Çözüldü Lian Li kablo bağlantısı nasıl olmalı?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

ErxQQ

Kilopat
Daha fazla  
RAM
16GB 3600Mhz CL18
Ekran kartı
RTX2060
Anakart
B450 tomahawk max
İşlemci
Ryzen 5 5600X
Merhaba dostlarım. Uzun zaman önce hazır sistem olarak bir bilgisayar almıştım ve bu bilgisayarda birçok şey hazır olarak geldiği için hiç dikkate almamıştım işte geçenlerde fan sesi o kadar fazla çalışmaya başladı ki bir kablolamaya bakayım dedim ve size de danışıp doğru mu değil mi diye sormak istedim şu an pompadan gelen kablo CPU_FAN1'e radyatörden gelen fan kablosu ise pump_fan1'e takılı durumda ben kendim aşağı kullanım kılavuzlarını bırakacağım tam tersi şekilde mi takmam lazım bu PWM veya DC mode ne oluyor ne yapmam lazım bu konuda acaba yardımcı olursanız çok sevinirim ne yazik ki pek kablo bağlantılarından anlamıyorum şimdiden yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

Dosya Ekleri

• Screenshot_3.png
    152,6 KB · Görüntüleme: 80
  • Screenshot_2.png
    149,5 KB · Görüntüleme: 67
  • Screenshot_4.png
    85,9 KB · Görüntüleme: 69
Çözüm
Pompa kablosu PUMP_FAN girişine normal fanlar ise CPU_FAN girişlerine bağlanmalı. PWM için denetleyici bir sensör denebilir. Fanın hızını ayarlamanızı vs. sağlar. DC girişi de fanların güç aldığı yerdir. PUMP_FAN girişinde pompa stabil olarak en yüksek hızda çalışır. Fanları buraya bağlarsanız çok sesli çalışması normaldir.
Pompa kablosu PUMP_FAN girişine normal fanlar ise CPU_FAN girişlerine bağlanmalı. PWM için denetleyici bir sensör denebilir. Fanın hızını ayarlamanızı vs. sağlar. DC girişi de fanların güç aldığı yerdir. PUMP_FAN girişinde pompa stabil olarak en yüksek hızda çalışır. Fanları buraya bağlarsanız çok sesli çalışması normaldir.

Çözüm
Peki hazır sormuşken bunu da sorayım BIOS'da hardware monitör diye ayar var sizin dediğiniz gibi henüz bağlantıları yapmadım lakin default olarak CPU fan Smart mode aktif gelirken pump fanda Smart mode kapalı ben pump fanda Smart mode açmam iyi mi olur kötü mu yani pompa sürekli hızda mi çalışması iyi olur yoksa fanlar gibi o da kendini duruma göre hızlandırması mi uzun zamandır merak ettiğim bir soru olduğu için soruyorum bayağı baktım herhangi bir şey bulamadım Technopat'te bu durumla alakalı.

Dosya Ekleri

• 20230124_141842.jpg
    152,8 KB · Görüntüleme: 31
  • 20230124_141855.jpg
    178,5 KB · Görüntüleme: 41
  • 20230124_142154.jpg
    169,7 KB · Görüntüleme: 37

Pompa stabil ve en yüksek hızda çalışmalı ki içindeki soğutucu sıvının devirdaimini düzgün ve yeterli seviyede yapabilsin. Ki zaten genelde pompa kablosunun girişinde PWM ayarı bulunmaz bu sebepten dolayı ayarlayamazsınız. Eğer varsa da ben önermiyorum. Eğer pompa sesinden çok rahatsız olursanız o zaman düzgün bir ayarla kullanabilirsiniz.

Pekala çok teşekkür ederim hocam bayağıdır aklımı kurcalıyordu bu sorduklarım akşama doğru dediğiniz gibi pompadan geleni pump_fan1 radyatör fanları CPU_FAN takacağım.

Abicim dediğin gibi taktım çok teşekkür ederim normalde bilgisayar açılırken bile yüksek sesler çıkardı şu an sessiz bir şekilde çalışmayı bırak neredeyse işlemcim sıcaklık 35 derece falan geziyor masaüstünde çok sessiz bir şekilde çalışıyor tekrardan sağ olasın.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…