, olmaması da büyük bir problem değil.
Pilinin sağlığını korumak istiyorsan %20'nin altına asla, hiçbir zaman düşürme. Lityum pillerin baş düşmanıdır bu olay, bu yüzdenin altına indiğinde kimyası bozulduğu için pil kısa sürede ölüyor.
Kullanırken şarjda kullanabilirsiniz ancak 2-3 haftada bir sirkülasyon amacıyla boşaltıp doldurursan (tabii ki %20'ye kadar) daha sağlıklı ve uzun ömürlü olur.
Cihaz kapalı konumda şarjda bırakmaman da iyi.