Linux desktop eğitim önerisi

TosunPASA

Megapat
Makaleler
1
Yer
İSTANBUL
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
W11-Linux
Meslek
Emekli
Merhaba.
Dolabımda 1997-98 baskılı UNIX ve Linux kitapları var ama;
Güncel fat yapısını - hiyerarşi sistemini - desktop ve konsol komutları gibi yapıları anlatan tercihen görsel eğitimler arıyorum.
Yaş ilerledikçe okuma - göz odaklanması ve dikkat sorunu da artıyor.

Kişisel olarak Linux desktop admin eğitimi için video eğitim link paylaşımları ile var ise dokümantasyon eğitimler arıyorum.
Evet şu an Linux bir desktop kullanıyorum ama bunlar GUI install ve ezber kodlar ile yapılan şeyler.
Acemiye yönelik olmalı eğitimler. Sanki Linux hiç bilmeyen birine yapılmış anlatımlar tercihim.

Emeklilik zor. Free video/text eğitim linkleri paylaşabilen olursa sevinirim.

Selam.

Yusuf İpek diye bir YouTube kanalı var. Bu kanalın sahibi hiç Linux bilmeyen insanları hedef alarak a'dan z'ye Linux hakkında içerikler üretiyor. Genç birisi olduğu için de zihni çok açık, çok fazla şey kapabilirsiniz.

Merhaba
o kanala aboneyim ve söylediğiniz ile alakasız bir anlatımı var ve videoları temel linux eğitimi değil tam tersine linux kullanan ve yeni şeyleri bilip deneyimlemek isteyenler üzerine.

Merhaba, o kanala aboneyim ve söylediğiniz ile alakasız bir anlatımı var ve videoları temel Linux eğitimi değil tam tersine Linux kullanan ve yeni şeyleri bilip deneyimlemek isteyenler üzerine.
Videolar karışık, ben genel kullanıcıya dair içeriğinin daha fazla olduğunu gördüm. Linux deneyimlenerek öğrenilir, ben sıfırdan anlatan birisi bilmiyorum başka. Yeni çıkan şeyler için phoronix.com'u takip edebilirsiniz. Araştırma yapmak isterseniz X sunucusunun yerini Wayland, PulseAudio'nun yerine PipeWire geçecek. Bunlar uzun zamandır varlar ancak yeni yeni yaygınlaşıyorlar ve Linux'un kemik projelerinden birkaç tanesi.

İşte bak. Ne güzel bilgiler bunlar.
Teknolojiden uzak kalınca, kendimi bilgiye habere çok aç hissettim şuan.
Teşekkür ederim.

İşte bak. Ne güzel bilgiler bunlar.
Teknolojiden uzak kalınca, kendimi bilgiye habere çok aç hissettim şuan.
Teşekkür ederim.
Linux genel olarak modüler bir yapıya sahip, neredeyse hiçbir şeyin tek bir alternatifi yok. Özellikle şu son 2-3 senedir çok yeni yaklaşımlar var Linux'a. Özellikle Steam Deck'in piyasaya gelmesi bazı şeyleri kökünden değiştirdi diyebiliriz. Artık Linux camiasında Flatpak, AppImage ve Snap gibi sandboxed paket yönetim sistemleri daha kabul edilir oldu. Root'a erişim yetkisi vermeyip sadece bu paket yönetim sistemlerini tercih eden dağıtımlar var. Bu sistemler root'a erişim izni verilmediğinden bozulması daha zor ve güvenlik avantajına sahipler. Çok daha fazlasını anlatıp genel bir tablo çizebilirim fakat bu konuda uzun uzun yazarsam konu dışı sayılabilir, bilemiyorum. Şu anki anlattıklarım parça parça ve bütünü göstermiyor.

Herkes için Linux kanalına bakabilirsiniz hocam.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı