Merhaba, laptopumun bakım vakti geldiğini düşünüyorum. Sadece tarayıcı açınca bile fanları maximumda çalıştırıyor ve çok ısınıyor. Aşağıya laptopumun içinin fotoğrafını koydum. Hangisi işlemci hangisi ekran kartı bilmiyorum. Ve işlemcimde termal macun kalıntısı varsa nasıl temizlerim? Kalıntı yoksa bile temizlemeli miyim? Termal macunu ne büyüklükte sürmem gerekli? Sürdükten sonra yaymalı mıyım? Nasıl yayarım?
İlk defa termal macun süreceğim bu yüzden pek bir bilgim yok. Biraz fazla soru sormuş olabilirim. Ayrıca termal macunu henüz almadım. 100TL'ye en az 6 ay götürecek bir macun önerir misiniz?
Alt kapagi ve termal blogu sok. Islemcinin ve termal blogun uzerinde kalan macun kalintilarini mumkunse saf alkol ile temizle. Eger saf alkol bulamazsan kolonya ile temizle ve ardindan su ile kolonya artiklarini temizle. Sirada macun surum islemi var, buyuk ihtimalle islemci kare GPU dikdortgen seklindedir. Islemcinin uzerine macundan bir mercimek boyunda nokta koyuyorsun. Daha fazla surersen israf olur ve performans duser. GPU eger dikdortgen ise macun ile dikdortgenin 3/1 boyutunda ince bir cizgi cekeceksin tam ortasina. Ardindan termal blogu 90 derece aciyla cok dikkatli bir sekilde vida delikleri tam hizali olacak sekilde kapatacaksin. Kapattiktan sonra sakin bloga elinle bastirma vidalari siktiginda olusan baskiyla surdugun macun zaten yayilacak. Simdi vidalari sikma asamasi var, vidalari gordugun uzere dortgen seklinde hizlamislar. Eger vidalari nasıl sikacagini sayilarla gostermemislerse. Sag alt, sol ust, sag ust, sol alt olacak sekilde sirayla sikacaksin. Bu islem bitince fanlarin vidalarini istedigin sekilde sikip alt kapagi kapatabilirsin. Anlamadigin yer olursa sormayi unutma. Termal blogu macun surdukten sonra kapatirken cok dikkatli ol. Elinin titremedigine dikkat et bir seferde dimdik bir sekilde kapatmalisin yoksa macun yanlis yayilir ve performans kaybedersin. Yani termal blogu kapattiktan sonra vida deliklerini hizalamak zorunda kalmamalisin. Umarim anlatabilmisimdir.
MX4 Laptoplar icin pek uygun degil, sicaklik degisikliklerine cok fazla tepki veriyor ve vizkozitesi az, dusuk basinc uygulamalari icin fazla dusuk. Butceye gerek yok ben sana macun gonderirim. Elimde Shin-Etsu 7783D var yarim gramlik tupte sana 3 kere CPU+GPU uygulamana yeterli olur.
Neden istemiyorsun? Sorun su zamaninda ben de senin gibi satacagim laptopu satmadan vicdanim elvermedigi icin temizlemek istedim. Macunu da kurumustu ve 4 cesit macun denedim. Hepsinde pumpout yasadim ve o macunlarin da hepsi duruyor bende bayatlamayi bekliyorlar. Piyasadaki macunlarin %98'i pumpout sorunu yasatiyor endustriyel kalitede degiller. Bu yuzden soyluyorum hem bilgisayarin yalama olur hem de tekerlegi yeniden icat etmek zorunda kalirsin. Ihtiyaci olan baska birine verebilecegim bir tup daha var zaten.
Bazi laptoplarda sorun yasanmayabiliyor veya cok daha gec pumpout olabiliyor bu biraz termal sistemin yapisiyla ve blogun duzgunluguyle alakali.
Bahsettigim macun bu, ben de Amazon uzerinden satin aldim. 5 tup geldi bir tanesini kendim kullandim kalanini baska bir arkadasa hediye ettim. 4 tup daha var 0.5 gramlik. Performansi cok iyi Maker'dan daha iyi performans veriyor.
Buy Shin-Etsu MicroSi X23-7783D, Direct from Manufacturer, Genuine High Performance Silicone Thermal Grease, Five 0.5 gm Syringes (5x0.5 gm), with Lot #, Exp. Date: Heatsinks - Amazon.com ✓ FREE DELIVERY possible on eligible purchases
www.amazon.com
Zalman macunu arastirirken bu gonderiye denk geldim.
Overheating in Omen 15
07-10-2021 07:57 AM
Product: Dh0015nt
Operating System: Microsoft Windows 10 (64-Bit)
I've a hp omen 15(2019) i5 9300h gtx 1660ti configuration. I have been using this laptop for a year without any problems but recently i had overheating problem. I decided to repaste my laptop with arctic mx-4. after repaste everything was fine but after a week later cpu got 97-98 celcius. I thought its pump-out issue. I tried 3 different paste(kyronaut, zalman stc-8, arctic mx-4) and all of them did same. Then i sent my laptop to hp. Hp repaste my laptop with hp's own thermal paste. I thought problem solved but again one week later cpu gets 97-98 celcius again. I sent my laptop hp again and hp said 97-98 degree is normal. it's not normal i use my laptop for a year and cpu never gets 97-98 degree. how can i solve this problem?
Ayrica bu sayfayi buldum. Burda da NT-H1 ve STC8 ile pumpout yasanmis. Gosterilen heatsink uzerinde faz degistiren termal macun var, genelde laptoplarda bunlari kullaniyorlar fabrika cikisi pumpout riski %0. Shin-Etsu'da guzel bir alternatif.