Çözüldü Laptop RAM sök tak sonrası mavi ekran veriyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
İşletim sistemi
Windows 11

Oktayyyy52

Kilopat
Daha fazla  
RAM
Samsung 8GB CL40 4800MHz
İşlemci
Intel İ5 12500H
Merhaba herkese, laptopumda termal macun ve RAM söküp takma sonucu mavi ekran alıyorum. Uyguladığım işlemleri tek tek aktaracağım.

Laptopumun modeli Acer Nitro 5 AN515-58

Laptopun kendisinde 8 GB bir Samsung bellek vardı: Samsung M425R1GB4bb0-cqkol (8 GB 1RX-16 4800MHz)

Ben, 2x8 16 GB'lik bir RAM seti satın aldım. Yeni RAM'ler 5600MHz ama RAM hızının downclock edip sıkıntı çıkarmayacağını düşünerek bunları almıştım. Linki bu: Lexar SODIMM 2x8GB DDR5 RAM 5600MHz, 262-Pin SODIMM Laptop RAM, High-Performance Gaming DRAM per Laptop Memory/All-in-one Intel NUC mini-PC, 1.1V, CL46-45-45-90(LD5S08G56C46ST-BGD) : Amazon.it: Informatica

Laptopu açtım, batarya bağlantısını çıkardıktan sonra RAM'i çıkardım ve soğutma bloğunu da çıkartarak termal macun değişimini yaptım. Burada bir detay vermek istiyorum ne olur ne olmaz diye, termal macunu temizlerken GPU'nun bulunduğu bölgedeki küçük iğne ucu kadar lehimlenmiş bir metal yerinden kalkar gibi oldu ama çok zorlamadığımı düşünüyorum. Bu kısma sonra geleceğiz.

Termal macun işlemi sonrası soğutma bloğunu ve fanları taktım, ardından yeni RAM kitini yerleştirdim. Yeni RAM'lerin üstüne termal pad bile yerleştirdim. Sonrasında bilgisayarı başlatmak istedim fakat fanlar döndü ama Acer yazısı bile gelmeden sadece siyah ekranda kaldı.

İlk başta bahsettiğim lehimli metalden korkarak eski RAM'i taktım. Bilgisayarı tekrar başlattığımda Windows giriş ekranı geldi, yani o parçaya zarar verdiğimi düşünmüyorum. Bu durum üstüne eski RAM'i çıkartarak yeni kitteki RAM'leri tek tek denemek istedim. Yine ekstra bir detay vermek gerekirse RAM'leri tek tek denerken dalgınlığıma gelip her seferinde batarya pinini çıkartıp geri takmadım. İki RAM de bağımsız olarak çalışmadılar ve yine siyah ekran geldi. Bunun üzerine BIOS’a girip BIOS ayarlarını defaulta döndür seçeneğini seçtim

En sonunda pes edip eski RAM'i taktığımda ise ilk başta eski RAM de siyah ekran verdi, sonra sök tak yaptığımda ise mavi ekran hatası aldım (her iki slotta da aynı hata). Hata ismi INACCESIBLE_BOOT_DEVICE. Eski RAM takılıyken BIOS'a girdim ve bellek 8 GB olarak görünüyor yani anladığım kadarıyla sistem belleği tanıyor.

BIOS'u default ayarlara döndürdüm, başlangıç onarma yaptım, CMD'den corrupt file taraması yaptırdım (corrupt file bulundu ve düzeltildi sonucu geldi) ama bir değişme olmadı. Sistem geri yükleme ve sistem görüntüsü kurtarma seçeneklerini denediğimde error verdi.

Bu durumda en mantıklı seçenek nedir? Yeni RAM kiti alıp onları mı denemeliyim? Sisteme format mı atmalıyım (bunu tercih etmiyorum çünkü laptopta kaybetmek istemeyeceğim dosyalar var)?

Bilgisayar mavi ekranı geçemediğinden minidump dosyasına nasıl ulaşacağımı bilemedim.

Son düzenleme:
Çözüm
Laptop için default tam uyumlu RAM ile dene. Eğer kendi RAM'i ile sorunsuz sistemi açabiliyorsan.

Yazıda da belirttiğim gibi, kendi RAM'i ile bir kere açabildim sonra sök tak yapınca o mavi ekran vermeye başladı. Yeni RAM'ler mavi ekran bile vermiyor.

Çözüm Editi: BIOS'tan VMD seçeneğini disable edince sorunum çözüldü.
Laptop için default tam uyumlu RAM ile dene. Eğer kendi RAM'i ile sorunsuz sistemi açabiliyorsan.

Yazıda da belirttiğim gibi, kendi RAM'i ile bir kere açabildim sonra sök tak yapınca o mavi ekran vermeye başladı. Yeni RAM'ler mavi ekran bile vermiyor.

Çözüm Editi: BIOS'tan VMD seçeneğini disable edince sorunum çözüldü.

Son düzenleme:
Çözüm

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı