Laptop şarjda kullanılır mı?

Arkadaşlar merhaba. HP-DK0006NT kullanıcısıyım. Ürünü alalı 2 ay oldu. Ürün şarjdayken oyun, Online ders vs. kullanmam bataryama sıkıntı yaratır mı? En uygun kullanım nasıl olur? Bilgilendirirseniz sevinirim. MediaMarkt çalışanı pil dolunca şarjı bırakır demişti ama güvenemedim.

6 Yıldır Lenovo Ideapad 310 kullanıyorum ve şarjdan asla çıkarmadım. 28000MAH'lık bataryanın 6 yılda sadece 7000MAH'lık bir kaybı oldu.
 
Bu konu hakkında efsaneler çok dolaşır ama ben tamamen şarjda kullanmanızı kesinlikle tavsiye ederim. Nedenleri şu;
  • Bataryanın ömrünü korur. Sebebi şarjda dizüstü bigisayarı kullanırken bilgisayar gücünü bataryadan değil elektrikten alır ve bataryayı kullanmaz. Bu sayede uzun süre boyunca (ki eski 8 yıllık laptopumun bataryası hala bundan takır takır çalışır) bataryanız kullanımda kalır ölmez.
  • Siz herkesin dediği gibi bataryayı full doldurup sonra boşalana kadar kullanıp yeniden şarja takıp kullanmanız bataryanın ömrünü bitirir. İlk maddede dediklerimin sebebi bu.
  • Şarjda kullanırsanız bilgisayar gücünü elektrikten aldığından daha performanslı çalışır.
Bunların haricinde siz bataryayı hiç kullanmayıp söküp bir köşeye atsanız daha ömrü biter ama çok yavaş bir sürede. Burada batarya takılıyken şarjda kullanırsanız (ki bu tavsiye edilir her zaman) ani bir elektrik kesintisinde hem anakartın zarar görmesini de engellemiş olursunuz.

NOT: Şarjda kullanma batarya şişer patlar çabuk bozulur efsaneleri eski tip bataryalar içindi. Li-on bataryalar her yerde artık ve bu şekilde kullanmak daha sağlıklı dizüstü bilgisayarlarda.
 
.
 

Dosya Ekleri

  • Ekran Görüntüsü (48).png
    Ekran Görüntüsü (48).png
    380,9 KB · Görüntüleme: 48
Ben bataryayı çıkartıp sadece prizde kullanıyorum prizde kullanım batarya takılıyken batarya ömrünü çok kısaltıyor. (Laptoptan laptopa değişkenlik gösterebilir.)
Bence bataryayı takın zaten çıkardığınız boşta duran bataryanın ömrü gene gidiyor. Elektrik kesintisinde anakartınızı riske atarsınız. Şarjda bataryayı kullanmaz bilgisayar elektriği kullanır.
 

Geri
Yukarı