Laptopu sürekli şarjda kullanmak zararlı mı?

Monster Tulpar T7 v20.2 kullanıcısıyım. Bugün ile tam 14 gün oluyor kullanıyorum ve bu süre içerisinde hep laptopu prize takılı şarjda kullandım. Bunun laptopa veya laptopun bataryasına zararı olur mu? Laptopu aldığım günden beri hiç şarjını bitirmedim hep şarja takılı şekilde oynadım ve kullandım. Şardan sadece geceleri uyuyacağım zaman çıkarıyorum, sabah uyandığım zaman yeniden takıyorum bu kadar.
Bende öyle kullanıyordum. Laptop un bataryası patlayana kadar.
 
Evet, güç tüketimi daha fazla olduğu şarjda kullanmak daha mantıklı ancak ileride şarjsız kullanımda kaç saati geçer? İşte o konuda pek emin değilim ben de.
Ofis laptopumu 3 sene boyunca sürekli prizde kullandım, arada bir pilde kullandığım da oldu. Üç sene sonunda pilde iken en düşük parlaklıkta 2 saate kadar dayanıyor. Fabrika çıkışında 6 saate kadar diyordu, o süreye hiç yaklaştığımı hatırlamıyorum gerçi.
 
Ben laptop kullanmaktayım şu anda alalı 2 yıl oldu şarjdan hiç çıkarmadım çıkarınca oluyor GT1030 gibi ama bir çıkarayım dediğimdede maks 30 dk gidiyor normalde 3 saat falan olması lazım
 
Evet, belli bir seviyeden sonra şarj etmeyi kesiyor. Arada bir derken belli bir süre var mı yoksa her 1 ayda bir boşaltırsam olur mu?
Her ay bir-iki defa yeterli olur. Uzun süre şarjda durduğunda kapasitesini kaybetme, "yorulma" gibi bir durum oluyormuş.
 
Ofis laptopumu 3 sene boyunca sürekli prizde kullandım, arada bir pilde kullandığım da oldu. Üç sene sonunda pilde iken en düşük parlaklıkta 2 saate kadar dayanıyor. Fabrika çıkışında 6 saate kadar diyordu, o süreye hiç yaklaştığımı hatırlamıyorum gerçi.
Ben de klasik bir ofis laptopı kullanıyorum ve bir buçuk senedir hiç şarjdan çıkarmadım neredeyse. 6 saatten fazla olmasına rağmen 2-3 saati zor geçiyor. Cidden fark ediliyor.
 
Güncel dizüstü bilgisayarlarda kullanılan pil teknolojisi itibariyle, prize takılı ve cihazın %100 şarj olduğu durumlarda pil üzerinden 1W bile geçmeyecek şekilde dizayn ediliyor, bu sayede %100 şarja ulaştığı zaman ihtiyacı olan gücün hepsini adaptör vasıtası ile prizden çekerek bataryayı koruyor. Çoğu bilgisayarda da Pil sağlığını korumak için yazılımsal seçenekler mevcut. Şayet bu tarz yazılımsal koruma önlemleri yoksa, pili çıkararak muhafaza edebilmek en sağlıklı olanı. Pil öyle lanet bir buluş ki, siz kullansanız da kullanmasanız da ömrünü kaybeden bir şey.
Temperature
40% charge
100% charge
0°C98% 94%
25°C96% 80%
40°C85% 65%
60°C75% 60%
(3 ay sonra)
Bu tabloya göre pili %40 doluluk oranında 0°C de muhafaza ederseniz, kimyasal yıpranmanın önüne geçersiniz. Oyun oynadığınızı ve pilin sürekli %100 şarj seviyesinde olduğunu düşündüğümüzde, pilin bilgisayar sıcaklığına bağlı olarak 25-40 derece arasında olacağını da hesaplarsak. Sene sonun ömrünü %30 oranında kaybetmiş olacak bu da 3 saat giden bir pilin 2 saat gitmesi demek.

Cihaz sürekli pile bağlı desktop replacement modunda kullanılacaksa, pilinin %45 doluluk oranında sökülüp buzdolabında saklanması. Eğer pili sökemem, bazen pilde kullanıyorum diyorsanız da bu işi yapan bir yazılım bulup %40-%60 aralığında tutulması en sağlıklı olanı.
 

Geri
Yukarı