Laptopa 16+8 RAM önerisi

Hocam valla bişi anlamadım ne diyeyim. Durum normal diyorsanız yeterli benim için .p Teşekkürler.

CPUID uygulamasını indirin. ram özelliklerini ve üzerinde bulunan ram markasını inceleyin. o marka ve hızda 16 gb 2 adet ram alın aynı olsun. dual çalıştırın.
Hocam baktım şimdi DDR5 zaten bunu biliyordum da, Mem Controller Freq. yerinin MHz'i 800-1200 arası gidip geliyor birde Uncore Frequency var o da sabit 3500-3800 değerleri arasında

Son düzenleme:
sorun çıkarmaz ama bilgisayar desteklemiyorsa 4800 mhz de çalışır.
Hocam bilgisayar desteklemiyor gibi görünüyor işlemci sayfasına göre. Çok ta fark olmaz 5200 veya 4800 alabilir zaten 4800 halde çalışır.
Hocam o kadar bakmanıza gerek yok ram marka modeline bakıp internetten aratsanız yeter. CL değeri ile MHz aynı olsun sorun olmaz zaten 4800 olduğunu düşünüyorum.

siz o zaman 4800 mhz olan ram modelinden 2 x 16 GB olarak alın yükseltin. hayırlı olsun. içiniz rahat etsin. sisteminiz yeterince hızlı çalışacaktır.

siz o zaman 4800 mhz olan ram modelinden 2 x 16 GB olarak alın yükseltin. hayırlı olsun. içiniz rahat etsin. sisteminiz yeterince hızlı çalışacaktır.
Tamamdır çok teşekkür ediyorum.

Hocam bu arada daha yeni baktım da CPU-Z'den RAMler bu şekil gösteriyor MHz vs. olarak. Slot 1 de 2 de aynı değerler bakımından.
Birde Crucial RAM önerdiniz, kaliteli marka ama Laptopta dahili Samsung olduğundan dolayı Crucial için BIOStan ayar çekmek gerekir mi?

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-04-08 214239.png
    5,7 KB · Görüntüleme: 17
Son düzenleme:
Merhaba. Bios ile ilgili bir ayar yok. Sistem otomatik tanır. Kullanırsınız. Hayırlı olsun.

Mavi 1 ile işaretledğim yer: Ram kontrolcüsünün hızı = 1400 MHz
Mavi 2 ile işaretlediğim yer: Ring hızı
Mavi 3 ile işaretlediğim yer: Dram hızı = 2800 MHz
Yani buradam anlaşılacak olan Gear 2 modda çalışan DDR5-5600 ya da 5600 MT/s ram olduğu.

AMD DDR5 sistemde ise mavi 1 boş, mavi 2 ise UCLK yani unified memory controller hızı oluyor. Intel'de ki Mavi 1 ram kontrolcü hızı gösterirken, AMD'de mavi 2 ram kontrolcü hızı gösterir.

Dosya Ekleri

• 2.jpg
    73,2 KB · Görüntüleme: 19
Hocam benim durumumda 2 tane 16GB DDR5 tanesi 4800MHz almam mı lazım yoksa ikisinin toplam 4800 olması için tanesinin 2400MHz mi olması lazım. Fark eden bir durum değil anladığım kadarıyla zaten desteklediği yere kadar kısıtladığını söylemiş diğer arkadaşlar.

Piyasada, üreticilerde yaygın kullanılan MHz aslında teknik olarak yanlış onu anlattım sadece. Benim anlattığım DDR ramin ne olduğu ve cpuz programının neleri gösterdiği.
İşlemcin yüksek ihtimal 4800MT/s destekliyordur. Yani 2 ram modülü alırsın 4800'lük ikisi de 4800 çalışır. 4800 yanına 5600 takarsan, ikisi 4800 olarak çalışır.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…