Lenovo L340 81LK003ETX sistem testleri nasıl yapılır?

Hocam Cache degerini 140'da birakin ya da eger yine mavi ekran alirsaniz 130'a indirin. Onun haricinde Core ve Cache degerleri ayni olmak zorunda degiller. Cache'i garanti olsun diye 135 yaptiktan sonra sadece core'a 250 deneyin. Sorun olmamasi lazim eger 135-130 Cache 250 Core ile mavi ekran alirsaniz Core ve Cache'i o zaman esit kullanmaya baslayin.

Hocam Turbo Time Limit'in amaci Turbo Boost Short Power Max seviyesinin saniye cinsinden ne kadar surecegini belirlemek. 128 demek, 128 saniye boyunca CPU 90 watt cekebilir demek. Ikisi arasinda %90 fark olmamasi gerek. Size ilk denemeniz oldugu icin degerleri biraz bol keseden soyledim ki aradaki performans/sicaklik farkini garanti olarak kisa surede gorun.
Yoksa 1-2 deger arttirip test yapip grafik inceleyip tekrar test yapip karsilastirmak gerekli ki uzun ve sıkıcı isler.
Ayarlarin ne ise yaradigini kavradiktan sonra kendiniz de ugrasabilirsiniz.

Mesela ThrottleStop'un ana menusunde PKG Power'in saginda 7.3W (degisir surekli) yazan yer sizin ne kadar anlik guc harcadiginizi gosterir. Iki ayari da 90 yaptik ama o guce bakip max kac watt cekiyor ise islemci salliyorum 65, o degerler 65'e indirilebilir.
Ayrica ayar yaptiktan sonra Cinebench sonucunuzu ve ayarlardan sonraki Cinebench sonucunuzu kiyaslayin ki yaptiklariniz ise yariyor mu anlayin.

Undervolt ile bilgisayara zarar vermezsiniz, merak etmeyin. Daha fazla ısınmasını engellemek için çektiği voltajı azaltıyorsunuz. Frekansı bile arttırsanız en fazla mavi ekran hatasıyla karşılaşırsınız ki bu durum da aynı voltajda daha fazla frekansa çıkamamasından kaynaklanır. Burada yapılan işlem aynı frekansa daha az enerji harcayarak çıkabilmesini sağlamak. Stabilite sorunu olmayan en düşük voltaj hem işlemcinin ömrünü uzatır hem de daha serin çalışmasını sağlar.

Yanliz TPL degerlerini de arttirdik hocam oraya dikkat. Bir de DPTF kapattik.
Yine cihaza zarar gelmez ama islemci biraz daha sicak calisacak. Undervolt ne kadar sogutabilirse artik. Test sonucunda anlariz.
@foXy .jr Bu soruya cevap vermeyi unutmusum. Evet ayarlar ThrottleStop acildiktan sonra aktif olur. Yani uygulamayi acmadiginiz surece islemci stok ayarlar ile calisir. Tabi ilk gunku haline donsun cihaz istiyorsaniz BIOS'dan DPTF'yi de tekrar acmalisiniz.

Ben de undervolt yaparken sizin rehberiniz ve Tolga Samet'in yardımlarıyla yapmıştım. Gerçi benimki pek tutmadı, Monster BIOS'tan XTU gibi bir şeyle -50 mV kendisi yaptığı için XTU'yla çalışmadı. Throttlestop ile yaptığım ayarlar da normalinden pek bir şey farkettirmedi. Keşke BIOS içinden -50'nin üzerine çıkabilme imkanı olsaydı.

Zaten laptop firmalari BIOS'lari desktop platformundaki gibi yapsalar herkes mutlu olacak. Ya da yapamiyorlar ise acik BIOS paylassinlar biz modlayalim...
Hocam garanti bittiginde bu konulara ilgili iseniz Monster'in anakartlari aldigi firmanin modlu BIOS'lari pek cok yabanci sitede var. Galiba markanin ismi SAGER idi. Cihazin omru doldugunda son deneme olarak onlari kurmayi deneyebilirsiniz. Bazi surumlerde adamlar ekran kartinin guc sinirini kaldirip BCLK overclock ile intel kapali carpan kilitli islemciye overclock yapiyorlar.

Hocam core'u -340 kadar çıkardım, -345 te mavi ekran verdi. Garanti olsun diye -325 geri çektim. Bir sıkıntı yok gibi. Sormak istediğim soru Ts Bench te Time kısmı var, bazen yeşil yanıyor. Genelde kırmızı, bu durumun bir anlamı var mı, ona takılmalı mıyım? Ayrıca sistemin kararlılığını ve yük altında mavi ekran, donma gibi hatalar vermeyeceğini garantilemek adına AIDA 64 stress testini yapsam 10 dk ya da ne kadar süre olmalı. Zira bu pc yi video edit yapmak içinde kullanacağım aniden kapanmasını hiç istemem.

Diğer taraftan TPL kısmında ne yapmam gerektiğini tam anlayamadım. Sistemi stress testine sokup TS üzerinden max kaç watt çektiğini gözlemleyip o değerleri mi denemeliyim?

Son olarak test sonuçlarını ve ekran görüntülerini paylaşıyorum. Teşekkür ederim.

Video isleme yapacak iseniz Core'a 300 Cache'e de 130 ya da 125 verin. Stabilite iyice garanti olsun. Ayrica TS Bench'deki 64M yazan yere basin ve onu 1024M yapin ve bu testi ard arda toplam 2 defa yapin. Hata olursa yine -10 -20 mv geri gidin. Time'in arada yesil yazmasinin sebebi rekor kirmaniz. Eger kendi rekorunuzu kirarsaniz yesil yazar. Yapilan islemin ne kadar surdugunu soyluyor sizin rekorunuz 8.852 saniye.

Ayrica Aida 64 gibi bir yazilimi 10 dakika yerine 20-40 dakika arasinda deneseniz daha iyi olur. Eger elinizde CS:GO benzeri islemciye yuklenebilecek oyun var ise onlari da 10-20 dakika oynayarak test etmenizi oneririm. Yok ise sorun degil.

TPL konusunda bir ayar yapmasaniz da olur. Oraya 90 yerine 999 yazsaniz da sorun degil. Onemli olan dusuk olmamasi. Belirli bir degerin uzerindeki tum degerler icin islemci max izin verilen degeri alir.

Son olarak da sicakliklariniz fark ettiyseniz 93 dereceye kadar cikti. Eger bu sizi rahatsiz eder ise tekrar DPTF'yi acmaniz bu max siniri 85 dereceye getirecektir. Fakat haliyle performansiniz da dusecek.

hocam dedikleriniz yaptım. Core -290, cache -125 yaptım sistem stabil errors ya da mavi ekran yok. AIDA 64 ile 25 dakikalık test yaptım, orada da sıkıntı yok. İşlemci max 96'ya kadar yükseldi. Sıcaklığı düşürmek için TPL değerleriyle mi oynamalıyım. Ya da TLP' yi varsayılan ayarlara nasıl getirebilirim ? Son olarak 96 derecede pc çok kalmıyor anlık genelde başta çıkıyor oraya fan hızlanana kadar sonrasında 88 leri görüyorum genelde, bu çok bir sorun teşkil eder mi?

Cevaplarınız için çok teşekkür ederim.

Hocam DPTF'yi geri acmadikca sicakliklar yuk altinda 96 dereceye vuracaktir. DPTF'nin yaptigi sey guc sinirlamak. Evet elle TPL degerlerini mesela 40 girerseniz sicakliklar azalir.
Yuksek sicakliklarin kisa donemde degil de uzun donemde 3-4 yil suresinde zarari vardir. Lehim catlamasina sebep olabilir. Tabi sicakliklar 70'de kalsa da yine 3-4 yil sonra lehim catlamasi olabilir. Sadece ihtimalini arttiriyor. Kendimden ornek vermek gerekir ise Dell Studio 1557 model bir laptopum var ekran karti HD 4570 99 derecede 8 yildir calisiyor. Hic bir sorunum olmadi. Ama oladabilirdi.
Ayrica DPTF acik iken de oyun/render sirasinda yine islemci anlik 96 dereceye cikacaktir. Sebebini bilmiyorum ama cikiyor. Anlik cikmalarin cok da bir onemi yok.

Sicakliklar sizi rahatsiz eder ise TPL degerlerini eski haline getirin. DTPF'yi acin. Fakat undervolt degerleri ayni kalsin. Undervolt @m0rphine 'nin yazdigi gibi sogutmaya katkisi vardir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…