Laptopa Şarjı Takınca İşlemci Hızının Aşırı Yükselmesi

Sepulcher

Kilopat
Arkadaşlar merhaba, sorum aslında başlıktan anlaşıldığı gibi laptopumu şarja taktığım anda işlemci hızımı 3.80-4.00 GHz'lere çıkmış olarak görüyorum. Amd Ryzen 7 4800H işlemcim bulunmakta, şarja takmadığım sürece işlemcinin sınırı olan 2.90 GHz'i geçmiyor, fakat şarja taktığım gibi görev yöneticisini bile çalıştırsam 4 GHz'lere rahatlıkla çıkıp çıkıp iniyor. Aynı şekilde fanlar da sürekli çalışma halinde oluyor maalesef.
Şarja takılı olmadan Visual Studio'da C kodlaması yaptığımda hiçbir şekilde ne fan çalışıyor, ne de en ufak bir işlemci hız artışı oluyor fakat şarja taktığım andan itibaren aralıklı olarak fan sürekli çalışıp çalışıp duruyor. Bunun sebebi ne olabilir? Bahsettiğim gibi işlemcinin temel hızı 2.90 GHz iken overclock yapmamama rağmen 4 GHz hızlarını rahatlıkla görebiliyorum.
Laptop: Lenovo Ideapad Gaming 3
İşlemci: Amd Ryzen 7 4800H
Ekran Kartı: GTX 1660 Ti
Ram: 16 GB 3200 MHz
SSD: Markayı tam olarak bilmediğim 500 GB M2 SSD

Kullandığım Windows sürümü, Lenovo'nun kendi sitesinden kendi laptoplarına özel olarak sunduğu, recovery olarak indirebildiğimiz Windows 10 sürümü.

Son düzenleyen: Moderatör:
Short Power Plan tarzı diye bir şey var, şarjda işlemcinin TDP değerinin çok çok üstü oluyor. Kısa süreli; masaüstünün ilk gelişi, tarayıcıda sekme açma, program çalıştırma vb. işlemleri yaparken inanılmaz güç çekiyor. Ayrıca normal güç planında da çektiği güç artıyor, sorun yok. Rahatsız oluyorsanız güç tasarrufu moduna geçin derim.

PC'nin güç seçeneklerinden bunun ayarlarına bakabilirsin laptop olduğu için fişte daha fazla güç veriyor olabilir fişte değilken daha az şarjı gitsin diye mesela. Büyük ihtimalle bunla alakalıdır değil ise bilmiyorum.

Pil ayarlarına gel denetim masasından oyun oynamadığın zamanlar düşük güç modunda kullan oyuna girdiğinde yüksek performans kullan.
Arkadaşlar merhaba, sorum aslında başlıktan anlaşıldığı gibi laptopumu şarja taktığım anda işlemci hızımı 3.80-4.00 GHz'lere çıkmış olarak görüyorum. Amd Ryzen 7 4800H işlemcim bulunmakta, şarja takmadığım sürece işlemcinin sınırı olan 2.90 GHz'i geçmiyor, fakat şarja taktığım gibi görev yöneticisini bile çalıştırsam 4 GHz'lere rahatlıkla çıkıp çıkıp iniyor. Aynı şekilde fanlar da sürekli çalışma halinde oluyor maalesef.
Şarja takılı olmadan Visual Studio'da C kodlaması yaptığımda hiçbir şekilde ne fan çalışıyor, ne de en ufak bir işlemci hız artışı oluyor fakat şarja taktığım andan itibaren aralıklı olarak fan sürekli çalışıp çalışıp duruyor. Bunun sebebi ne olabilir? Bahsettiğim gibi işlemcinin temel hızı 2.90 GHz iken overclock yapmamama rağmen 4 GHz hızlarını rahatlıkla görebiliyorum.
Laptop: Lenovo Ideapad Gaming 3
İşlemci: Amd Ryzen 7 4800H
Ekran Kartı: GTX 1660 Ti
Ram: 16 GB 3200 MHz
SSD: Markayı tam olarak bilmediğim 500 GB M2 SSD

Kullandığım Windows sürümü, Lenovo'nun kendi sitesinden kendi laptoplarına özel olarak sunduğu, recovery olarak indirebildiğimiz Windows 10 sürümü.

Öncelikle yardımlarınız için teşekkür ederim, konuyu buraya yazdıktan sonra Lenovo Destek ekibine de ilettim, bana yönerge olarak Chipset ve Bios güncellememi, ardından da bilgisayarı şarjdan çekip kapatıp 1 dakika boyunca power tuşuna basılı tutmam gerektiğini söylediler. Adaptörle ilgili bir sorun da olabilir dediler. Pil ayarını daha iyi pil moduna aldım, fakat görev yöneticisinde geçiş yaptığım zaman yine de 3.50 Ghz'i görebiliyorum. Yani pil modu ile alakasının olduğunu sanmıyorum.
Short Power Plan tarzı diye bir şey var, şarjda işlemcinin TDP değerinin çok çok üstü oluyor. Kısa süreli; masaüstünün ilk gelişi, tarayıcıda sekme açma, program çalıştırma vb. işlemleri yaparken inanılmaz güç çekiyor. Ayrıca normal güç planında da çektiği güç artıyor, sorun yok. Rahatsız oluyorsanız güç tasarrufu moduna geçin derim.
Short power plan tam olarak gelişmiş güç seçeneklerinden mi ayarlanıyor? Belirttiğim gibi güç seçeneğini güç moduna aldığımda da, en basiti görev yöneticisinde geçiş yaptığım anlarda dalgalanmayı ve işlemci hızı artışını gözlemleyebiliyorum.

Short power plan tam olarak gelişmiş güç seçeneklerinden mi ayarlanıyor? Belirttiğim gibi güç seçeneğini güç moduna aldığımda da, en basiti görev yöneticisinde geçiş yaptığım anlarda dalgalanmayı ve işlemci hızı artışını gözlemleyebiliyorum.
Ayarlanan bir şey mi bilmiyorum, İntel işlemcilerde XTU ile ismi gibi ekstrem bir uygulama ile ayarlanabiliyordu. Performans tatmin ediyorsa en etkili çözüm BIOS ve chipset güncellemesinden sonra performans tatmin edecekse düşük güç moduna alma. Adaptör kaynaklı olduğunu sanmıyorum, görev yöneticisinde de dediğim durum var, hızlıca sistemi tarıyor işlemciyi üst düzey kullanarak sorun değil bu.

Ayarlanan bir şey mi bilmiyorum, İntel işlemcilerde XTU ile ismi gibi ekstrem bir uygulama ile ayarlanabiliyordu. Performans tatmin ediyorsa en etkili çözüm BIOS ve chipset güncellemesinden sonra performans tatmin edecekse düşük güç moduna alma. Adaptör kaynaklı olduğunu sanmıyorum, görev yöneticisinde de dediğim durum var, hızlıca sistemi tarıyor işlemciyi üst düzey kullanarak sorun değil bu.
Anladım, yani teknik servislerin ne kadar illet bir şey olduğunu bildiğimden dolayı teknik servis işine çok bulaşmak istemiyorum, kargolayıp göndereceğim hasar vs. çıkacak daha büyük sorunlarla uğraşacağım sonra. Benim tek çekindiğim nokta şu, bu durum işlemciye veya laptopa yük bindirir mi, veya sürekli olarak gereksiz voltaj çekip laptopta herhangi bir hasara sebep olur mu?
Ekstra olarak şunu da danışmak isterim, Windows sürümü olarak yukarıda bahsettiğim Lenovo'nun kendi sitesinden laptoplara özel olan sürümlerini indirip kullanıyorum şu an, acaba Windows 10 temiz sürüm kullanmam mı daha mantıklıdır, yoksa kendi sitesindekini kullanmam mı?
Teşekkür ederim.

Sıkıntı vermez her bilgisayar böyle zaten, sürüm konusunda da mantıken Lenovo'nun daha iyi olması gerekiyor fakat arada bir kötü sürücüler kaçabiliyor araya. Yalnız Lenovo'nun da dedği gibi BIOS ve Chipset'i güncellemekte fayda var, ondan sonra tekrar bilgilendirirsiniz.

Sıkıntı vermez her bilgisayar böyle zaten, sürüm konusunda da mantıken Lenovo'nun daha iyi olması gerekiyor fakat arada bir kötü sürücüler kaçabiliyor araya. Yalnız Lenovo'nun da dedği gibi BIOS ve Chipset'i güncellemekte fayda var, ondan sonra tekrar bilgilendirirsiniz.
İnternet sitesinden bios güncellemesini kontrol ettim, şu an sistemde en güncel bios yüklü. Fakat chipset ile ilgili herhangi bir dosya kendi sitesinde bulamadım, araştırma aşamasındayım şu an ama internette de maalesef bulamıyorum. Nasıl güncelleyebilirim acaba chipseti?

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı