Linux daha mı güvenli?

Windows'a göre dolaylı olarak daha güvenli. Kullanan kişi sayısı Windows kadar fazla değil.

Kısmen ancak çok fark yok. Windows'un da artık paket yöneticisi mevcut. Winget ile güvenli paketler indirebiliyorsunuz.

Yanlış bilmiyorsam Linux aşağıdaki gibi;

1. Dosya sistemi: yetkiliye göre ayarlı. Örneğin "/" dizinine root ve sudo kullanıcıları dışında kimse değiştiremez. Bu da uzaktan bilgisayara bağlananların, sudo yetkisi yoksa sistemi değiştiremeyeceği anlamına gelir.

Sadece user klasörü değiştirilebilir.

2. Gizlilik: Linux işletim sistemi Windows, macOS, Android, iOS vb. işletim sistemleri gibi kullanıcı davranışlarını takip etmez.

Peki Amerika'daki büyük şirketlerin veri sızdırdığını okumuştum, linuxta böyle bir durum söz konusu olur mu ? Mesela Windows istediğinde dosyalarımıza erişiyor galiba.
Evet, tabii ki söz konusu. Hatta veri sızıntılarının çoğu Linux tabanlı sunuculardan oluyor. Çünkü dünyadaki önemli sunucuların %90'dan fazla Linux tabanlı sunucular. Bunun tek sorumlusu tabii ki Linux değil. Sonuçta kapıyı açık bırakırsanız, içeriye neden hırsız girdi diye sormamanız gerkir.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı