Laptopta termal macun sürme işlemi nasıl yapılır?

Tyrist

Hectopat
Daha fazla  
Meslek
Bilgisayar Mühendisi
Merhaba laptopuma nasipse termal macun yenileme işlemi yapacağım, kasanın içiyle ilgili araştırmalar yaptım videolar izledim. Soğutma kısmı resimdeki gibi olacak sanırım. Macun işlemci ve ekran kartına sürülecek onu biliyorum. Peki ya mavi ile işaretlediğim kısımlar nedir? Oralara sürmem gerekir mi bir şey yoksa kauçuk vs. gibi bir şey mi? Sakızımsı bir yapı gibi duruyor.
Bir de kasayı açtığım zaman sökmem gereken kablolar olacak kopma riski olur mu? koparsa düzeltme şansım var mı😅? Yoksa laptop çöp mü olur? bilgisayarcıya da vermek istemiyorum güvenmiyorum.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2022-01-30 231032.png
    Ekran görüntüsü 2022-01-30 231032.png
    785,7 KB · Görüntüleme: 58
Hangi model olduğunu bilmediğim için yorum yapamam. Açtığım laptopların çoğu üst taraftan açılıyordu. Yani touchpad ve power kablosu anakarta bağlantılı oluyordu, aniden çekemiyordum. Dikkatli olun, çok yavaş davranın.

Mavi yerlerde bir şey yoksa sürmeyin. Belli olacaktır açılınca zaten. Süngerimsi yapısı olduğunu tahmin ediyorum. Siz düzgünce macunu sürün yeter. Ama unutmayın ki laptop bakımları güzel emek ve kusursuz işçilik ister.

Mavi ile işaretlediğiniz kısımlar termal pad diye geçer. Onlar zaten termal macun gibi çalışır ama daha farklı yerler için, ekran kartı VRAM'leri gibi. Ve sıvı olmadıkları için araları doldurmada daha kötüler. O yüzden daha "önemsiz" yerlerde kullanılıyorlar.
Oralara termal macun sürmenize gerek yok. Eskidiyse direkt padleri değiştirebilirsiniz belki ama kalınlığı tam tutmalı.
Laptop'u kendinizin açma konusuna gelirsek, ben olsam şansımı denerdim. Ama kesinlikle hiçbir şeyi zorlamayın. Dediğiniz gibi yanlışlıkla kablolar kopabilir (klavyeyi bağlayan veya monitör) ve düzeltmek çok daha pahalıya patlar.
Eğer çok güvenmiyorsanız güvenebileceğiniz bir bilgisayarcı bulmaktan başka bir çareniz yok gibi. Veya işlerden anlayan bir arkadaşınız da olabilir (tabi sonra o arkadaş bozarsa yanlışlıkla daha arkadaş kalır mısınız bilmem 🙂.

Merhaba laptopuma nasipse termal macun yenileme işlemi yapacağım, kasanın içiyle ilgili araştırmalar yaptım videolar izledim. Soğutma kısmı resimdeki gibi olacak sanırım. Macun işlemci ve ekran kartına sürülecek onu biliyorum. Peki ya mavi ile işaretlediğim kısımlar nedir? Oralara sürmem gerekir mi bir şey yoksa kauçuk vs. gibi bir şey mi? Sakızımsı bir yapı gibi duruyor.
Bir de kasayı açtığım zaman sökmem gereken kablolar olacak kopma riski olur mu? Koparsa düzeltme şansım var mı😅? Yoksa laptop çöp mü olur? Bilgisayarcıya da vermek istemiyorum güvenmiyorum.

Yazdıklarınızda dolayı bizde size güvenemiyoruz.
Şimdi ne deyiyim ki?😅

Technopat Haberler

Geri
Yukarı