Linux daha mı güvenli?

Ne diyorsunuz arkadaşlar? Yoksa hiç fark etmiyor mu Linux, Windows, macOS falan?
Windows'a yazılmış virüsler daha fazladır.
Ama linux'a yada MacOS'e girmiyor mu? giriyor tabikide.
Yani fark etmiyor.

çünkü sen terminalden root şifresini veya yetkisini izin vermedikçe hiçbir virüs sisteme sızamaz.
Doğrudur ama tamamıyla sızamaz diyemeyiz.
Kullanıcı seviyesinde çalışan virüsler mevcut.

Evet. Windows'ta daha fazla virus bulunmasi muhabbeti bir kenara, dizayn olarak linux daha guvenli.

Registry diye bir sey yok bir defa. Attack surface daha az. Registry manipule ederek Windows'da avantaj elde edebilirsin, Linux'te bu yok. Zaten bu yuzden windows'da "Cleaner" programlar var. Bir uygulama gercekten silinmis mi silinmemis mi bunu kontrol edip gercekten silmeye calisan hedeler. Isletim sistemi sistemden uygulamayi kaldirmak icin gerekli sorumlulugu uygulamanin keyfine birakmis. Linux tarafta purge eder gecersin.

Sistem seviye access isteyen isler icin su gerekiyor. Admin sifresini bilse dahi her kullanici sudoers altinda tanimli degilse bir sey yapamaz. WIndows Vista oncesi her kullanicinin admin oldugu varsayarak calisiyordu. "Bu programi yonetici olarak calistirmak istedigine emin misin" sorusuna evet diyebilmen yeterli windows icin. Linux'te degil. ( macte de degil )

Ote yandan keyring isi icin bence en iyi dizayn MacOS'te. Hardware seviye sifre saklayabiliyor cihaz. Bu konuda da Linux en geride olan. DE'lerin kendi yama cozumleri var gnome key ring gibi ama kernel seviye olmasi gerekirdi. Windows'un kendi credentials manager i basarili. Bu 3 OS arasinda bence en zayif linux. Ama Linux kullanan kisi de zaten muhtemelen guvenli sekilde credential saklamayi biliyordur.

Son nokta da paket yoneticisi. Isletim sisteminin dizayni ile alakali bu da. Uygulamalari guvenli paket yoneticileri ve repo'lardan edinmek yerine internetten edinmek direkt guvenlik zaafiyeti. Ek olarak isletim sisteminin senin ne install ettiginden haberi yok Windows'da. Cani isteyen oyle bir installer hazirlar ki 3 tane browser, 2 video oynatici ayni anda yukler ve masaustu arka planini degistirir bu surede. Bu da windows installer tasariminin eksikligi. Bunu kapatmak icin pek cok standardizasyon cikarmaya calistilar yillar icinde ( msi , msp, appx vs ) onlar da cozum olmadi.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı