Merhaba hocam bu işlerde yeniyim ve bir high-end sistem topladım. Şuanlık H9 Flow kasa aldım bu konuda dediğim gibi yeniyim ve daha kutularıni bile detaylı açıp incelemedim tum bileşenlerin toplanmasını bekliyorum. Şuan elimde kasadan çıkacak 4 rgbsiz nzxt stok fan var. Kasada 120mm×10 luk fan slotu var. Şu durumda sıvı soğutmayı da düşününce 3 fan daha taksam iyi olur gibi düşünüyorum ve lian li nin bahsettiğiniz modelini almayı planlıyorum. Bu kontrolcu tam olarak ne işe yarıyor sadece rgb kontrolu icin mi yoksa rpm hızlarını ayarlama konusunda da bu kontrolcü mü kullanılıyor ve ek olarak 4 stok fan 3 bu lian li fanı ve msi sıvı soğutma kullandığım senaryoda bu işleri nasıl hallederim yardımcı olabilir misin? Eğer beraber benzer rpmlerde çalıştırmak için çok ekstra efor sarf edeceksem stok fanlardan kurtulup 7 adet de alabilirim. Ek olarak 7li Lian Li kullandığım senaryoda 1 adet 3 lü, 4 adet tekli alsam tek kontrolcü yeterli olur mu?
Merhaba, NZXT tarafı hakkında bir bilgim yok maalesef. Size tavsiyem fan tarafında tek markadan gitmeniz olur. Hatta tek markanın tek modeli üzerinden gitmek en sağlıklısı olacaktır. Lian Li için SL ve TL şeklinde iki ayrı fan üzerinden gittiğinizi düşünürsek iki ayrı kontrolcüye ihtiyacınız olacak. Unutmadan, tüm kasa içi fanları tek model alsanız bile, işlemci soğutucu radyatörü üzerindeki fan modelleri farklı olursa yine iki ayrı kontrolcü gerekecek.
Örneğin, benim tüm kasa içi fanlarım TL model ve işlemci soğutucu "Galahad 2 SL-INF", yani üzerinde SL model fanlar bulunuyor. Bu durumda yine iki kontrolcü kullanmış olacaksınız.
Öncelikle sizin yerinizde olsam, kasa ne kadar fan destekliyorsa kullanırdım. Çünkü showcase dedikleri türden bir sistem olacak sizinki. Ben de sizin kasanızla neredeyse aynı olan Lian Li'nin O11 DYNAMIC EVO XL kasasını kullanıyorum. Bu tip kasalarda bildiğim kadarıyla hava akışı bir tık daha sağlıksız oluyor. Bu yüzden desteklediği kadar fan kullanın bence.
Fan seçimi konusunda da sizin tercihiniz ne olur bilemiyorum tercih meselesi.. Ama ben biraz takıntılı olduğum için kasa içi fanlarda tek tip marka-model seçtim. Daha temiz bir görüntü oluyor haliyle. NZXT fanlarını bilmiyorum, Lian Li'de ayrıca reverse modeller satılıyor. Bu da çirkin görüntü oluşmasının önüne geçiyor biraz daha. Tabii Türkiye'de isteğinize göre bulabilirseniz.. Beni en çok zorlayan nokta buydu. Yani ben olsam, NZXT fanları çıkarır tamamen Lian Li yapardım ama bu çok yüksek maliyet demek maalesef.
Sizin kasanızda en doğru fan yerleşimi şu şekilde olacaktır:
- Kasa altına 3 adet 120mm reverse fan.
- Kasanın yan tarafına 3 adet 120mm reverse fan.
- 1 adet egzoz fan (reverse değil normal fan yani
7 fan oldu. Geriye kalan 3 fan da üst kısım için olsa gerek. Oraya da zaten işlemci soğutucu radyatörü ve fanları gelecek.
Eğer NZXT üzerinden giderseniz de hava akışını benzer şekilde yaparsınız. NZXT reverse fan modelleri yoksa maalesef fanların yönünü ters çevirmeniz gerekecek. Bu durumda da bir tık çirkin bir görüntü oluşacak çünkü fanın ters tarafındaki etiketi göreceksiniz. Dediğim gibi ben biraz takıntılıyım, sizin için sorun değilse böyle de ilerleyebilirsininiz.
Bu kadar şey yazıp kontrolcünün ne iş yaptığını tam olarak bilmiyorum demek saçma olacak ama maalesef bilgim yok.
Son olarak 7 Lian Li almanız durumunda eğer modeller aynıysa tek kontrolcü "kasa içi fanlar için" işinizi görecektir. İşlemci soğutucu radyatöründeki fanlar duruma göre dğeişiklik gösterir en başta da dediğim gibi. 7 adet TL model fan aldığını varsayıyorum. 3'lü paket + 4 adet tek yapman durumunda sorun yaşamazsın. Kontrolcü sadece 3'lü pakette çıkıyor.
Ufak bir şey daha ekleyeceğim. Eğer Lian Li yaparsan 2 adet 3'lü reverse model al. 1 adet de tek normal model al. Bu şekilde hem senin durumuna uygun olur hem de elinde 2 kontrolcü olur. Fazlasını ister yedekle ister sat.

Senin dediğin gibi 1 adet 3'lü, kalan 4 adet tekli yapmak mantıksız olur gibi. Tabii fiyatlarını da karşılaştırırsın. Belki senin dediğin gibi çok daha uyguna gelir.