LGA1700 soket DDR4 anakartlar niye var?

Fustafa

Centipat
i7 - 14700k kullanan birisi niye DDR4 RAM kullansın?
DDR5 çıkmış 11.nesil'den 12.nesil'e geçerken yani LGA1200'den LGA1700'e geçerken DDR4'ün de kaldırılıp DDR5 olması daha mantıklı değil miydi?

Bir kere 12.nesil veya sonrasını kullanacak olan zaten zorunlu soket değiştiği için anakart değiştirecek e gidip DDR4 anakart mı alır? Böyle sistem dizenin parası var gider DDR5 1700 soket anakart alır benim de kafamı karıştırdı bu piyasadaki 1700 DDR4 anakartlar nedir bu arkadaşlar?

Son düzenleyen: Moderatör:
Geçiş dönemlerinde herkesi bir anda yeni teknoloji ürünü almak zorunda bırakıp tepki çekmek yerine, eski parçaların yeni sistemlere geçişte kullanılabilmeleri için 1-2 nesil seçenek sunuyor olabilirler. DDR - DDR2 - DDR3 geçişlerinde de benzer durum vardı hatta aynı anda 2 farklı RAM seçeneğini destekleyen anakartlar da çıkıyordu.

Daha yeni sistem toplayan biri olarak DDR5'in her koşulda gerektiği gibi stabil çalışmadığına da şahit oldum. Mesela 4 RAM slotuna da DDR5 bellek taktığında 6000 MHz hızındaki belleklerin en fazla 3600 MHz hızda stabil çalışabildiklerini gördüm kendi sistemimde, mecbur 2 x 32 olarak 2 modül RAM almak durumunda kaldım ve hâlâ yeni sistemi kullanamıyorum. Önceden varsa hiç denk gelmedim ama yeni nesil anakartlarda da artık hangi tip RAM'i kaç slot taktığında en fazla ne kadar hızla çalıştırabildiğini yazdıklarını görüyorum. Maalesef işlemcilerle o hızı bile çalıştıramıyorlar stabil olarak 4 modül olduğunda.

Bu emekleme dönemlerinde olan sorunlardan dolayı yeni teknolojiyi 1-2 nesil tamamen alternatifsiz bırakmak yerine bu yolu seçiyor da olabilirler.

Mesela 4 RAM slotuna da DDR5 bellek taktığında 6000 MHz hızındaki belleklerin en fazla 3600 MHz hızda stabil çalışabildiklerini gördüm kendi sistemimde, mecbur 2 x 32 olarak 2 modül RAM almak durumunda kaldım
Stabil derken tam olarak ne oluyordu? Çünkü bu çok ciddi bir sorun o zaman DDR5 RAM bildiğin Quad Chanel çalışmıyor demek Öyle olursa tam tersine kimse almaz. Sen stabil çalışmadı derken ne oldu onu yazar mısın?

DDR5 belleklerde dörtlü kullanım yapmaktansa DDR4 sistem topla aynı şey.

Bendeki anakartın 2 slot doluyken 6600, 4 slot doluyken 5400 MHz çalıştırdığını yazmış MSI. Aslında 5400 MHz'e de razıydım ama 3600'de çalışınca mecbur yeni RAM siparişi verdim. Hatta tam şu anda bunu yazarken şirketteki mühendislerden biri aradı yeni bellekler 2 x 32 GB 6000 MHz sorunsuz çalışıyor.

Benzer durum Intel kullanan arkadaşımda da var, onu da bu sabah öğrendim onunla konuşurken. Kısacası DDR5 bellekleri çift kullanmak lazım, dörtlü olunca düzgün çalışmıyor.

Kısacası DDR5 bellekleri çift kullanmak lazım, dörtlü olunca düzgün çalışmıyor.
Ufak bir araştırma ile 1 adet DDR5 RAM'in direkt olarak Dual çalıştığını öğrendim şimdi. Yani 1 tane 16GB DDR5 RAM takarsan dual, 2 tane takarsan quad olarak görüyor. 4 tane takarsan kafayı yiyor şurada tartışmışlar;

Lakin yine de bu bahane değil bir zahmet 4 tane aynı anda kullanmazsın o kadarına da gerek yok. 2 tane 16GB alsan 32GB Quad Channel çalıştırmış olacaksın zaten günümüzde her şeye hayli hayli yeter.

Lakin yine de bu bahane değil bir zahmet 4 tane aynı anda kullanmazsın o kadarına da gerek yok.
İnsanların neyi ne şekilde kullanacağını bilemezsin, DDR5 stabil olmayan, DDR-DDR2-DDR3-DDR4 dönemlerinde asla sorun çıkarmayan 4 modülün birlikte düzgün çalışamadığı saçma sapan bir sorunla çıktı. Sen bugün 2 x 8/16 GB alırsın, 3 yıl sonra bir şey olup yükseltmek istediğinde yanına 2 modül daha niye ekleyemeyesin? Ne anlamı var o zaman 4 slotlu anakart almanın?

Ben de tüm slotlar dolsun daha güzel görünsün istedim, 4 tane RAM aldım, bunda illegal ya da olmaması gereken bir kullanım söz konusu değil. O zaman firmalar boşuna DDR5 anakartlara 4 slot koymasınlar, bir işe yaramıyor çünkü. Para verenleri rezil etmesinler, direkt çift modüle yönlendirsinler.

Gerçekten bu mantığı anlayamıyorum. Bir şeye para veriyorsunuz, bu teknolojik bir ürün de olur oyun da olur fark etmez ve o para verdiğiniz şey düzgün çalışmıyor. Üstüne bu konuda firmaların göz ardı edemeyeceği şekilde şikayet etmek gerekiyorken "olabilir o zaman bir zahmet şöyle kullanalım/oynayalım" deyip geçiyorsunuz.

Son düzenleme:
@Crucible Knight Reis aslında olabilir öyle kullanalım derken sanki "DDR5 RAM sıkıntısı" mevzusunu konuşuyormuşuz gibi oldu. En baştaki asıl konuya hitaben öyle yazmıştım bu sıkıntı olsa bile (Gerçekten ciddi bir sıkıntı sana hak veriyorum) yine de sadece Quad Channel çalışmıyor diye 13. 14.Nesil sistemini DDR4 niye dizesin? Çok paran vardır 2 tane 64+64 = 128 GB alır bir daha da yükseltmezsin O mantıkla sormuştum. Yoksa senin yazdığına bir şey demiyorum. Hala 1700 soket DDR4 niye var? Dayım ben.

Yine de sadece Quad Channel çalışmıyor diye 13. 14.Nesil sistemini DDR4 niye dizesin?
4 tane DDR5 bellek takacaksan performans farkı yok ki. Şimdi 2 tane bellek taktım sisteme, AMD Expo varken 6000 MHz veriyor ama onu kapatıp elle girdiğimde yine mavi ekran alıyorum. Girdiğim değerler profildeki değerlerle birebir aynı ama sırf Expo kapalı diye yine stabil çalışmıyor. Expo açıkken de sistemin ilk görüntü verme süresi 1 dakikayı geçiyor mesela, bu da büyük bir sorun.

Çok paran vardır 2 tane 64+64 = 128 GB alır bir daha da yükseltmezsin.
Herkes benim gibi en baştan komple sistem dizmiyor ki, çoğu insan o anki bütçesiyle sistem toplayıp zamanla yükseltmek durumunda kalıyor. Böyle biri için elindeki RAM'lere yenisini eklemek yerine elindekini de satıp yükseltme yapmak daha zor. Ayrıca tek slotta 64 GB desteği yok sanırım, bendeki anakartta en yüksek 48 GB destekleniyor tek slotta.

Hala 1700 soket DDR4 niye var?
DDR5'ler hâlâ olması gerektiği gibi stabil çalışmadığı içindir belki.

Sözün özü DDR5 sistem toplamak isteyen ama acelesi olmayanlar en az 1 işlemci ve anakart nesli daha beklesinler.

Son düzenleme:
Millet elindeki RAM'i kullansın diye. Evet üst işlemciler için mantıklı değil ancak I3 12100F, I3 12100F ve H serisi anakartlar için mantıklı. DDR4, DDR5'Den çok daha stabil şuan. DDR5 için ?7xx veya ?8xx anakartlar beklenmeli acele yoksa.

Sadece RAM için mi hocam? Yurtdışında RAM fiyatları o kadar pahalı değil insanlar rahat bir şekilde DDR5 RAM'de alabiliyor.

Stabil konusu da 2 tane 8GB DDR4 RAM Dual çalışırken 2 tane 8GB DDR5 RAM Quad çalışıyor. Base hızları zaten daha yüksek e 4'le çarpılınca da DDR4'ün OC ile bile gelemeyeceği hızlara ulaşmıyor mu? Bence DDR5 RAM'lerin 4 slot desteklememesi yine anakart ile alakalı yanlış olabilir benim düşüncem bu.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…