Linux Avantajı: Gizlilik

Merhaba arkadaşlar ben Yüksel Zor. Namı diğer Neptün Yüksel.
Bugün sizlere gizlilik ilgili bir yazı yazacağım ve neden Linux kullanmamız gerektiğini anlatacağım.

Arkadaşlar Windows cephesi, çok malumat topluyor insanlardan. Sizlerin adını soyadını bilmeseler bile geri kalan özelliklerinizi tahmin edebiliyorlar.
Ayrıca bu işi Windows 11 ile üst seviyeye taşıdılar. Resmen casusluk yapıyor.

Sizlerden size ait her bilgiyi topluyorlar. Bu bilgiler bilgisayarın marka-modeli, günlük kaç saat bilgisayar kullandığınız, hesap bilgileri, web aktiviteleri, hangi işlemler ve hangi uygullamaları kullandığınız ve uygulama aktiviteleri gibi bir çok mahremiyeti yok sayan bilgiler.

Bu bilgiler ile onların sunucularında bir userID şeklinde saklanıyorsunuz. Çok tehlikeli bir şey.
Öte yandan bu web aktiviteleri olası durumlarda kullanabiliyor. Örneğin mahkemelerde, polisiye durumlarında.

Windows neden korsan kullanımlara karışmıyor? İşte bu nedenlerden biridir.

Bu yüzden mahremiyete önem vermek istiyorsak, Windows kullanmamalıyız.

Basitçe Apple cephesine değinmek istiyorum; Arkadaşlar bu cephe hiç güvenli değil. Apple iCloud üzerinden insanların verilerin çok rahat tarıyor. Örneğin çocuk istismarı adı altında insanların her türlü fotoğrafı taranıyordu bir ara ama yine de gizlilik ihlalidir ve bizim bilgilerimiz topluyorlar. Web, uygulama aktiviteleri, kişisel bilgiler falan ne varsa topluyor. FBI yada başka biri için backdoor yada bilgi sızıntı yapmaması güvenli olduğu anlamına gelmez, bu bilgileri kendi çıkarları için kullanıyorlar ve mahkeme kararı olduğunda kişilere yönelik bilgiler paylaşabiliyorlar.

Bunun yerine kullanıcıdan veri toplamayan, kullanıcıların web aktivitelerini izlemeyen, uygulamarını izlemeyen kısaca casusluk yapmayan, mahremiyetimize önem veren Linux dağıtımlarını kullanmak daha faydalı ve hayırlı olur insanlar için.

Son düzenleme:
Bugün sizlere gizlilik ilgili bir yazı yazacağım ve neden Linux kullanmamız gerektiğini anlatacağım.

Arkadaşlar Windows cephesi, çok malumat topluyor insanlardan. Sizlerin adını soyadını bilmeseler bile geri kalan özelliklerinizi tahmin edebiliyorlar.

Sizlerden size ait her bilgiyi topluyorlar. Bu bilgiler bilgisayarın marka-modeli, günlük kaç saat bilgisayar kullandığınız, hesap bilgileri, web aktiviteleri, hangi işlemler ve hangi uygullamaları kullandığınız ve uygulama aktiviteleri gibi bir çok mahremiyeti yok sayan bilgiler.

Bu bilgiler ile onların sunucularında bir userID şeklinde saklanıyorsunuz. Çok tehlikeli bir şey.
Öte yandan bu web aktiviteleri olası durumlarda kullanabiliyor. Örneğin mahkemelerde, polisiye durumlarında.

Basitçe Apple cephesine değinmek istiyorum; Arkadaşlar bu cephe hiç güvenli değil. Apple iCloud üzerinden insanların verilerin çok rahat tarıyor. Örneğin çocuk istismarı adı altında insanların her türlü fotoğrafı taranıyordu bir ara ama yine de gizlilik ihlalidir ve bizim bilgilerimiz topluyorlar. Web, uygulama aktiviteleri, kişisel bilgiler falan ne varsa topluyor. FBI yada başka biri için backdoor yada bilgi sızıntı yapmaması güvenli olduğu anlamına gelmez, bu bilgileri kendi çıkarları için kullanıyorlar ve mahkeme kararı olduğunda kişilere yönelik bilgiler paylaşabiliyorlar.

Bunun yerine kullanıcıdan veri toplamayan, kullanıcıların web aktivitelerini izlemeyen, uygulamarını izlemeyen kısaca casusluk yapmayan, mahremiyetimize önem veren Linux dağıtımlarını kullanmak daha faydalı ve hayırlı olur insanlar için.
Vallah Acer sağolsun bios versiyonum yüzünden tüm Linux dağıtımlarında çökme yaşıyorum. Yani istesemde hiçbir şekilde Linux kullanamıyorum bu laptopumda. Yeni bilgisayar alırsam onda naspise.

Bu yüzden Windows'un orijinal ISO'ları yerine açık kaynak şekilde oluşturulan ve gizlilik karşıtı birçok servisin kaldırıldığı Custom Windows'lar daha güvenli bana kalırsa. Zaten Linux'un Windows'tan geri kaldığı 3-5 konu var ve bunlar da Windows'un tekelleşmesinden ve şirketlerin buna göz yummasından kaynaklanıyor. Ama buna rağmen Linux bayağı bir gelişti. En basit örneği oyunculuk ve sürücüler noktasında verebiliriz. Önceden oyuncular için cehennem olan Linux şu an birçok oyunu Windows'tan daha stabil çalıştırıyor.

Ellerinize sağlık hocam.

Önceden oyuncular için cehennem olan Linux şu an birçok oyunu Windows'tan daha stabil çalıştırıyor.

Ellerinize sağlık hocam.
Teşekkür ederim.
Bu oyun konusu kişiden kişiye değişebilir. Ben online oyuncu değilim mesela, Linux çok yeterli geliyor bana. Oynadığıım oyunlarda yüksek FPS alıyorum ve input lag olmadan.

Bunun nedeni çekirdek sürümlerinin sürekli güncellenmesindendir diye tahmin ediyorum. Yeni çözümler sunuyorlar her daim.

Vallah Acer sağ olsun BIOS versiyonum yüzünden tüm Linux dağıtımlarında çökme yaşıyorum. Yani istesem de hiçbir şekilde Linux kullanamıyorum bu laptopumda. Yeni bilgisayar alırsam onda naspise.

Evet bunun nedenlerinden biri de Secure Boot olabilir. Bazı özel çekirdek sürümlerinden ötürü çökmeler yaşadım.

Kapattıktan sonra asla yaşamadım. Destekli donanımlarda da çok güzel çalışıyor.

Sizin de BIOS sürümünüzünden ötürü bir sorun çıkartıyor anlaşılan.

Son düzenleme:
Windows çok fazla telemetri topluyor. Linux'da ise dağıtımların %99'unda telemetri yok. Çok az sayıda dağıtımda telemetri var o dağıtımlarda da varsayılan olarak kapalı geliyor. Windows'da açık olarak geliyor üstelik kapattın mı inatla açtırtmaya çalışıyor.

Windows çok fazla telemetri topluyor. Linux'da ise dağıtımların %99'unda telemetri yok. Çok az sayıda dağıtımda telemetri var o dağıtımlarda da varsayılan olarak kapalı geliyor. Windows'da açık olarak geliyor üstelik kapattın mı inatla açtırtmaya çalışıyor.
Deepin OS'ta vardı lakin sadece marketteki indirme sayılarını takip ediyorlardı.

Intel ME ve AMD PSP
1685055964176.png

Gerçekten gizlenebileceğinizi sanıyor musunuz, yok yani ciddi soruyorum sizce böyle bir gizlilik mümkün mü?
İmkansız, o Youtube'a video izlemek için JS enabled şekilde girmek zorundasınız modern bir insan gibi yaşamak için, kapalı kaynak modeminizle internete girmek zorundasınız ve bütün verilerinizi bir ISP üzerinden akıtmak zorundasınız.
Paranoya yapmayın zaten ellerindesiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı