Rehber Lenovo Ideapad 320-15 ıkb 81BT001FTX yükseltmeleri

Vasıfsız Üye

Picopat
Daha fazla  
Herkese iyi günler. Forumda Lenovo Ideapad 320-15ıkb 81BT001FTX model ile ilgili parça yükseltmesi ile ilgili olan soruları bir parça azaltacak bilgiler ve tecrübelerimi anlatacağım.​

bu rehber Lenovo Ideapad 320-15 ıkb 81 BT dizüstü model için geçerlidir. Başka modeller için konu açarak sağlıklı bilgi almanız tavsiye edilir.

Bilgisayar 2019 yılında aldığım hali.
  • 1 TB Seagate model 5400 RPM HDD.
  • 8 GB RAM.
  • Harici ekran kartı AMD Radeon 530.
  • Dahili ekran kartı Intel UHD Graphics 620.
  • İşlemci Intel i5 8250U.
DVD-RW ve RJ-45 portu mevcut idi. (yeni modellerde RJ-45 ve DVD RW olmuyor.). Şu an stokta yok 2.el hariç. 2019 yılında 1703-1709 sürümü ile gelmişti onu tam hatırlayamıyorum.​

RAM upgrade işlemi

2 slot mevcut ama 1 slot gömülü ve 4 GB RAM çıkarılamaz. Benim satın aldığımda Samsung 4 GB RAM vardı toplam 8 GB RAM mevcut idi. RAM upgrade yapmadan önce en önemli nokta RAM kaç MHz ile çalıştığını CPU-Z ve diğer programlar ile ve bilgisayarın maksimum ne kadar kaç GB desteklediğini kullanma kılavuzu vs Lenovo kendi sitesinden ve buradan öğrenebilirsiniz.

Ben Crucial 8 GB CT8g4sfs824a CL 17 2400 MHz RAM aldım. Bilgisayar ile gelen Samsung 4 GB RAM söküp bunu takınca BIOS tanıdı Windows ise boot etti ben sorun yaşamadım ama sizde aynısı olur mu bilemem. Memtest ile yaptığım test 2 saat sürdü ve temiz sonucu aldım hata yoktu. Böylece 8 GB RAM'dan 12 GB upgrade yaptım. Ben masaüstü bilgisayar sistemi gibi düşündüğüm için yanlış yaptım aslında amacım 2 RAM söküp toplam 16 GB RAM yapmaktı ama olsun. Dikkat edilmesi gereken tek 1 slot için RAM alabilirsiniz ona göre.

Malum bu bilgisayar daha çok gündelik işler olduğu için yüksek RAM kullanmayacağım için fazla gerek yok bana göre. Siz kendinize göre ayarlayabilirsiniz.
SSD upgrade
Windows 10 HDD ile maalesef uyumlu değil. %100 disk sorunu geç açılma, güncelleme süresi uzunluğu ve benim model 5400 RPM olduğu için çile idi.

SSD upgrade yaparken 2 yöntem var DVD RW okuyucu inç değerine göre HDD Caddy alarak DVD okuyucu devre dışı kalarak SSD+HDD ile kullanabilirsiniz evde tek benim PC DVD okuyucu olduğu için 2.yöntem olarak HDD söküp SSD taktım. SSD konusunda bütçenize, depolama alanı ihtiyacı ve kullanım amacınıza göre değişebilir.

Benim için performanslı olması depolama alanı fazla olması ve Samsung firmasının SSD konusunda başarılı olduğu için 870 EVO 1 TB model aldım. Hb ile aldığım orijinal idi. Bu konuda dikkat edilmeli.

Ben ETS 2, HOI4 oynadığım için EVO aldım. Karar sizin tek SSD markası sonuçta Samsung yok. Benim model için NVMe M.2 SSD girişi yok o yüzden SATA SSD aldım. NVMe slotu varsa tabii ki NVMe tercih edilmeli.​

Windows 11 kurulumu

Windows 11 kurulumunda ben MBR hatası almıştım. Rufus ile yanlış yaptığım için olabilir. Windows 11 kurulduktan sonra ve sürücü kurduktan sonra AMD ve Intel ekran kartlarının güncel halini ben maalesef kuramadım. AMD ekran kartı sürücüsü için bu bilgisayarda çalıştırılamaz uyarısı verdi. Intel ekran kartını ınf yöntemi ile kurarken eski sürüm kurduğu hâlde güncel sürüm dedi ve kuramadım.

Sürücü kurulamama nedeni ve yaşadığım moral üzücü olay(SSD orijinallik sorunu) yüzüne maalesef Windows 10 21H1 sürümü ile yola devam ediyorum. Intel ekran kartını ınf yöntemi ile yapınca çalıştı son sürüm kurabildim. Keza AMD ekran kartı sürücüsünü sorunsuz kurabildim.
İyisiyle kötüsüyle parça upgrade maceram buydu. Özellikle Lenovo Ideapad 320-15ıkb 81 BT model için anlatıldığı unutulmamalı.

Şunu unutmamalıyım ki bu bilgileri kendim bulmadım. Forumda konularıma mesaj yazanlar sayesinde tecrübe edindim hepsine bana zaman ayırdıkları ve uğraştırmama ve firmama rağmen bana katlandıkları teşekkürlerimi iletiyorum.

İşinize yaramak dileğiyle. Tekrardan konu açarak sormanız daha sağlıklı olur. Bu sadece kullanma klıavuzu gibi düşünülebilir.​

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı
09:05:00