Laptop SSD'yi görmüyor

TheSerdar27

Hectopat
Daha fazla  
SSD veya HDD modeli
XPG Gammix S70 Blade / M.2 2280 PCIe Gen 4x4 SSD
Merhaba, hikaye biraz uzun o yüzden hemen anlatmaya başlıyorum.

Laptop normalde Windows 11 yüklü bir şekilde gelmişti ancak bahsedeceğim olaylardan ötürü bilgisayarı Windows 10'a formatladım. İlk başlarda halimden memnundum ancak depolama alanım yeterli gelmemeye başlayınca etiketlediğim SSD'yi satın alıp laptopa taktım ve çok güzel şekilde neredeyse 3-4 ay kullandım. Ancak bir gün bir şey oldu ve laptopu güncelledikten sonra SSD'yi bilgisayar görmemeye başladı.

Araştırdım ancak bir çözüme varamadım. En son şalterlerim attı ve bilgisayarı formatladım ve Windows 10'a geri döneyim dedim çünkü Windows 11'e formatlayamadım bir türlü. Her neyse bu şekilde de bilgisayar SSD'yi gördü ve kullanmaya devam edebildim ancak yaklaşık 1 aylık kullanım ardından Windows 10'a ufak bir güncelleme geldi ve SSD tekrar kayboldu... Şu anda aşırı derecede garip hisler eşliğinde bu durum karşısında ne yapmam gerektiğini arıyorum.

SSD şu anda aygıt yöneticisinde gizli durumda, diskpart > list disk yapınca SSD gözükmüyor ve disk yönetiminde de yok. SSD bozuk da değil yoksa nasıl o kadar süre kullanabildim, bence Windows güncellemeleri ile alakalı bir şeyler oldu. Sistemi geri de aldım ancak tekrar olmadı.

Son düzenleyen: Moderatör:
İşlemciniz nedir? Laptop marka model?
Lenovo Legion Pro 5 kullanıyorum, işlemci AMD idi ama şimdi hatırlamıyorum tam ismini. Birazdan bakarım.

Hocam anlık durum güncellemesi;
SSD'yi çıkarıp taktım şu anda geri düzeldi gibi duruyor. Eğer sorun temelli düzelmiş ise çözüm olarak işaretleyeceğim

Son düzenleme:
Lenovo Legion Pro 5 kullanıyorum, işlemci AMD idi ama şimdi hatırlamıyorum tam ismini. Birazdan bakarım.
Öncelikle güncel değil ise mutlaka BIOS güncellenmeli.
Sonra fabrika varsayılan ayarlara yükleyin.
Şart olmamakla birlikte..
BIOS secure boot ve fast boot ayarını disable yapın.

SSD ile ilgili tavsiye..
Başka bir PC de minitool free yükleyin ve çalıştırın.
SSD nize sağ tıklayarak Wipe disk komutunu verin ve işlemi tamamlayın.
(Diski sıfırlar ve disk sağlığını/peformansını olumlu yönde etkiler.)

Bu öneriler temel bazı sorunların varlığını elemek ve çözmek için yapılmıştır. Bunlardan sonra sorun hala devam ediyor ise sorunun tespit edilmesi ve mümkünse çözülmesi kolaylaşır.

Son düzenleme:
Öncelikle güncel değil ise mutlaka BIOS güncellenmeli.
Sonra fabrika varsayılan ayarlara yükleyin.
Şart olmamakla birlikte..
BIOS secure boot ve fast boot ayarını disable yapın.

SSD ile ilgili tavsiye..
Başka bir PC de minitool free yükleyin ve çalıştırın.
SSD nize sağ tıklayarak Wipe disk komutunu verin ve işlemi tamamlayın.
(Diski sıfırlar ve disk sağlığını/peformansını olumlu yönde etkiler.)

Bu öneriler temel bazı sorunların varlığını elemek ve çözmek için yapılmıştır. Bunlardan sonra sorun hala devam ediyor ise sorunun tespit edilmesi ve mümkünse çözülmesi kolaylaşır.
Durum güncellemesi;
Bilgisayarı yeniden başlattıktan sonra SSD tekrar kayboldu.
Dediğiniz adımları uyguladım (minitool free kısmı hariç) ve sorunum çözülmüş gibi gözüküyor.

Ve işlemcimi sormuştunuz AMD Ryzen 7 5800H with Radeon Graphics'miş

Durum güncellemesi;
Bilgisayarı yeniden başlattıktan sonra SSD tekrar kayboldu.
Dediğiniz adımları uyguladım (minitool free kısmı hariç) ve sorunum çözülmüş gibi gözüküyor.
Sevindim.
İnşallah tekrarlamaz.
Birkaç gün sonra tekrar bilgi verirseniz memnun olurum..

Hocam ufak bir durum güncellemesi;
Çok tuhaf bir şey keşfettim. Bilgisayarı yeniden başlatınca SSD'yi okumuyor ve dediğim sorunlar oluyor. Ancak bilgisayarı temelli kapatıp geri açınca normal işlevselliğine devam ediyor.

Hocam ufak bir durum güncellemesi;
Çok tuhaf bir şey keşfettim. Bilgisayarı yeniden başlatınca SSD'yi okumuyor ve dediğim sorunlar oluyor. Ancak bilgisayarı temelli kapatıp geri açınca normal işlevselliğine devam ediyor.
Bu durumda ciddi bir sorununuz olduğunu düşünmüyorum veya en azından donanımlarda sorun olmayabilir diyebilirim.

Fast boot kapalı olmasa ilgisi belki olabilir diyebilirdim.( Aslında olmaz-olmamalı)

Hocam tekrardan merhabalar. İçinde bulunduğum durum git gide garipleşmeye başladı. Artık ya bilgisayar bozuk ya da SSD diye düşünmeye başladım.

Şimdi D: diskim hem disk yöneticisinde hem de dosya gezgininde gözüküyor. Ancak bazı klasörlere, dosyalara veya uygulamalara ulaşmaya çalıştığım zaman "Var olmayan bir aygıt belirtildi " şeklinde ya da ekran görüntüsündeki gibi bir hata alıyorum. Bazı dosyalar açılıyor bazıları açılmıyor ve belirttiğim şekilde hata veriyor.

Bir de son olarak diski tararken böyle bir hata verdi;
Sürücüleri güncelle seçeneğini de denedim ancak zaten son sürücüler yüklü dedi.

Dosya Ekleri

• Adsız2.png
    Adsız2.png
    7,8 KB · Görüntüleme: 23
  • Adsız.png
    Adsız.png
    6,5 KB · Görüntüleme: 25

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı