Lenovo R25I30 görüntü net değil

Utkucosmic

Hectopat
Dün kutusunu açtım monitörü test ettim MSI G2412 ile yan yana koyup kıyasladım. Ghosting testinde renk doğruluğu ve canlılığı konusunda Lenovo öndeydi fakat Lenovo'nun geride olduğu ve benim de muzdarip olduğum konu görüntünün çok net olmaması. Yeterince çözünürlük yüksek değilmiş gibi gözle anlaşılacak bir fark var yani. MSI G2412 23.8 inç Lenovo ise 24.5 inç ayrıca MSI'ın piksel yoğunluğu 93 PPI ve piksel aralığı 0.274mm Lenovo'nun ise 90 PPI ve 0.282mm yani hem piksel yoğunluğu daha az hem de ekran daha büyük olunca Lenovo'daki çözünürlüğün düşük olması normal fakat bunu düzeltmemin bir yolu var mı?
Keskinliği bir kademe artırsam bile çok keskin oluyor.
Driverını falan yüklesem bir nebze iyileşir mi?
@BerkayZ87
@Saint Lucia

Son düzenleyen: Moderatör:
Net değil kavramı ucu açık bir konu. Nasıl net değil? Neye göre değil gibi soruları doğuruyor. 3 PPI'lık farktan olduğunu asla düşünmüyorum. Bu aralığı göz seçemez. Bence göz aşinalığınızla alakalı bir konu gibi geldi. Renk kalibrasyonu ile belki bunu biraz aşabilirsin. Sisteminle alakalı çözünürlük kaybı yaşadığını sanmıyorum. Varsa bunu bilmen gerekir.

Lenovo kutudan oversaturated cikiyor, G2412 ise Lenovo kadar oversaturated cikmiyor ve renk gamutu zayif. Bu durum da keskinligi bir miktar etkiler. Keskinlikten ziyade monitorun renk ayarlariyla ve kontrastiyla oynamayi dene.

Bunu bende fark ettim. Msi g2412 daha iyi gibi gelmişti gözüme. Lenovo da ince ayar mı yapacağız acaba? Bu konuda ayar paylaşacak birileri varsa sevinirim.

MSI'ın ve AOC'un renk paletinin sıcaklığı diğer markalara göre daha üstündür. Bu yüzden kırmızı mesela ağır basar. Fabrika çıkışlı kalibrasyonları epey sağlam oluyor.
Lenovo monitör sektöründe köklü değil. Kalibre edilmeden ya da iyi bir orantı yakalamadan üretilmiş olabilir. Bununla şahsın oturup uğraşması gerek. Stabil ayarlar her daim iyi sonuç vermeyebilir.
G2412'nin F/P ürün olma sebeplerinden biri bu renk performansıdır ve bütçesidir.

Bunu ben de fark ettim. MSI G2412 daha iyi gibi gelmişti gözüme. Lenovo'da ince ayar mı yapacağız acaba? Bu konuda ayar paylaşacak birileri varsa sevinirim.
Oncelikle R25i-30'a yapman gereken en temel ayar, default olarak "Warm" gelen Color Temperature'u "Neutral" yapmak. Sonrasinda ise is tamamen elindeki cihaza bagli. Cunku her monitorun fabrika cikisli kalibrasyonu ayni degil.

Yani bir baskasinin ayarlarini direkt olarak kendi monitorunde uygulaman, iyi bir sonuc vermeyebilir.

Oncelikle R25i-30'a yapman gereken en temel ayar, default olarak "Warm" gelen Color Temperature'u "Neutral" yapmak. Sonrasinda ise is tamamen elindeki cihaza bagli. Cunku her monitorun fabrika cikisli kalibrasyonu ayni degil.

Yani bir baskasinin ayarlarini direkt olarak kendi monitorunde uygulaman, iyi bir sonuc vermeyebilir.

yanıt için teşekkürler üstad. evet warm kısmını natural yapınca insan bir oh çekiyor :) şimdi gayet güzel görünüyor. hdr açık kapalı filan nasıl kullanmak lazım ? faydası var mıdır ? benim sorum aslında menülerde bir sürü özellik var ya onları değiştirmek filan lazım mı diye. kırmızı yeşil mavi ayarı değil aslında.

mesela over drive nedir bilmiyorum. dark boost, DCR vs. bunlara ellemeyeceğiz mi ?

@693944 Overdrive ayarı monitörün Response Time ve Overshoot gibi değerlerini ayarlamayı sağlıyor. UFO testi aç, gözüne en iyi gözüken overdrive ayarını seç.

Dark Boost'u boş ver. DCR dediğin Dynamic Contrast Range ise onun yerine Lenovo'nun masaüstü yazılımındaki Dynamic Contrast'ı aktif etmen daha faydalı olur.

@693944 Overdrive ayarı monitörün Response Time ve Overshoot gibi değerlerini ayarlamayı sağlıyor. UFO testi aç, gözüne en iyi gözüken overdrive ayarını seç.

Dark Boost'u boş ver. DCR dediğin Dynamic Contrast Range ise onun yerine Lenovo'nun masaüstü yazılımındaki Dynamic Contrast'ı aktif etmen daha faydalı olur.
tamamdır üstad. bilgilendirmeler için teşekkür ederim. kurcalayacağım şimdi. sağolasın.

MSI'ın ve AOC'un renk paletinin sıcaklığı diğer markalara göre daha üstündür. Bu yüzden kırmızı mesela ağır basar. Fabrika çıkışlı kalibrasyonları epey sağlam oluyor.
Lenovo monitör sektöründe köklü değil. Kalibre edilmeden ya da iyi bir orantı yakalamadan üretilmiş olabilir. Bununla şahsın oturup uğraşması gerek. Stabil ayarlar her daim iyi sonuç vermeyebilir.
G2412'nin F/P ürün olma sebeplerinden biri bu renk performansıdır ve bütçesidir.

Hem piksel yoğunluğu hem de monitörün büyüklüğü belki de fark yaratıyordur bilmiyorumhdr dcr her şey kapalı renkler neutral de parlaklık 80 contrast 75'te yan yana koyduğumda ve video açtığımda MSI'ın çok daha keskin hatları olduğunu gözle fark edebiliyorum. Lenovo'da keskinlik ayarını bir tık bile artırsam her şey çok keskinleşiyor gereğinden fazla inceliyor görüntü monitörün driverını kurmam belki bir şeyleri değiştirir.

Oncelikle R25i30'a yapman gereken en temel ayar, default olarak "warm" gelen color temperature'u "neutral" yapmak. Sonrasinda ise is tamamen elindeki cihaza bagli. Cunku her monitorun fabrika cikisli kalibrasyonu ayni degil.

Yani bir baskasinin ayarlarini direkt olarak kendi monitorunde uygulaman, iyi bir sonuç vermeyebilir.

Net değil kavramı ucu açık bir konu. Nasıl net değil? Neye göre değil gibi soruları doğuruyor. 3 PPI'lık farktan olduğunu asla düşünmüyorum. Bu aralığı göz seçemez. Bence göz aşinalığınızla alakalı bir konu gibi geldi. Renk kalibrasyonu ile belki bunu biraz aşabilirsin. Sisteminle alakalı çözünürlük kaybı yaşadığını sanmıyorum. Varsa bunu bilmen gerekir.

Şöyle ifade edeyim MSI 1080P ise Lenovo 1040pdir o şekilde bir netlik yani hatlar keskin değil biraz bulanık ikonlar özellikle.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı