Laptop nasıl server olarak kullanılır?

Yanlış bilgi
Arkadaş bir çaba harcayıp elindeki cihaza kendi sunucusunu ve web panelini kuruyor. Burada etik olmayan kısımı tam olarak anlayamadım.

Sanal sunucusunu herkese açık paylaşırsa etik değil. DDoS yeme olasılığı çok. Statik IP yok. Güvenlik açığı çok. Uptime sorunu oluşcak. Ping sorunu oluşcak. Dinamik IP'lere ping atılmıyor ISP verdiği ve karşı kişiler bağlanamayacak time out yiyecek. Mesela web sitesi-oyun suncusu vb. ve yüksek trafik kullanımından hattı sonlandırılabilir ISS tarafından.

Neden etik değil?

Açıkladım.

Son düzenleyen: Moderatör:
Ne alakası var. Elin yabancısı evinde küçücük bilgisayarda onbinlerce kullanıcılık uygulamaların backendlerini çalıştırıyor bir şey olmuyor. Arkadaşın hobi projesi sorun mu yaratacak? Ayrıca kimseyi ilgilendirmez. İster açar ister açmaz.

Ne alakası var. Elin yabancısı evinde küçücük bilgisayarda onbinlerce kullanıcılık uygulamaların backendlerini çalıştırıyor bir şey olmuyor. Arkadaşın hobi projesi sorun mu yaratacak? Ayrıca kimseyi ilgilendirmez. İster açar ister açmaz.

Ego kasmayın. Açamaz demedim. Açsın dedim sadece etik bulmuyorum dedim. :)
Elin yabancısı kücük bilgisayar dediğin kişiler evlerinde kabinetleri oluyor :D 1 kişi ile tanışmıştım. Evinin içinde datacenter kurulu bildiğin hatta metro interneti bile var :D

CGNAT havuzunda değilseniz yani Dinamik IP kullanıyorsanız Statik IP almanıza gerek yok.
Herhangi bir Dinamik DNS servisini kullanabilirsiniz.
Web sunucusu için modemden port 80 ve 443'ü laptopa yönlendirmelisiniz.

Laptopa işletim sistemi olarak Debian veya Ubuntu Server önerebilirim.
Web sunucusu olarak Nginx önerebilirim.

@Lıterhf para verdiğimiz interneti niye kullanamıyormuşuz?
O kabinetlerin içinde de normal bir bilgisayar var.
Kabinet olunca bilgisayar olmaktan çıkıp fantastik bir şeye dönüşmüyor.
Metro internet kullananlar yok denecek kadar az, hepsi kişisel internet kullanıyor.

Örnek olarak Jeff Geerling'in küçük sayılabilecek HomeLab'ı:
950 Mbps download ve 50 Mbps upload hızına sahip Comcast sağlayıcısından normal kullanıcı interneti kullanıyor.
Kabinetinde sunucu bilgisayarları dışında Rasberry Pi'lar ve Mac bilgisayar da var.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

CGNAT havuzunda değilseniz yani dinamik IP kullanıyorsanız statik IP almanıza gerek yok.
Herhangi bir dinamik DNS servisini kullanabilirsiniz.
Web sunucusu için modemden port 80 ve 443'ü laptopa yönlendirmelisiniz.

Laptopa işletim sistemi olarak Debian veya Ubuntu server önerebilirim.
Web sunucusu olarak nginx önerebilirim.

@Lıterhf para verdiğimiz interneti niye kullanamıyormuşuz?
O kabinetlerin içinde de normal bir bilgisayar var.
Kabinet olunca bilgisayar olmaktan çıkıp fantastik bir şeye dönüşmüyor.
Metro internet kullananlar yok denecek kadar az, hepsi kişisel internet kullanıyor.

Örnek olarak jeff Geerling'in küçük sayılabilecek Homelab'ı:
950 Mbps download ve 50 Mbps upload hızına sahip comcast sağlayıcısından normal kullanıcı interneti kullanıyor.
Kabinetinde sunucu bilgisayarları dışında Raspberry Pi'lar ve Mac bilgisayar da var.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Comcast kendilerine ait bir datacenterı var ve firma onaylı kullanabilir. Para verilen interneti kullan fakat belirli bir kullanıma geldiğinde bazı firmalar hatını sonlandırıyorlar yaşanan kişiler mevcut. Kabinet içinde server makineları DDoS makineları 7/24 izlenen trafik 100Mbps simetrik veya 1000MBPS simetrik veya 10G veya 400Gbps'e kadar kullanılabilen bir metro interneten bahsediyoruz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı