PHP Laravel Projesi Kurarken Hata

Darga Altay

Femtopat
Daha fazla  
Merhabalar,
Bugüne kadar saf PHP kullandım lakin günümüz teknoloji ilerlediği için artık frameworklere geçme zamanı geldiğine inanıyorum.

Dün laravel kurmaya karar verdim. Önce PHP indirdim sonrasında Composer indirdim. Laravel kurmak için "laravel new deneme" diyerek projeyi kurmaya başladım. Kurulum videoları ile paralel şekilde gidiyordum.
Proje kurulduktan sonra çalıştırmak için laragon'u indirdim ve her şeyi başlattım. Projeye deneme.test olarak web adresinden girdiğimde aşağıdaki hatayı alıyorum.

screencapture-deneme-test-2024-12-07-14_47_24.png

Larevel kurarken seçimlerde aşağıdaki gibi yaptım:
Kod:
 Would you like to install a starter kit? [No starter kit]:
  [none     ] No starter kit
  [breeze   ] Laravel Breeze
  [jetstream] Laravel Jetstream
 > none
Kod:
 Which testing framework do you prefer? [Pest]:
  [0] Pest
  [1] PHPUnit
 > 1
Bu seçimleri yaptıktan sonra kurulumun bitmesini bekledim. Kurulum bittikten sonra deneme.test şeklinde web adresine girdim lakin karşılama ekranı çıkmasını beklerken yukarıdaki hatayı aldım. Sorun nedir sizce?
Ben databaselik bir işlem yapmadım. Laravel kurulum videolarında da bir işlem yapılmıyor. Normalde direkt karşılama ekranı çıkması gerekiyor.

Sanırım veri tabanı oluşturmadın eğer veri tabanı kullanmayacaksan Laravel projesinin içindeki
.env dosyasını aç içeriğinde "DB_..." diye değişkenler olacak o değişkenlerin değerlerini sil yani şu şekilde olsun:
Kod:
DB_CONNECTION=
DB_HOST=
DB_PORT=
DB_DATABASE=
DB_USERNAME=
DB_PASSWORD=
ama bazı yerlerde hata alabilirsin.

Sanırım veri tabanı oluşturmadın eğer veri tabanı kullanmayacaksan Laravel projesinin içindeki
.env dosyasını aç içeriğinde "DB_..." diye değişkenler olacak o değişkenlerin değerlerini sil yani şu şekilde olsun:
Kod:
DB_CONNECTION=
DB_HOST=
DB_PORT=
DB_DATABASE=
DB_USERNAME=
DB_PASSWORD=
ama bazı yerlerde hata alabilirsin.
Dediğiniz gibi yaptım lakin bu seferde aşağıdaki hatayı aldım.
1733580301107.png

Resimde görülen hata, database connection [] not configured. şeklinde, yani Laravel'in veritabanı bağlantısı için herhangi bir yapılandırma bulunamadığını belirtiyor. Bu durum, .env dosyasındaki DB_CONNECTION değişkeninin boş bırakılmasından kaynaklanıyor.

çözüm​

Laravel, veri tabanı bağlantısı yapılandırılmadığında bile düzgün çalışabilmesi için bir varsayılan db_connectıon değerine ihtiyaç duyar. Veri tabanı kullanmak istemiyorsanız, aşağıdaki ayarları yaparak bu hatayı çözebilirsiniz.

1. DB_connectıon değerini SQLite olarak ayarlayın

Laravel, veri tabanı bağlantısı gerekmese bile bir bağlantı türü bekler. Aşağıdaki gibi bir geçerli bağlantı türü tanımlayın:

Kod:
DB_CONNECTION=sqlite
ChatGPT'den baktım bana bunu önerdi.Özür dilerim bende çok fazla hakim değilim laravale

Merhabalar,
Bugüne kadar saf PHP kullandım lakin günümüz teknoloji ilerlediği için artık frameworklere geçme zamanı geldiğine inanıyorum.

Dün laravel kurmaya karar verdim. Önce PHP indirdim sonrasında Composer indirdim. Laravel kurmak için "laravel new deneme" diyerek projeyi kurmaya başladım. Kurulum videoları ile paralel şekilde gidiyordum.
Proje kurulduktan sonra çalıştırmak için laragon'u indirdim ve her şeyi başlattım. Projeye deneme.test olarak web adresinden girdiğimde aşağıdaki hatayı alıyorum.

Eki Görüntüle 2368606

Larevel kurarken seçimlerde aşağıdaki gibi yaptım:
Kod:
 Would you like to install a starter kit? [No starter kit]:
  [none     ] No starter kit
  [breeze   ] Laravel Breeze
  [jetstream] Laravel Jetstream
 > none
Kod:
 Which testing framework do you prefer? [Pest]:
  [0] Pest
  [1] PHPUnit
 > 1
Bu seçimleri yaptıktan sonra kurulumun bitmesini bekledim. Kurulum bittikten sonra deneme.test şeklinde web adresine girdim lakin karşılama ekranı çıkmasını beklerken yukarıdaki hatayı aldım. Sorun nedir sizce?
Ben databaselik bir işlem yapmadım. Laravel kurulum videolarında da bir işlem yapılmıyor. Normalde direkt karşılama ekranı çıkması gerekiyor.
Database'inde deneme diye tablo olusturmalisin. Sonra migrationlari yap.

Eger SQLite kullaniyorsan direkt migrationlari yapabilirsin;
Kod:
php artisan migrate:install
php artisan migrate:fresh

Migrationlari ilk defa yapiyorsan yukaridaki komut senin yerine database initializationu yapacak. Daha sonrasinda DB'ye tablolar eklemek istediginde php artisan make:migration create_<tablo_adi>dediginde tabloyu olusturmak icin gerekli dosyayi sana yaratiyor. Sonrasinda php artisan migrate dediginde de yaptigin tabloyu db'ye uyguluyor. Dokumantasyonu okumani siddetle tavsiye ederim.

.env dosyandaki DB kismini da hangi DB'yi kullanacaksan ona gore duzenle. Yine dokumantasyonda bulabilirsin.

@TheAny hocam merhaba,
PHP backend dili yerine node.js kullanmayı düşünüyorum . Fullstack javascript ile hem frontend hem de backend yapabiliyoruz. Bir kaç hafta önce node.js öğrenmeye başladım. Öğrenmemin sonuna doğru geldiğinde, videoda izlediğim çoğu kişilerin projeleri hep localde çalıştırdığını gördüm. Ama benim yaptığım projeleri canlıya almam lazım ve başka birine proje yaptığımda o projeyi de canlıya almam gerekiyor.

İnternette araştırdığımda node.js paylaşımlı diye tabir ettiğimiz web hostinglerde çalışmadığını öğrendim. Ben birine bir proje yaptığımda vps ya da vds sunucu mu almam gerekiyor? Sunucu aldıktan sonra her kurulumu tek tek yapmak mı gerekiyor? MongoDB, Node.js, Mail sunucusu vs.

Veya ne önerirsiniz? Laravel ve codeigniter denedim lakin başlangıçta hata aldığım için ilerleme şevkim kırıldı. Node.js'de ilerlemişken devam etmeyi düşünüyorum.

Ne önerirsiniz?

İnternette araştırdığımda node.js paylaşımlı diye tabir ettiğimiz web hostinglerde çalışmadığını öğrendim.
Calismiyor denemez tam olarak. Calistirmak icin scriptler var ama hostunun izin vermesi lazim. Veren hostlar kim bilmiyorum. Mesela bak soyle bir sey yapan varmis; How to host a Node.Js application in shared hosting
Ben birine bir proje yaptığımda vps ya da vds sunucu mu almam gerekiyor?
Yani kendi projelerini canlida tutacaksan, bi VDS ya da VPS ucuzundan tutmak kotu bir fikir degil. Ben eski bilgisayar parcalarimi sunucuya cevirdim. Gigabit internet baglatma imkanimda vardi. Simdi kisisel projelerimi Turkiye'de bir PC'de hostluyorum. Baskasi icin is yaptiginda, hosting vs seylerden musterin sorumlu sen degilsin. Sen onerilerini sunarsin, ancak son secimi yapacak olanlarda, odemeyi yapacak olanlarda onlar. Musterine fiyatlandirma sunarken, maliyet bildiriminde bunlari da soylersin.
Sunucu aldıktan sonra her kurulumu tek tek yapmak mı gerekiyor? MongoDB, Node.js, Mail sunucusu vs.
Hazir kurulum scriptleri var. Gerekli seyleri yukleyen. Kendin de localde calisirken gereksinimleri tek bir script haline getirebilirsin. Alternatif olarak Docker vb container servislerini de kullanabilirsin. Cok hizli konfigurasyon yapmana olanak sagliyor ve her deploymentta ayni sonucu elde edebileceginden emin olabiliyorsun.
Veya ne önerirsiniz? Laravel ve codeigniter denedim lakin başlangıçta hata aldığım için ilerleme şevkim kırıldı. Node.js'de ilerlemişken devam etmeyi düşünüyorum.
Yani bu konuda diyebilecegim bir sey yok. Kendim Laravel'i hizli gelistirme yapmak istedigimde tercih ediyorum. Ihtiyacin olan hemen hemen her sey bir arada var. Olmayanlari da kurmak zor degil. Hatta front end icin React'ta kullanabiliyorsun Inertia adli bir adaptor sagolsun.
Ne önerirsiniz?
Ihtiyaclarina gore hareket etmeni. Node.JS ile yaptigin projeleri hostlamak cok zor oluyorsa, Vercel gibi serverless teknolojilerden yararlanirsin. Node/Next ile yaptigin projeleri yayinlamani saglar. Scalinge gore ucret odersin/musterin oder.

Yani eksik yada yanlis bir sey soylemedigimi dusunsem de, soylediklerimin bazilari "best practice" olmayabilir. Dolayisiyla bol bol arastir.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı