"Linux, ancak zamanınızın bir değeri yoksa bedavadır." - Jamie Zawinski

Hala yanlış düşünüyorsun. Bir işletim sisteminin göz önünde olmaması onun zibilyon tane virüse sahip olmayacağı anlamına gelmez.

Madem Linux'ta hiç virüs yok veya malware bulaşması mümkün değil o zaman Android üzerindeki birçok virüsün Linux kernelinin sahip olduğu açıklar yüzünden olduğunu da biliyorsundur? Hatta MacOS, iOS ekosistemininde Linux çekirdeğini kullandığını göz önüne alırsak eğer aynı şeyler onun içinde geçerli.

Her işletim sisteminin açığı vardır ve her işletim sisteminin (Windows, MacOS, Unix) oldukça yüksek miktarda virüsü vardır. Size virüssüz gibi gelmesinin sebebi diğer işletim sistemleri Windows kadar göz önünde değil. Haliyle diğerine göre bir avuç olan kullanıcısın gözüne batacak virüs hazırlanmamakta...

Ayrıca Windows'a da virüs bulaştırmak için tüm güvenlik önlemlerini yok saymanız gerekiyor ki bulaştırasınız. Sadece Adblock bile kursanız %80 virüslerin bulaşma kaynağını engellemiş oluyorsunuz. E bir zahmet birde program kurarken de Bill Gates amcamızın repliği gibi "Next, Next Next sonra Install" yapmayınız.

Sadece şu iki yöntem ile %90 civarı virüsleri bilgisayardan uzak tutmuş olursunuz. Geri kalanı kullanıcının tuzaklara dikkat edip etmemesine, tuzağa düşüp düşmemesine ve kullandığı Internet Security'nin kalitesine bağlı...
 
Merhaba
@SypeR Linux sadece işletim sistemi çekirdeğidir. Günümüzde Linux olarak anılan dağıtımlar linux çekirdeği üzerinde gnu programları/araçları kullanılarak işletim sistemi halini alır.

GNU/Linux dağıtımlarında virüs var mı yok mu bilmiyorum, kendi adıma hiç rastlamadım duymadım.

Bütün programlarda güvenlik açığı bulunması normaldir önemli olan hangi hızla kapatıldığıdır. Açık yada kapalı kodlu olması fark etmez.

Android işletim sisteminin pek çok açığı linux çekirdeğinden değil android'in kendi açığıdır. Linux çekirdeğinden kaynaklanan açıklar, üreticilerin zamanında güncelleme vermemesinden kaynaklanmaktadır.
Gnu/Linux dağıtımlarında çekirdekte bir açık tespit edildiğinde yama çıkarılır ve güncelleme olarak verilir. Android tarafında ise üretici güncelleme verene kadar bu açık kapatılmaz veya kapatılamaz.

Mac os ve ios linux çekirdeği kullanmaz, kullanamaz. Çekirdek tipleri dahi farklıdır biri monolitik, diğeri microkernel dir.
en.wikipedia.org/wiki/Microkernel
en.wikipedia.org/wiki/XNU
 
Bi' hayli komikmiş ya
 

macOS'ların Linux olmadığını bile bilmeyen birine ne anlatabilirim ki?
 
Hocam ben tam tersi anladım. Linux taraftarlığı yok mu bu sözde?

Linux zannediyorum bedava. Bunun sebebininse içinde bulunduğumuz yüzyılın veya bu yüzyılın zihniyetinin kıymet bilmez ve değersiz olması, kastedilmiş.

Yanılıyorsam düzeltin.

Nietzsche'nin "Ben sonraki yüzyılların muhteremiyim. Harcanıyorum burada." demesi gibi.
 
Bu saçma yorumu yapan kişi profesyonel programcı.

O halde saçma yorumlar yapan doktorlar da haklı diyebiliriz. O alanda çalışması saçma şeyler söylemeyeceği anlamına gelmiyor.

Kısaca söylemler kişiden bağımsız ele alınmalıdır.
 
Kocaman bir
.
O zaman herhangi bir bilgim yokken nasıl oluyor da bir GNU/Linux dağıtımını kullanabiliyorum? Hem de hiçbir şeyle uğraşmadan bedava bir şekilde kullanabiliyorum. Yani tek farkı fareden daha çok klavye tuşları çalışıyor. İyi o zaman, "macOS ve Windows'da da milyon kez tıklatmak gerekli. Bu tıklamalarla da zaman kaybediyoruz." desem doğru bir cümle mi olur?
 
Bu söz 1998 yılında söylenmiş ve o zamanlar gerçekten de öyleymiş. Yani dönemin koşullarında doğru bir söz.

2 yıl sonra, yani 2000 yılında yaptığı başka açıklamada aynı Jamie Zawinski artık kendisinin de Linux´u kullandığını ve aradan geçen sürede Linux´un kullanım ve özellikle kurulum kolaylığı açısından çok önemli bir yol katettiğinden bahsetmiş.
  • "Linux yalnızca zamanınızın değeri yoksa ücretsizdir."
    • Haziran 1998 yılında yaptığı açıklama.
  • “Bugün, Linux'u birincil işletim sistemim olarak kullanıyorum (bir x86 PC'de ve bir Thinkpad'de) ve ayrıca Irix (bir SGI O2'de) kullanıyorum. Bunu yazdığımdan beri Linux, özellikle kurulum kolaylığı açısından çok gelişti. "
    • 2000 yılında kendi sitesine eklediği açıklama.
Açıklama hâlâ sitesinde duruyor:

 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…