Elektrikci_Hasan

Hectopat
Katılım
31 Aralık 2019
Mesajlar
4.512
Makaleler
1
Çözümler
29
Yer
Trabzon
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Bu cihazın bana gelişini ve neler yaşadığımı şu konuda anlatmıştım. Cihaz hakkında bilgilendirme içeren bir konu eğer alma düşünceniz varsa önce o konuyu okuyun derim. Cihaz elinize ulaştıktan sonraki tertemiz kurulumu göstereceğim deneme yanılma yoluyla bin bir zahmet ile ulaşılan en garanti kurulum şeklini. Diğer kurulum türleri sorunsuz gibi gözükse de performans kaybı yaşatıyor.

Cihaz elinize ulaştı diyelim. Şarj edip açtınız ve karşınıza Windows kurulum ekranı geldi. Burayı hızlı hızlı geçip bir an önce masaüstüne gelmeye çalışın çünkü yapacağımız kurulum böyle değil, güncel olan 1909 sürümünü USB ile temiz kuracağız.

KURULUM (S145-15AST , model 81N3)

İnternetsiz bir kaç işlem yapacağımız için ayrı etten bir tane minimum 2GB USB Flash bellek gerekiyor bilginiz olsun internetsiz sürücü yükleyeceğiz. Harici bir HDD de olabilir veri aktarımı için kullanılacak herhangi bir SD kart da olur.

Cihazı açıp USB siz kendinden hızlı hızlı ileri diye diye kurdunuz ve Windows geldi. Şimdi kuruluma geçebiliriz lakin Format USB si gerekiyor nasıl yapılacağı buranın konusu değil şuradan bakabilirsiniz. ISO dosyasını Windows'un kendi sitesindeki aracı indirerek alıp Rufus ile minimum 8GB USB Flash belleğe yazdıracaksınız. Windows aracını açıp kabul edin ardından resimdeki adımları izleyin;

t1.png


İstediğiniz bir yere Win10x64 diye klasör oluşturun onun içine ISO dosyası inecek boyutu 4GB küsür bir şey zaten hemen iniyor indikten sonra Rufus ile buradaki gibi yazdırabilirsiniz güncel Windows'u

Kurulumda kullanacağımız 2 sürücü var bunları yukarıda anlattığım gibi harici diskimize indirip atmamız gerekiyor. Dosyalar bunlar (sürücü1 ve sürücü2). Sürücü 1 işlemci üzerindeki R5 olan dahili grafik arabirimi iken sürücü 2 ise harici ekran kartı olan Radeon 530'a aittir. Ne yazık ki en yukarıdaki linkte, diğer konuda bahsettiğim gibi AMD'nin güncel sürücüleri ile donanım uyuşmazlığı var. Bu iki sürücüyü indirip sonradan yüklemek üzere harici diskimize atıyoruz.

Asıl kuruluma başlamadan önce hızlıca BIOS güncelleyeceğiz buradaki aycn20ww isimli dosyayı indirip kuruyoruz. İngilizce bilenler için kaynak buradadır okuyup talimatları yapabilirsiniz. Türkçe kaynak ise buradadır. İyice okuyup anlamanızı öneririm çünkü BIOS güncellerken bilgisayarın kapanmaması gerekiyor. Elektrik gidebilir bu yüzden cihazın şarjı tam olsun. İnen dosya ile, linkini verdiğim kaynaktaki bilgileri de okuduysanız hızlıca bu dosya ile BIOS güncelliyoruz ortalama 2-3 dakikada bitiyor iş. BIOS güncellendikten sonra PC yeniden başlayacak. Hemen aşağıdan arama kısmına dxdiag yazıp çıkan ekranda BIOS > karşısında aycn20ww yazması lazım bundan da emin olduktan sonra asıl kuruluma başlayalım.

Ardından kuruluma başlıyoruz;
  • Bootable USB yi takıp PC yi yeniden başlatıyoruz ve F12 tuşuna art arda basıyoruz.
  • Karşımıza çıkan ekrandan USB Flash diskimizi seçip videodaki gibi ilerliyoruz.
NOT: Cihazda kendinden Win10 olduğu için sizden sürüm ve KEY girmenizi istemeyecektir.
  • Video dakika 5:41'in oradaki kısımdan alttakini seçip "Windows'u nereye yüklemek istiyorsunuz?" bölümüne gelince en büyük boyutlu (sistemin yüklü olduğu) bölümü biçimlendiriyoruz.
  • Ardından USB dışındaki bölümlerin hepsini tek 1 bölüm kalana kadar siliyoruz.
  • Tek 1 bölüm kalınca toplam boyut ve boş alan kısmında aynı değerler yazıyorsa doğru gidiyoruz demektir hiç Yeni'ye tıklamadan direk ileri diyoruz. (Normalde böyle kurulmaz ama bu cihazda bu şekilde)
  • Kesinlikle cihazı internete bağlamıyoruz. Kurulum tamamlanınca gelecek olan ekrandan internete giriş yapmıyoruz.
  • Gizlilik kısmından hepsinin tikini kaldırıyoruz ve hesap şifre falan derken masaüstümüz geliyor.
Hemen resimdeki gibi otomatik donanım yükleme özelliğini kapatıyoruz;
t2.png

  • Bilgisayara isim verip 1 kez yeniden başlatıyoruz (interneti asla bağlamadan)
  • Hemen sürücü 1 ve sürücü 2 yüklediğimiz harici diskimizi bağlayıp sırayla önce sürücü1'i sonra da sürücü2'yi yükleyip (Direk üstüne tıklayıp çalıştırarak) bilgisayarı yeniden başlatıyoruz.
  • Artık interneti bağlayabiliriz. Kullandığınız web tarayıcıyı indirip bu sayfaya gelip "Taramayı başlat" diyoruz.
  • Ben 4GB RAM sıkıntı çıkarmasın diye Windows defenderi kapatıp OneDriveri sildim isterseniz yapabilirsiniz.
  • Windows Update ile kalan ufak güncellemeleri alıyoruz. İndirip kurup bilgisayarı yeniden başlatıyoruz.
  • Eksik olan vcredist yüklüyoruz. 2005'den 2017'ye kadar hem 32 bit hem de 64 bit olanları indirip kurun.
  • Format sonrası kullandığınız programları da (Winrar, MSI Afterburner, CrystalDiskMark, Aida64 v.s) yükleyin.
Tüm işlemleri bitirdikten sonra bilgisayarı son kez yeniden başlatın. Artık 81N3 model cihazınız kullanıma hazırdır.

Bu yazımda Lenovo idepad S145-15AST laptopun sorunsuz temiz kurulumunu anlattım siz de farklı forumlarda üyeliğiniz varsa alıntı yaparak paylaşın ki insanlara ulaşsın. Alıp performans kaybı yaşayan çok. Ha şunu da unutmayın ki cihazı bu şekilde kurunca Radeon Settings'i kullanamıyorsunuz ama lüzum da kalmıyor zaten yapacağınız işlemler belli. Güç ayarlarından ilgili değişiklikleri yapmayı da unutmayın, kendinize iyi bakın.
 
Bu bildiğimiz UEFI Windows 10 kurulumu, zaten sosyal'de bunun rehberi mevcut ve en üstte yer alıyor. Windows 10 Türkçe İndirme ve Kurulum - Technopat Sosyal

Sürücü yüklemeleri öncelikle Windows 10 tarafından güncellenmeli, ekran kartı ve chipseti kendin güncelli yükleyip gerisini Lenovo Vantage indirip hallediliyor. Ben de güncel Lenovo kullanıyorum, söylediklerim yetiyor her şeye. APU sürücü yüklemesi yeterli olacaktır, ben de AMD APU ve AMD harici ekran kartı kullanıyorum. Eğer istemediğin sürücü yüklemesini istemiyorsan, wushowhide adlı programı ile çözebilir.
 
Bu bildiğimiz UEFI Windows 10 kurulumu
Bu bildiğimiz UEFI Windows kurulumu değil kardeşim keşke konuyu okuyup cevap yazsaydın. Bazı ufak tefek incelikler var ve öncesinde de BIOS güncelleyip harici diske sürücü yedeği alıyoruz. Yani bu yazıları tekrar tekrar yazmama vesile oluyorsun ama her şey metinde belli. Yedeğini aldığımız sürücüyü değil de güncel sürücüyü yüklersek R7 M440 gözüküyor. O yüzden linkini attığımı yükleyip güncellemeyeceksin. Eğer sende aynı cihaz varsa (s145-15ast) bu yöntemi kullanmanı öneririm diğer yöntemler, yukarda yazdığım gibi sorunsuz gözükse de performans kaybı yaşatıyor.

@SunSet Normalde ISO yu nereden nasıl indireceğimizi resimlerle falan göstermeyecektim buradaki tek amaç insanlara yardımcı olmak. Rufus kullanımı falan göstermedim ilgili linkleri bıraktım zaten. Senin şuan yazdığın yöntem bu cihaz için geçerli değil çünkü bizzat denedim sıkıntı çıkartıyor bilgin olsun.
 
Ekran kartın isim değişmesiyle performans kaybının zerre alakası yoktur. Sürücü problemi olur. Yeni 2020 sürücüsü ağır ve güçlü ekran kartlarında da performans sorunu olabiliyor. Bende Acer, Asus ve Lenovo markalarını kullandım. Her zaman yaptığım düz ayarlarla sorun yaşamadım. Casper cihazım vardı, ekran kartı HD 6610m idi, fakat günceli yükleyince ismi değişiyordu. Bazı sürücülerde sorun yaşardım bazı sürücülerde jet gibi çalışırdı ismi değişse bile. Benim şuan Lenovo isim değiştirmiyor ancak son gelen güncellemeler ile bende sorun yaşamaya başladım. Sorun yaşamadığım güncel sürücüye geçtim kullanıyorum. Burada kullanıcılara güncel sürücü yüklemeyin yerine, yeni sürücülerde problem var düzelene kadar kullanabilirsiniz diyebilirdin. Zaten artık kendi sürücü Lenovo'nun Radeon eski ayarlarıyla uyumlu değil. Sürücü güncel geldi siteye ancak Radeon ayarlarını güncel istiyor, güncelleyince sürücü yine değişiyor.
 
Kardeş ben bu cihazla problem yaşadım. Problemi çözdüm ve burada paylaştım. Halen neyin derdindesin onu kavrayamadım. 2000TL lik cihaz için uğraşmasın insanlar boşuna başımız ağrımasın.

Önceki konuyu da okumanı tavsiye ederim bundan bir önceki açtığım konuyu. R7 M440 ile Office uygulamalarını bile açmadı mavi ekran verdi. Çocuk zaten Excell için aldı cihazı işi sadece Excell'de kullanamıyor 😀 yazdığın ilk cümle yine yanlış. Sonrasında bir şekilde güncelledim, her şey güncel isim de Radeon 530 gözüküyor fakat Mount & Blade: Warband'da oyundan çıkarken mavi ekran veriyor. Sil baştan 2 kere temiz kurulum yapıp en verim aldığım yöntemi burada paylaştım Lenovo bilgisayar kullanmış olabilirsin bu cihazı hiç kullanmadıysan yorum yapmana gerek yok hala yazıyorsun. Konuyu da kirlettin beni yaptığım yapacağım yardımdan da soğuttun.
 
Tamam bilgisayardan anlayan veya burada yardımcı olan teknik arkadaşlara söyle ilk cümlemin yanlış mı olduğunu. İsim değişikliğe çok takan oldu forumda ve biz de yardımcı olup isme takılmamalarını söyledik. Ben bir kaç bilgi daha eklemek istedim ikinci mesajım da. Mavi ekran alanında bir sürü sebepleri vardır. Bende diyorum ki yeni güncelleme gelene kadar Lenovo sürümünü kullanabilir. Ben Acer cihazin kendi orijinal yazdığı sürücüyle problem yaşadım sonra AMD desteği verince düzeldi. Yine söylüyorum isim değişikliği performans etkilemez. Benim ekran kartım diyelim Vega 8 ama buna güncelleme geliyor ve gidip Radeon 540 sürücüsünü yüklersem iki sürücüyü de kurmuş oluyor. Sonuçta ekran kartımın yeni sürücülere desteği var. Ben ismi değişen cihazda kullandım ve kullananları gördüm performans konusunda sıkıntı yoksa takmayın diyoruz. Bende diyorum tekrar yeni sürücüde problem varsa, Lenovo sitesinde ki sürücüyü veya daha önce sorunsuz bildiği sürücüyü devam edebilir yeni güncelleme gelene kadar.
 
Son düzenleme:
Bu cihazın bana gelişini ve neler yaşadığımı şu konuda anlatmıştım. Cihaz hakkında bilgilendirme içeren bir konu eğer alma düşünceniz varsa önce o konuyu okuyun derim. Cihaz elinize ulaştıktan sonraki tertemiz kurulumu göstereceğim deneme yanılma yoluyla bin bir zahmet ile ulaşılan en garanti kurulum şeklini. Diğer kurulum türleri sorunsuz gibi gözükse de performans kaybı yaşatıyor.

Cihaz elinize ulaştı diyelim. Şarj edip açtınız ve karşınıza Windows kurulum ekranı geldi. Burayı hızlı hızlı geçip bir an önce masaüstüne gelmeye çalışın çünkü yapacağımız kurulum böyle değil, güncel olan 1909 sürümünü USB ile temiz kuracağız.

KURULUM (S145-15AST , model 81N3)

İnternetsiz bir kaç işlem yapacağımız için ayrı etten bir tane minimum 2GB USB Flash bellek gerekiyor bilginiz olsun internetsiz sürücü yükleyeceğiz. Harici bir HDD de olabilir veri aktarımı için kullanılacak herhangi bir SD kart da olur.

Cihazı açıp USB siz kendinden hızlı hızlı ileri diye diye kurdunuz ve Windows geldi. Şimdi kuruluma geçebiliriz lakin Format USB si gerekiyor nasıl yapılacağı buranın konusu değil şuradan bakabilirsiniz. ISO dosyasını Windows'un kendi sitesindeki aracı indirerek alıp Rufus ile minimum 8GB USB Flash belleğe yazdıracaksınız. Windows aracını açıp kabul edin ardından resimdeki adımları izleyin;

Eki Görüntüle 494644

İstediğiniz bir yere Win10x64 diye klasör oluşturun onun içine ISO dosyası inecek boyutu 4GB küsür bir şey zaten hemen iniyor indikten sonra Rufus ile buradaki gibi yazdırabilirsiniz güncel Windows'u

Kurulumda kullanacağımız 2 sürücü var bunları yukarıda anlattığım gibi harici diskimize indirip atmamız gerekiyor. Dosyalar bunlar (sürücü1 ve sürücü2). Sürücü 1 işlemci üzerindeki R5 olan dahili grafik arabirimi iken sürücü 2 ise harici ekran kartı olan Radeon 530'a aittir. Ne yazık ki en yukarıdaki linkte, diğer konuda bahsettiğim gibi AMD'nin güncel sürücüleri ile donanım uyuşmazlığı var. Bu iki sürücüyü indirip sonradan yüklemek üzere harici diskimize atıyoruz.

Asıl kuruluma başlamadan önce hızlıca BIOS güncelleyeceğiz buradaki aycn20ww isimli dosyayı indirip kuruyoruz. İngilizce bilenler için kaynak buradadır okuyup talimatları yapabilirsiniz. Türkçe kaynak ise buradadır. İyice okuyup anlamanızı öneririm çünkü BIOS güncellerken bilgisayarın kapanmaması gerekiyor. Elektrik gidebilir bu yüzden cihazın şarjı tam olsun. İnen dosya ile, linkini verdiğim kaynaktaki bilgileri de okuduysanız hızlıca bu dosya ile BIOS güncelliyoruz ortalama 2-3 dakikada bitiyor iş. BIOS güncellendikten sonra PC yeniden başlayacak. Hemen aşağıdan arama kısmına dxdiag yazıp çıkan ekranda BIOS > karşısında aycn20ww yazması lazım bundan da emin olduktan sonra asıl kuruluma başlayalım.

Ardından kuruluma başlıyoruz;
  • Bootable USB yi takıp PC yi yeniden başlatıyoruz ve F12 tuşuna art arda basıyoruz.
  • Karşımıza çıkan ekrandan USB Flash diskimizi seçip videodaki gibi ilerliyoruz.
NOT: Cihazda kendinden Win10 olduğu için sizden sürüm ve KEY girmenizi istemeyecektir.
  • Video dakika 5:41'in oradaki kısımdan alttakini seçip "Windows'u nereye yüklemek istiyorsunuz?" bölümüne gelince en büyük boyutlu (sistemin yüklü olduğu) bölümü biçimlendiriyoruz.
  • Ardından USB dışındaki bölümlerin hepsini tek 1 bölüm kalana kadar siliyoruz.
  • Tek 1 bölüm kalınca toplam boyut ve boş alan kısmında aynı değerler yazıyorsa doğru gidiyoruz demektir hiç Yeni'ye tıklamadan direk ileri diyoruz. (Normalde böyle kurulmaz ama bu cihazda bu şekilde)
  • Kesinlikle cihazı internete bağlamıyoruz. Kurulum tamamlanınca gelecek olan ekrandan internete giriş yapmıyoruz.
  • Gizlilik kısmından hepsinin tikini kaldırıyoruz ve hesap şifre falan derken masaüstümüz geliyor.
Hemen resimdeki gibi otomatik donanım yükleme özelliğini kapatıyoruz;
Eki Görüntüle 494647
  • Bilgisayara isim verip 1 kez yeniden başlatıyoruz (interneti asla bağlamadan)
  • Hemen sürücü 1 ve sürücü 2 yüklediğimiz harici diskimizi bağlayıp sırayla önce sürücü1'i sonra da sürücü2'yi yükleyip (Direk üstüne tıklayıp çalıştırarak) bilgisayarı yeniden başlatıyoruz.
  • Artık interneti bağlayabiliriz. Kullandığınız web tarayıcıyı indirip bu sayfaya gelip "Taramayı başlat" diyoruz.
  • Ben 4GB RAM sıkıntı çıkarmasın diye Windows defenderi kapatıp OneDriveri sildim isterseniz yapabilirsiniz.
  • Windows Update ile kalan ufak güncellemeleri alıyoruz. İndirip kurup bilgisayarı yeniden başlatıyoruz.
  • Eksik olan vcredist yüklüyoruz. 2005'den 2017'ye kadar hem 32 bit hem de 64 bit olanları indirip kurun.
  • Format sonrası kullandığınız programları da (Winrar, MSI Afterburner, CrystalDiskMark, Aida64 v.s) yükleyin.
Tüm işlemleri bitirdikten sonra bilgisayarı son kez yeniden başlatın. Artık 81N3 model cihazınız kullanıma hazırdır.

Bu yazımda Lenovo idepad S145-15AST laptopun sorunsuz temiz kurulumunu anlattım siz de farklı forumlarda üyeliğiniz varsa alıntı yaparak paylaşın ki insanlara ulaşsın. Alıp performans kaybı yaşayan çok. Ha şunu da unutmayın ki cihazı bu şekilde kurunca Radeon Settings'i kullanamıyorsunuz ama lüzum da kalmıyor zaten yapacağınız işlemler belli. Güç ayarlarından ilgili değişiklikleri yapmayı da unutmayın, kendinize iyi bakın.
Ekleme yapmak istiyorum. F12 tuşuna basmak gereksiz. Bilgisayarı kapatın. Sağ tarafta ufak bir nokta giriş yeri var. Oraya kalem ucu veya iğne batırın. Bilgisayar kendini açıp size Boot, BIOS ve recovery seçme menüsünü getirir. F12 ile uğraşmazsınız.
 

Geri
Yukarı