Laptoplarda lehim dönemi bitmeli mi?

Makaleler
24
Yer
Kars
Merhaba. Laptoplarda artık sizce lehim dönemi bitmeli mi? Yani anakarta lehimli işlemci ve lehimli ekran kartlı laptoplar üretmek yerine, işlemci soketine ve yeni nesil MXM slotuna sahip anakartlı laptoplar sizce üretilmeli mi artık? Sadece çok pahalı ve en üst seviye oyuncu laptoplarında görülen bir şey iken, artık lehimli işlemci ve ekran kartı sisteminin standart hale gelmesini ve biz kullanıcılarının maddi açıdan daha az zarara girmesinin sağlanması gerektiğini düşünüyorum.

Oyuncu laptoplarında ortalama ömür eğer çok kullanırsanız genelde 5 yıl oluyor. Genelde laptoplarda çoğunlukla ekran kartı bozulabiliyor. Bu da anakartı komple değiştirmek için çok büyük bir masrafa girmek demektir. Artık işlemci soketi ve ekran kartı için yeni nesil MXM slotu olması gerekiyor. Reballing veya soldering işlemleri, hiçbir zaman bir laptopun kullanım ömrünü eskisi gibi yapmaz. Bu sebeple, mecburen yeni bir laptop almak zorunda dahi kalabilirsiniz. Oysa, elinizde var olan laptopu kurtarmak için üretimi durmuş bir işlemci veya ekran kartını eğer stokta varsa sıfır veya ikinci el olarak dahi alıp, elinizde cihazı kurtarabilir ve çok ciddi masraflardan kurtulabilirsiniz... Bence tüm laptoplarda bu olmalı. En azından tüm oyuncu laptoplarında olması gerektiğini düşünüyorum.

Laptop bir telefon veya tablet değildir.

Günümüzde, masaüstü yerine çoğumuz laptop tercih etmeye başladık. Artık çoğu laptoplarda lehim olayına son verilmeli.

Artık günümüzdeki oyuncu laptoplarının, taşınabilir masaüstü olduğunu belirtmemde fayda var. Verdikleri performans, özellikle RTX 3000 serisi ekran kartlarının çıkışı ile beraber masaüstü düzeyinde olabilecek. Lehime hayır!

Sizin bu konudaki görüşleriniz neler?

Son düzenleme:
Acer Nitro 5 laptopumun anakarttaki adaptör baglantisindaki chipset tamamen yandı :) ekran kartı ve işlemci sağlam olmasına rağmen bilgisayarı kullanamıyorum anakart arızası onarilamiyor çünkü keşke dediğin gibi olsa ama imkansız gibi.

Son düzenleyen: Moderatör:
İnce bilgisayarların üretilebilmesi için lehimleme gerekiyor. Bilgisayarlar içinde değiştirilebilir parçalar çok fazla alan kaplıyor. Bu şekilde dar olan alanda imkanlar iyice kısıtlanacaktır.

Evet çok doğru hatta bütün bilgisayarlarda lehim işini kaldırmaları gerekiyor. Mesela ekran kartı yandığı zaman onarılması çok zor oluyor. Çünkü lehim kısımları yanıyor oralar yandığı zaman lehimlerin birleştiği o noktaları bulup yeniden lehimlemek çok zor iş.

Acer nitro 5 laptopumun anakarttaki adaptör baglantisindaki chipset tamamen yandı :) ekran kartı ve işlemci sağlam olmasına rağmen bilgisayarı kullanamıyorum anakart arızası onarilamiyor çünkü keşke dediğin gibi olsa ama imkansız gibi
Teknik olarak soketli olması mümkün. Bu konuyla alakalı en büyük firmalara sesimizi duyurmamız gerekiyor. Ancak, sadece ülkemizin bu girişimde bulunması ne yazık ki yetersiz. Global olarak hepimizin bu tarz bir kampanya başlatması gerekiyor.

Soketli olması gereken bileşenler:

En önemli bileşenler:

1) İşlemci
2) Ekran kartı
3) Çipset

Önemli fakat çok kolay bozulmayan bileşenler:

1) Ses kartı
2) Ses yongası
3) BIOS Çipi

Hocam laptoplara tek oyun gözünden bakmayın bir iş adamı nasıl masaüstü bilgisayarı buraya götürsün laptoplar zaten oyun için değil iş içindir oyun olanları vardır ama onları oyun için satın alan kişi bayağı az kişi vardın daha yeni bir örnek verebilir corona çıktı iş yerideki laptopları evlere getirdiler bu yüzden laptop her zaman devam eder.

Evet çok doğru hatta bütün bilgisayarlarda lehim işini kaldırmaları gerekiyor. Mesela ekran kartı yandığı zaman onarılması çok zor oluyor. Çünkü lehim kısımları yanıyor oralar yandığı zaman lehimlerin birleştiği o noktaları bulup yeniden lehimlemek çok zor iş.
Yeniden lehimleme işlemi ne yazık ki her zaman düzgün sonuç veremeyebiliyor. Mesela ben Toshiba Satellite P50-B-11U kullanıcısıydım... İşlemciyi reball etmek istediler ancak, işlemci soketini bozdular... Başaramadıkları gibi daha kötü yaptılar. Cihaz artık kurtarılamıyor. Kendime yeni laptop bakıyorum ama uygun fiyata yok. İstediğim özellikte bir cihaz 10.000 TL tutuyor. 2020 Model HP Omen serisi mesela... RTX 2060 Ekran kartı ve Intel Core i7 10750H işlemci, 512 GB M.2 SSD ve 16 GB RAM'e sahip laptopun fiyatı çok yüksek. Normalde 7000-7500 TL olsaydı, çoktan almıştık.

Durum tam tersine ilerliyor, artık incelik için bellekler anakarta lehimli oluyor.
Oyun laptoplarının ince olmaması gerekiyor. Aksi halde çok fazla ısınacaklardır. En azından ucuz yada pahalı farketmeksizin, her oyuncu laptopundaki bileşenler için soket yapılmalı. Kimse her 2-3 yılda bir 6000-9000 TL ödemek zorunda değil. Para gökten yağmıyor. Sen o kadar ekonomisi kötü olan ülkede para biriktir, zorlana zorlana çalışıp kendine adam akıllı 10.000 TL'ye laptop al, birkaç sene sonra arıza versin sonra yeni bir laptop için gene 10.000 TL vermek?... Firmalar cebimizi yakıyor farkında mısınız?

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı