Laptop'a Gaming Monitör Bağlamak

YamanYesilada

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba,
Öncelikle birden fazla soru soracağım için cevap veren herkese şimdiden teşekkür ediyorum. Çok araştırdım fakat arada kaldım.
Son olarak sizlerden destek talep ediyorum.
Ben Dell 7567 laptop kullanıyorum. Genel özeti şu şekilde;
Ekran Kartı : GTX 1050 Ti
İşlemci : i7-7700HQ 2.8 GHz
Ram : 20 GB DDR4
Depolama : 128 GB SSD - 1 TB HDD
Ekran Çözünürlüğü : 1920x1080
İşeltim Sistemi : Windows 10 Pro

Laptopumu evimdeyken masaüstü sistem gibi kullanmak istiyorum. Eve geldiğimde monitör klavye mouse takıp oyunlarımı, programlarımı bu şekilde kullanmak istiyorum. Bunun için monitör araştırıyorum.
Gamepower GPR27C144 27" 1ms (Display+HDMI+DVI) FreeSync Full HD Curved 144Hz Monitör Bütçeme ve istediğim özelliklere uygun geldi.
Fakat daha sonra araştırdıkça bilmediğim konular çıkmaya başladı.
FreeSync / G-Sync durumlarını öğrendim. Aklımdan bir sürü soru geçmeye başladı.

Laptopta Display Port olmadığı için sağlam bir dönüştürücü satın alsam 144 FPS aldığım oyunlarda 144 HZ kullanablir miyim?
1050 Ti ekran kartım var. Bu ekran kartım G-Sync destekliyor mu? Destekliyorsa monitör destekliyor mu?
Bu monitörü satın alsam ne gibi sorunlarla karşılaşırım? V-SYNC açmazsam yırtılmalar yaşar mıyım?
HDMI ile bağlasam monitörü kaç hz'de kullanabilirim?

Fazla soru sorduğum için kusura bakmayın bu konuda 30 tane siteden ayrı araştırma yaptım fakat hepsinde bir açık kapı gördüğüm için kafamda soru işaretleri kaldı.
Cevaplarınızı bekliyorum.
Teşekkürler.

• Dizüstü bilgisayarında DP girişi yoksa G-Sync'ten yararlanamazsın. HDMI üzerinden FreeSync monitörlere G-Sync desteği henüz gelmedi.
  • Dönüştürücüler daha yüksek Hz için iş görmüyor.
  • HDMI üzerinden 144HZ alabilmen için hem dizüstü bilgisayarında güncel bir HDMI sürümü olması lazım (2.0 gibi) hem de monitör HDMI üzerinden 144Hz desteklemeli. Bunları tam olarak karşılamıyorsa 120Hz alabilirsin.
  • Bana sorarsan 1050Ti için 120Hz de gayet yeterli. LoL gibi çok sistem gereksinimi olmayan birkaç oyun haricinde 144Hz üzeri FPS çok mümkün değil.
  • Gamepower gibi markalar çok tercih edilesi değil. LG, MSI, Samsung, AOG, ViewSonic gibi markalara bakmak daha iyi olur.
  • 1080P çözünürlük için 27'' biraz büyük kaçıyor. Çok uzaktan bakmadığın sürece görüntü tatmin etmeyebilir. 24'' ideal büyüklük.
Düzeltme: Monitör G-Sync bile olsa HDMI üzerinden bağlantı olmuyormuş.

Not: Kullandığım sistem de istediğin tarzda ve memnunum.
IMAG1760.jpg

Son düzenleme:
  • Dizüstü bilgisayarında DP girişi yoksa G-Sync'ten yararlanamazsın. HDMI üzerinden FreeSync monitörlere G-Sync desteği henüz gelmedi.
  • Dönüştürücüler daha yüksek Hz için iş görmüyor.
  • HDMI üzerinden 144HZ alabilmen için hem dizüstü bilgisayarında güncel bir HDMI sürümü olması lazım (2.0 gibi) hem de monitör HDMI üzerinden 144Hz desteklemeli. Bunları tam olarak karşılamıyorsa 120Hz alabilirsin.
  • Bana sorarsan 1050Ti için 120Hz de gayet yeterli. LoL gibi çok sistem gereksinimi olmayan birkaç oyun haricinde 144Hz üzeri FPS çok mümkün değil.
  • Gamepower gibi markalar çok tercih edilesi değil. LG, MSI, Samsung, AOG, ViewSonic gibi markalara bakmak daha iyi olur.
  • 1080P çözünürlük için 27'' biraz büyük kaçıyor. Çok uzaktan bakmadığın sürece görüntü tatmin etmeyebilir. 24'' ideal büyüklük.
  • Ekran kartın G-Sync bir monitörle uyumlu ancak bunu direk G-Sync monitör alarak çözebilirsin. Onlar da oldukça pahalı.
Not: Kullandığım sistem de istediğin tarzda ve memnunum.
Eki Görüntüle 521034
Çok teşekkür ederim. Benim gibi arada kalan arkadaşlar da varsa onlarında güzel tecrübelerinden faydalanması için süper bir yorum oldu.

Yırtılma vs olmadan HDMI ile 120 hz alabileceksem benim için fazlasıyla yeterlidir. Ben tüm oyunları V-SYNC açıp 60 FPS sınırlaması ile oynamak zorunda kalır mıyım diye bu konuyu açmıştım. V-SYNC açmazsam titreme yırtılma gibi sorunlar yaşarım diye şüphede kalmıştım. Bu şekilde 120 Hz sorunsuz kullanabiliyor olacaksam benim için hiçbir problem yok.

Aslında çok uzaktan bakmayacağım ama kurgu,montaj ve tasarım yaparken büyük ekran çok işe yarıyor diye 27" tercih etmiştim.
Marka konusuna gelince de bütçeye uygun tasarımı güzel olan bunu bulabildim. Ama yanlış hatırlamıyorsam ViewSonic'in de bu fiyat bandında monitörleri var onlara mı yöneleyim?

144Hz monitörü, 144Hz olarak HDMI üzerinden kullanabiliyorum. Dizüstü bilgisayarın kendi paneli 60Hz, G-Sync destekli ve sürekli aktif olduğu halde yeni aldığım harici monitörde G-Sync'e hiç ihtiyaç duymadım. Yırtılma görmüyorum açıkçası. Belki çok güçlü, çok yüksek FPS alacak sistemlerde gerekebilir. Dediğim gibi farklı markalara yönelmek uzun süre kullanım için daha iyi tercih olur. 27'' monitörde pikseller bariz görünür hale geliyor yakından bakınca. ViewSonic ürünlerine bakılabilir.

Uyarılarını dikkate alıyorum. ViewSonic yada AOC araştırıyorum.
Boyut oranını da tekrar gözden geçireceğim :)
Yardımların için tekrardan çok teşekkürler.
@midgardian Tekrar merhaba. Önerilerini dikkate alıp.
AOC 27' 144Hz 1 MS monitör aldım. Bir sorum olacak.
Oyunlarda FPS düşmemesine rağmen anlık yavaşlamalar oluyor. Monitörü sadece 2. ekran olarak ayarlayıp laptopun kapağını kapalı şekilde soğutucuyla birlikte kasa bölmesine koydum ve bölmenin kapağını söktüm.
HDMI 2.0 altın uçlu kablo aldım. Bağlantıyı onunla gerçekleştiriyorum. Normalde herhangi bir sorun yok ama oyunlarda sorun yaşıyorum. Mesela GTA 5'de araba sürerken anlık yavaşlamalar oluyor. Sebebi nedir?
Bu arada 60Hz-120Hz denedim ikisinde de aynı sorunu yaşıyorum.
Sende böyle bir sorun var mı?

Forumda konuları araştırırken, bir arkadaşın laptop ekranını kısayol ile kapatmanın etkili olmadığını ve laptopun ekranını intel arayüzünden tamamen iptal ettikten sonra sorunu çözdüğünü okudum fakat panelde bu şekilde bir seçenek göremedim.

Teşekkür ederim.

1.jpeg
WhatsApp Image 2020-04-03 at 13.40.30.jpeg

@midgardian Hocam sorun oldu galiba ayrı mesaj olarak değil de mesaj düzenleme olarak gelmiş. Bir önerin var mıdır bu konuda ?

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı