Lenovo LOQ 15IRX10 İlk İzlenimler

Selamlar, öncelikle bu yazıda herhangi bir performans, oyun testi olmayacak. Malum, önceki LOQ serilerinden dolayı anakart yakmadan kutudan çıkan adaptöre kadar insanların aklında birçok soru var. Ben almadan önce merak edilebilecek soruları yanıtlamaya ve aldıktan sonra yapılacakları anlatmaya çalışacağım.

Ben 50-60 bin TL arası 5060’lı bir cihaz arıyordum ve i7-13650HX, RTX 5060 (Mux switch var) ve 24GB RAM ile donatılmış cihazı almaya karar verdim. Önceki 15xxx9 modelleri anakart yakmayla ünlü olduğunu gördüm ve hemen onları eledim ki onlar RTX 4000 serisi ile geliyorlar. Anakart tasarımının 15xxx10 modellerinde değiştiğini ve anakart yakmanın da önceki seriler gibi yaşandığına dair bir şey görmedim.

Bir diğer merak edilen konu ise adaptör mevzusu. 15xxx10 öncesinde bazı insanlara 170 bazılarına 230 Watt adaptör geliyormuş ve 170 gelenler servisten 230’luk istiyormuş gibi şeyler duydum. 15xxx10’larda ise ikisi de gelmiyor, 245 Watt’lık bir adaptör geliyor. Bu arada uyarmakta fayda var, bazı satıcılar ürünün içindeki RAM, SSD gibi parçaları söküp kendileri yükseltebiliyor, adaptörü ellerler mi bilmem. Ben Hepsiburada üzerinden Hepsiburada’nın kendi sattığı bir ürünü aldım, yani hiç ellenmemiş bir ürün aldım. Tabii satıcıların bir kısmı kendi yaptıkları işlemleri belirtiyor. İsterseniz yetkili Lenovo satıcılarından isterseniz kendiniz upgrade ile uğraşmamak için diğer satıcılardan alabilirsiniz.

Sonunda ürün elime ulaştığında ise ben ilk iş üstünde gelen 512’lik SSD’yi söküp 2 adet SSD (1TB KC3000 ve 1TB Exceria Pro) taktım. Öncelikle ürünün RAM ve SSD değişimi oldukça rahat yapabiliyorsunuz. 2 adet gen4 M.2 yuvası ve 2 adet RAM yuvası var. 24GB modeller 2x12 RAM ile geliyor, yani çift kanaldan faydalanabiliyorsunuz.

Windows 11 kurma kısmında ise eğer kablo ile internet bağlama imkanınız yoksa Wi-Fi kartının driverını önceden hazırlamanız gerek. Kurulum bitince ise Lenovo Vantage kurmanızı şiddetle tavsiye ederim. BIOS güncellemesi ve genel ayarlar açısından önemli bir uygulama. Sonrasında ise cihazının garantisini, cihazı satın aldığınız tarihte başlatın. Vantage üzerinde zaten garanti ile alakalı kısım var, faturanızı PDF olarak yükleyince 2-3 gün içinde döneceklerdir. Mesela ben cihazı 11. ayda almama rağmen 5. ayda başlamıştı garanti ve dediğim işlemi yapınca garanti başlangıcı faturadaki tarihe alındı. 32 ay garanti gösteriyor ama bu garantinin 24. aydan sonrası bizim ülkemizde geçerli mi bir fikrim yok.

Cihazda Mux switch var ama ben geçişlerde bir sorun görmediğim için ayarları elleme gereği duymadım. Ben fansız bir laptop standı üzerinde kullandım ve ısınma konusunda bir sorun yaşamadım. Ses konusunda da oyunlarda elbette sesi geliyor ama harici GPU’nun devreye girmediği hafif işlerde ses falan duymuyorsunuz. Ekranı 144Hz, 25ms 1080p, IPS, %100 sRGB ve üstünde yansımayı engelleyen bir kaplama var. Batarya konusunda iddialı olduğunu söyleyemem, oyunda değilken tahmini değerler 2 saat diyor. Ben de internette gezerken %100’den %30’a 2 saat gibi bir sürede düştü. Batarya demişken Vantage üzerinden pil sağlığını korumak için en fazla %80’e kadar şarj etmek gibi ayarlar var. Ben genelde prize bağlı kullandığım için %80’e kadar şarj etmenin bir zararı yok dedim ve açtım.

Dediğim gibi bu yazı bir inceleme değil, almayı değerlendirenlerin kafasına takılabilecek soruları cevaplamak ve alanlara yol göstermek amaçlıdır. Oyun testleri ve detaylı özelliklere internette kolaylıkla ulaşabilirsiniz, oldukça yaygın bir model. Sorlarınız olursa cevaplamaya çalışacağım.

IMG_1101.jpeg
IMG_1100.jpeg

IMG_1103.jpeg

Son düzenleme:
İlk bu seri çıktığında 170W adaptör ile gelen laptopların servise gönderilmesi ile 170W adaptör hakkında şikayet edenler veya bu tarz sebeplerle 230W adaptör isteyenlere göndermişler. Yani bu bir kıyak buna bir lafım yok zaten ben bu dönemi bizzat inceledim ki bu kısa bir süre içinde gerçekleşti bende tam Lenovo'yu takdir edecektim adamlar kestiler o 230W adaptörü vermeyi. Bunu da forumlar belli markaları fonladığı için gönderiyorlar ya diyerek güzelleme ile söylediler de ya toplam 1 2 ay ya verdi ya vermedi yani demek istiyorum ki arkadaşlar sizin kafanız mı güzel ? Bunları markalar yapmak zorunda bu sizin hakkınız. İphone nasıl yanında şarj aleti göndermiyor Lenovo'da gelecekte göndermeyecek herhalde. Ben 180W adaptörlü bir gaming laptop kullanıyorum ucu ucuna kurtarıyor adamlar 170W yolluyor bir de bunu da 230W gönderiyorlar diye söyleyip duruyorlar ya tam eğlenmelik. Artık Lenovo gözünü açtı baktı forumlarda yayıldı kesti vermeyi hem de uzun süre oldu yani ama hala konular mal sahibince aynı cümlelerle geçiştiriliyor. Tabii şaşırdık mı ? Hayır bizim ülke de her şey mümkün. Düşünün yani 1 aylık süreçte reklamı yaptı adamlar seneler geçti hala işte "230W adaptör gönderiyorlarmış diye duydum" diye konularda övülüyor böyle bir ortamdan bahsediyoruz. Hindistan üretimi model satsalar şaşırmam. Bir şaka daha geliyor bunlara rağmen Lenovo fanları durmadılar sonra i5 12450HX olan modeller alev alınca yine önerdiler şimdi de hala incelemeler pozitif. Bu markanın F/P ürünleri var biliyorum ama bir o kadar da iyi ki tercih etmemişim dediğim ürünleri de var maalesef. Hatta bazı ürünleri var yemede yanında yat eve sokmamalık.

Ne Lenovo almayın diye bir konu gördüm ne de objektif bir eleştiri duydum bu marka hakkında şöyle 2 elin parmağını geçmez yani varsa da. Algı olarak çok başarılı tebrik ediyorum Lenovo yetkililerini.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı