Laptopu base Frekakans'da kullanmak FPS düşüşü dışında sorun olur mu?

efew0

Decipat
Katılım
25 Eylül 2022
Mesajlar
1.545
Makaleler
2
Çözümler
7
Yer
Kocaeli
Laptopun işlemcisi oyunlarda, bazen de boşta veya YouTube üzerinden video izlerken gereksiz watt kullanımı ve ardından gelen GHz yüksekliğinden dolayı ısınıyor. Bende çözüm olarak kayıt defteri düzenleyicisi üzerinden yaptığım bir ayar ile güç seçenekleri aracı ile işlemci hızını base frekans yani 2GHz'yi geçmeyecek şekilde ayarladım. Bu bilgileri verdiğime göre sorum şu, bu şekilde kullanmam bana FPS düşüşü haricinde bir problem çıkartır mı? Ek olarak, laptop ile gelen RAM'in tıpatıp aynısından bir tane daha eklersem 8+8 GB RAM olacak bu da misal Valorant adlı oyunda işlemci'nin hızını kısıp kaybettiğim FPS'i geri kazandırır mı? Umarım 2. sorduğum soruyu anlatabilmişimdir. Cevaplarınızı bekliyor olacağım.
 
  1. Bunu kayıt defterinden yapmak yerine cihazının veya sisteminin sağladığı yollarla yapsan daha sağlıklı olabilirdi. Yaptığın bu hız limiti cihazın yoğun işlem gücü anındaki güç isteğine cevap vermeme durumu bunun dışında hayır bir problem yaşamazsın. Bana soracak olursan bu ayarı kendi haline bırakman. Sistem zaten ihtiyaç duyduğunda hız aşırtacaktır, eğer bununla ilgili bir sorunun var ise isteğin üzerine burada çözeriz.
  2. Kaybettiğin FPS'i ram ile kazanmak fazla umutlu bir bekleyiş olur fakat ram'ini artırmak drop gibi sorunları çözüp biraz olsun performans verecektir. Ayrıca ekleyeyim Valorant ne tür bir sistem gereksinimi ister vs. bilmemekteyim genel konuşuyorum, bilen varsa aydınlatır ama aşağı yukarı dediklerim bu tür oyunlar için tutarlıdır.
 
Bunu kayıt defterinden yapmak yerine cihazının veya sisteminin sağladığı yollarla yapsan daha sağlıklı olabilirdi. Yaptığın bu hız limiti cihazın yoğun işlem gücü anındaki güç isteğine cevap vermeme durumu bunun dışında hayır bir problem yaşamazsın. Bana soracak olursan bu ayarı kendi haline bırakman. Sistem zaten ihtiyaç duyduğunda hız aşırtacaktır, eğer bununla ilgili bir sorunun var ise isteğin üzerine burada çözeriz.

Kayıt defterinden yapmamın sebebi, bayağı araştırmama rağmen Turbo Boost gibi bir seçenek bulamamam. Bu yüzden kayıt defteri ile güç seçenklerinden bir ayarı aktif etmem gerekti.

Şimdi sizin dediğiniz konuya gelelim. Sistemi kendine haleni bırakırsam sadece video izlerken bile yüksek GHz ve watt değerlerinde kaldığı için gereksiz ısınıyor. Bu ısı bana hiç dokunmadı (laptop kendini kapatmadı vs.) Ama fan sesi rahatsız etti hep. 80-85 derece laptoplarda normal diyorlar ama işlemcimin maksimum derecesi 95°c olduğu için uzun süre böyle devam etmesinin işlemciye hasar vereceğini düşündüm. Bu arada ev tipi bir laptop kullanıyorum belirtmek isterim.
 
O zaman bir programla yalnızca oyun oynadığınız anda hız limitini kaldırabilirsiniz. Onun haricinde yaptığınız bu ayar durabilir. Sizin için en mantıklısı bu olur. ThrottleStop diye bir program vardı bu görevi görüyordu ama nasıl kullanılır hiç ilişmedim. Eğer deneyecekseniz araştırıp girişmenizi öneririm.

Bunun için regedit'deki değeri değiştiren bir script yazabilirim, ama her regedit değer değişikliği o an aktif olmuyor bilgisayarın yeniden başlaması gerekebiliyor. Bu nedenle her ne kadar script bas çalıştır olsa da totalde gereksiz bir karmaşa olur. Yukarida bahsettiğim programa bir göz gezdirin, nedir neyin nesidir bi bakın derim.
 
Son düzenleme:
O zaman bir programla yalnızca oyun oynadığınız anda hız limitini kaldırabilirsiniz. Onun haricinde yaptığınız bu ayar durabilir. Sizin için en mantıklısı bu olur. ThrottleStop diye bir program vardı bu görevi görüyordu ama nasıl kullanılır hiç ilişmedim. Eğer deneyecekseniz araştırıp girişmenizi öneririm.

Bunun için Regedit'deki değeri değiştiren bir script yazabilirim, ama her Regedit değer değişikliği o an aktif olmuyor bilgisayarın yeniden başlaması gerekebiliyor. Bu nedenle her ne kadar script bas çalıştır olsa da Total'de gereksiz bir karmaşa olur. Yukarida bahsettiğim programa bir göz gezdirin, nedir neyin nesidir bir bakın derim.

Bu uygulamayı arkadaşım kullanıyordu, ben de onun için biraz araştırmıştım önceden. Fakat, yanlış hatırlamıyorsam bazı sayfalarda işlemciyi yakabileceğini söyleyen yerler okumuştum.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı