Scorpio55
Kilopat
Daha fazla
Chip online güzel bir yazi .
www.chip.com.tr: Unutulan işletim sistemleri - Galeri - CHIP Online
GNU linux ile ayrı bir işletim sistemi gibi gösteriliyor ama biri yoksa diğeri de var olamaz. GNU, Free Software Foundation'ın başlattığı bir proje ve adında da telif hakkı ile ilgili bir bilgi var.
GnuisNotUnix
(G N U)
GNU bir işletim sistemi ile ilgili bütün programları zatren yazmıştı ama programlar arasındaki iletişimi sağlayacak, bir anlamda köprü görevi görecek bir taban lazımdı. Şansa bakın ki Linus Torvalds şans eseri yıllardır yazdığı programın tam bu adamların aradığı program olduğunu farkediyor. İki proje birleşince işletim sistemine onun ismini veriyorlar. Linux ismi Linus Torvalds'dan gelir aslında. Kısaca GNU projesi Linus Torvalds'ı açıkça reddediyor ama bunu yaparken de onun hazırladığı kerneli kullanıyor.
Kısaca bu metinde GNU isminin kullanılması hoşuma gitmedi açıkçası. Doğrusu GNU/Linux olacak.
Bu biraz da Linux sistemlerine verilen destekle alakalı diye düşünüyorum. Ülkemizde sırf internet ve film izlemek için bilgisayar alan insanlar var. Oyun oynamıyorlar, oynasalar da tarayıcı üzerinden oynuyorlar. Bu insanlar bir teknoloji mağazasına gittiklerinde Windows'a da para veriyorlar. Günlük kullanım için tasarlanmış düşük donanımlı sistemlere Linux kurulsa; lakin bu kurulumlar tüm donanımı tam çalıştıracak bir şekilde kurulmuş olsa ben eminim ki sıkıntısız kullanılacak bir sistem olacaktır o kişiler için ve bilgisayarların fiyatı da düşecektir. Ama insanlar Windows'a nasıl olsa para veriyor ve bunu sorgulamıyorlar bu yüzden kimse bu duruma bir şey demiyor.
Linux vakit kaybıdır, değildir demek için bir sürü durum var. Linux üzerinde işi olan, bir amacı olan insan için vakit kaybıdır demek o insanın işine saygısızlık, emeğine saygısızlık olacaktır. Öte yandan, bilgisayarı film+internet gibi şeyler için kullanacak olan birine göre ise evet Linux vakit kaybıdır.
Katılmıyorum, Linux Mint'ten örnek vereyim. Son derece kullanıcı dostudur. Ona bakarsan windows'ta terminal kullananlar da var. Ayrıca oyun konusunda ise, Steam'e hiç baktın mı Linux oyunları bölümüne ? Counter Strike Global Offensiveden tut, dont starve, half life gibi pek çok popüler oyun linux versiyonu var. Ayrıca windows oyunlarının çoğunluğunu (Hack Shield yada Game Guard kullanan oyunlar hariç) wine yada play on linux üzerinden oynayabilirsin. Linuxtaki favori 5 oyunum League of Legends, Dota 2, Half Life, Don't Starve, World of Tanks.