Selamlar dostum
buralardayım merak etme, tecrübelerimi paylaşayım elbette.
Öncelikle en temelde 2 tip mikrofon bulunur, ek beslemeye ihtiyaç duyan veya duymayan.
Condenser diye tabir edilen mikrofonlar ek beslemeye ihtiyaç duyar, bugün 1 kiloluk, 8-9k piyasa değeri olan Rode'un podmic model mikrofonunu aldığında Condenser olmadığı için ek besleme olmaksızın, yalnızca XLR kablosunu takabileceğin bir port olması koşulu ile çalışır.
Ancak BM800'ler orijinalinde Condenser olduğu için ek besleme olmaksızın çalışmaz. Sesin kalitesini etkileyen bir unsur mudur bu ek besleme? Hayır çünkü bu ek besleme olmadığında herhangi bir Condenser mikrofonu hiç çalıştıramazsın, hiç ses alamazsın.
Sesi asıl etkileyen husus ses kartıdır, ses yongasıdır. Bu noktada ister Condenser bir mikrofon tercih et ister ek beslemeye ihtiyaç duymayan bir mikrofon tercih et günün sonunda bilgisayarının anakartı üzerinde yer alan gömülü ses yongasını kullanacak olursan verim alman imkansız hale gelebilir.
Bazı anakartlar vardır, multimedia özellikleri biraz daha gelişiktir bilirsin, fiyat olarak %50 daha pahalılardır aynı seeri anakartlara kıyasla. İşte onların ses yongaları daha iyi olabiliyor - dikkatli incelersen fark edeceksindir. Bu tip iyi bir anakartın yok ise ve ses kartı ile desteklemezsen hiçbir mikrofondan verim alamazsın. Bunu neden anlatıyorum? Çünkü bazı BM800'leri USB üzerinden çalışacak hale evrilttiler, onları direkt olarak anakartına takıp kullanabiliyorsun. Ek bir ses kartı - XLR kablo veya mikrofon tutacağı ile bile uğraşmıyorsun. İşte bu tip daha uygun yollu bir karar verecek olursan anakartının ses yongası hayallerine balta vurabilir o sebeple söylüyorum.
Peki ben ne yapıyorum? Bildiğimiz klasik BM800'ü XLR kablo ile Behringer umc22'ye bağlıyorum, iyi bir anakartım - ses yongam olduğu halde. Ses kartını da da USB üzerinden sistemime bağlıyorum hepsi bu.
Günün sonunda çok iyi bir mikrofon ile, giriş seviyesi bir mikrofon üzerinde ne kadar fark var dersen. Bak
bu PODMIC ile çekilmiş bir video. Diğer
link ise BM800 ile kayda alınmış. İkisi de aynı ortam ve aynı ses kartı ile kayda alındı.
Arada fark var mı dersen evet fark var
lakin mikrofonun tipini ve amacına uygun kullanım unsurlarını da düşünmen gerekiyor. Condenser mikrofon ortam sesini olduğu gibi yutar, hastane veya cami yakınlarında eviniz olmasını geç uçan sineği bile duyarsın. Lakin izelasyonu iyi bir ortamda çekim yapıyorsan hoştur - güzeldir. Podmıc gibi mikrofonlar ise özellikle YouTube üzerinde, masa başı içerik çeken kişiler veya adı üstünde Podcast'ler için uygun kullanım imkanı sunar.
Özetle yapacağın işe uygun mikrofon seç bu bir. Benim BM800 ile rehber videosu çekmem mantıksız bir iş örneğin lakin ev borcu ödüyorum
parayı bulduğum gibi mesut çevik'in dizdiği sistemden dizeceğim.