Laptop temizliği için hangi sıvılar kullanılmalı?

Jeh0Ke

Hectopat
Makaleler
1
Yer
Heryer
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
R5 3600
Shapphire RX580 8GB
8x4 32GB(3200MHz) RAM
MSI B550 PRO VDH Anakart
Thermalright 240mm Soğutma
Silverstone 550W 80+Bronze
Aerocool Atomic Kasa
Meslek
Bilgisayar Teknisyeni
Merhaba, hobi olarak elektronik parçalarla devrelerle ilgileniyorum ve bunu iş haline getirmek istiyorum. Laptop gibi elektronik cihazları alıp yenileyip satmak istiyorum. Ama bir konu kafama takıldı. Devre, işlemci, soket gibi yerleri temizlemek için ne kullanılmalı? Kimi diyor izopropil alkol kullan, kimi geliyor seliozik tiner kullan, kimi diyor yok kullanma plastik parçalar erir en iyisi yağsız kontak sprey kullan, kimi geliyor en iyisi WD-40, hatta "kolonya kullansan vile olur." diyen bile çıktı. Benim kafam çok karıştı.

Acaba devre temizlemek için en iyi yöntem hangisi, işlemcinin üzerinde kuruyan termal macun için ne kullanılmalı, oksitlenen soketler ve Flex uçları için ne kullanılmalı tam olarak açıklayabilecek biri var mı?

IPA alkol var ise en iyi seçenek, beyaz sirke çok harika bir temizleyicidir. ( IPA plastik yüzeylerde boya aşınması yapabilir)

Her iki ürün devre üzerinden lehim pastasını ve oksitleri söker devreyi temizler.

Bir fırça yardımı ile uygulayabilirsin.

Her iki ürünü birçok Thinkpad ve ThinkCentre bilgisayarlarda kullandım.

WD-40 asla devrelerde kullanılmaması gerekir, yaglayıcı özelliği ile devreler çok fazla toz tutar. (hareketli parçalarda kullanabilirsin, laptop menteşesi gibi)

Kolonya içerisinde şu barındırır, oksitlenmeye yol açabilir ve saf değildir içinde esans kimyasalları vardır.

İçlerinden hangisinin iyi olduğunu bilmiyorum ama WD-40 ın yağlayıcı etkisi olduğundan devre üzerinde kullanılacağını düşünmüyorum. WD-40 daha çok mekanik bileşenlerde (fan yağlama ve optik sürücüde sorun varsa mekanik kısmını yağlamak amacıyla kullanılabilir.)

IPA alkol var ise en iyi seçenek, beyaz sirke çok harika bir temizleyicidir. ( IPA plastik yüzeylerde boya aşınması yapabilir)

Her iki ürün devre üzerinden lehim pastasını ve oksitleri söker devreyi temizler.

Bir fırça yardımı ile uygulayabilirsin.

Her iki ürünü birçok Thinkpad ve ThinkCentre bilgisayarlarda kullandım.

WD-40 asla devrelerde kullanılmaması gerekir, yaglayıcı özelliği ile devreler çok fazla toz tutar. (hareketli parçalarda kullanabilirsin, laptop menteşesi gibi)

Kolonya içerisinde şu barındırır, oksitlenmeye yol açabilir ve saf değildir içinde esans kimyasalları vardır.

Peki kurumuş termal macunlar için ne kullanmalıyım? Ve seliozik tiner için bir şey söylememişsiniz hocam.

Peki kurumuş termal macunlar için ne kullanmalıyım? Ve seliozik tiner için bir şey söylememişsiniz hocam.

Tineri hiçbir şekilde tavsiye etmem, (ağır çözücü) Flex'ler hasar alabilir, kurumuş macun için IPA'ya da sirke harikadır.

Devre temizliyici spreyleri kullanmış birisi olarak berbat sonuç aldığımı belirtmek isterim. Önceden Philips spreyler vardı, şu an eskisi gibi yok.

Flux temizliğinde çok zorlanırsan bile IPA veya sirkeden şaşma.

Sirke ile temizlik yaptığın devreyi 30 dakika dinlendir, sirke uçsun.
IMG_0371.JPG

Son düzenleme:
Tineri hiçbir şekilde tavsiye etmem, (ağır çözücü) Flex'ler hasar alabilir, kurumuş macun için IPA'ya da sirke harikadır.

Devre temizliyici spreyleri kullanmış birisi olarak berbat sonuç aldığımı belirtmek isterim. Önceden Philips spreyler vardı, şu an eskisi gibi yok.

Flux temizliğinde çok zorlanırsan bile IPA veya sirkeden şaşma.

Çok teşekkür ederim sizi yordum hocam. Aklımda en ufak soru kalmadı.

@592041 hocam çok özür diliyorum sizi yordum ama bugün bir soru takıldı yine kafama (galiba biraz fazla düşünüyorum :) ) izopropil alkolü klavye, kasa, ekran gibi yüzeylerde kullanmak sakıncalı mı? Boyayı söker mi? Ekran için sakıncalı gibi geliyor ama yine de sormak istiyorum. Yine sizi rahatsız ettiğim için özür diliyorum.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı