Linux daha mı güvenli?

Peki Amerika'daki büyük şirketlerin veri sızdırdığını okumuştum, linuxta böyle bir durum söz konusu olur mu ? Mesela Windows istediğinde dosyalarımıza erişiyor galiba.
Ben bunu bilmiyorum. Evet Linux'taki şifreli dosya sistemleri daha güvenilir Microsoft'a göre ama FBI mesela bunu kırar mı bilmiyorum.

Microsoft bitlocker için FBI'ya yardımcı oluyor ama Linux'ta şifreli diski uzaktan kırmak teoride imkansızdır.

Yanlış bilmiyorsam Linux aşağıdaki gibi;

1. Dosya sistemi: yetkiliye göre ayarlı. Örneğin "/" dizinine root ve sudo kullanıcıları dışında kimse değiştiremez. Bu da uzaktan bilgisayara bağlananların, sudo yetkisi yoksa sistemi değiştiremeyeceği anlamına gelir.

Sadece user klasörü değiştirilebilir.

2. Gizlilik: Linux işletim sistemi Windows, macOS, Android, iOS vb. işletim sistemleri gibi kullanıcı davranışlarını takip etmez.
Aradığım cevap bu galiba,yani uzaktan erişemiyorlar bilgisayarımıza ayrıca hangi linuxu tavsiye edersiniz? Sadece gündelik işler için kullanıyorum, film, sörf,sosyal medya filan.

Şöyle düşünebilirsin:
Linux, virüslerin yazıldığı yerdir. Gerisi virüslerin salındığı yerdir.

Linux daha mı güvenli?
Evet, sistem genel olarak kapalı geliyor, kullanıcı yönetimleri daha net ve arka planda bir şey yapmıyor.

Windows veya Macintosh daha mı güvensiz?
Günümüzde ikisi de aynı tatta diyebilirim, Win'e bir şey olduğunda müdahele edip kurtarma ihtimalin Macintosh'a bir şey olduğunda müdahele edip kurtarma ihtimalinden daha düşük.

Günümüzde, gezegendeki tüm problemlerin sebebi ne diyecek olsan:
1771783819906.png

Büyük gruplar halindeki aptal insanların gücünü hafife almayın. (Bu konu için kullanıcıların rakamsal değerleri düşünülebilir.)

Linux'ta virüs'lerin daha az olmasına rağmen niye var varoluşu unutulmamalı. Daha 1-2 sene önce xz Utils'te bulunan arka kapı birçok makineyi etkilemişti (daha da araştırma yapabilirsin).

Evet, bu bahsettiğim Windows'ta da yaşanabilirdi; hatta notepad++'ta yaşandı daha geçen hafta falan.

Genel olarak en önemlisi bence neyi kullandığın değil, nasıl kullandığın. Eğer bilmediğin yerlerden onu bunu şunu indirirsen kullandığın işletim sistemi fark etmessizin virüs kaparsın. O yüzden ne olursa olsun tedbirli olman lazım.

Aradığım cevap bu galiba,yani uzaktan erişemiyorlar bilgisayarımıza ayrıca hangi linuxu tavsiye edersiniz? Sadece gündelik işler için kullanıyorum, film, sörf,sosyal medya filan.

Bence kullanıcı deneyimi için Gnome masaüstü kullanın. Dağıtım olarak da EndevourOS öneririm. Hem native Arch'a yakın hem de kullanımı kolay.

Linux tabanlı sunuculardan sızıntı daha fazla oluyormuş. @Hyprgeuse böyle yazmış.
O biraz da sunucu yazılımına bağlı olabilir. Örneğin sunucuda bazı api'lere herkes erişebiliyorsa (örneğin Get ile veri tabanından kullanıcı bilgilerine erişmek gibi) o zaman sorun olabilir. Fakat buradaki kullanıcı bilgiler, linux sunucusunda çalışan veritabanındaki kullanıcı bilgileri, linux sistemindeki dosyalarla alakası yok doğrudan.

Fakat normal bir Linux kullanıcısının bilgilerine kimse erişemez. Çünkü genel olarak biz sunucu olarak linux kullanmıyoruz.

Sunucu olarak Linux kullanmak, çok farklı bir konudur.

Linux mimari olarak Windows'tan kat ve kat daha güvenilirdir çünkü sen terminalden root şifresini veya yetkisini izin vermedikçe hiçbir virüs sisteme sızamaz. Windows ise dünyada en çok kullanılan sistem olduğu için hacker abiler ve lamer tayfanın ana hedefidir, tıkladığın dandik bir exe dosyasıyla anında bütün makineyi gümletirsin.

macOS ise Apple'ın kapalı kutusu olduğu için nispeten güvenlidir ama günün sonunda olay işletim sisteminde değil, tamamen klavyenin başındaki adamın şuurunda biter. Sen gidip Zorin OS'da bilip bilmediğin kodları terminale yapıştırırsan veya tarayıcıya uyduruk eklentiler kurarsan Linux'u bile kendi ellerinle çökertirsin.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı