Linux Distro önerisi

Makaleler
1
Daha fazla  
Merhaba, uzun bir aradan sonra Windows'un iğrenç gereksiz RAM yiyişinden ve iğrenç temasından kurtulmak istiyorum. Windows 7'ye geçmeyi düşündüm ama Ethernet'imin sürücüsü yok. Hangi Linux distrosuna geçeceğimi de bilmiyorum. Ama istediğim bazı kriterler var: Çok dokunulmuş bir distro olmasın arcolinux gibi, Gentoo veya Arch tabanlı olsun. Kurulumu kolay olsun. Stabil olsun yani stabillikten kastığım 1 hafta sonra hiçbir şey yokken işletim sistemi kendi kendine çökmesin. Systemd, runit falan fark etmez. İstediğim her şeyi yapabileyim sistemle gelen De'yi silmek gibi vb. 5-6 ay kullanmak istiyorum o distroyu. Önerileriniz nelerdir?

Sistem:
CPU: Intel Core i3 10100F.
RAM: 24 GB.
GPU: GTX1650.
Depolama: 240GB SSD + 500GB HDD.

Kurulumu kolay olsun istiyorsanız EndeavourOS öneririm. Garuda gibi bloat yapmaz, en popüler masaüstü ortamlarını kurmana izin verir.

Deneyim olmadan saydığın tarz distrolara geçmek seni yorabilir. Ben bir adet istediğin gibi, bir adet de senin gibi yeni gelenlere uygun ama özelleştirme seçeneği fazla olan dağıtım önereyim.

Cachy OS, Arch tabanlı olup kurulumda bile neredeyse her masaüstü ve pencere yöneticisini sunan bir dağıtım.

Kolay önerim ise Ubuntu.

Deneyim olmadan saydığın tarz distrolara geçmek seni yorabilir. Ben bir adet istediğin gibi, bir adet de senin gibi yeni gelenlere uygun ama özelleştirme seçeneği fazla olan dağıtım önereyim.

Cachy OS, Arch tabanlı olup kurulumda bile neredeyse her masaüstü ve pencere yöneticisini sunan bir dağıtım.

Kolay önerim ise Ubuntu.

Çok yoğun deneyimim var ilk Linux'umu 2018'de kurdum ve bayağı distrohopping yaptım 2021-2022 zamanında. En son 2024'ün başlarında kullanmış olmam lazım. CachyOS'a ise bakacağım sağ olun.

Merhaba, uzun bir aradan sonra Windows'un iğrenç gereksiz RAM yiyişinden ve iğrenç temasından kurtulmak istiyorum. Windows 7'ye geçmeyi düşündüm ama Ethernet'imin sürücüsü yok. Hangi Linux distrosuna geçeceğimi de bilmiyorum. Ama istediğim bazı kriterler var: Çok dokunulmuş bir distro olmasın arcolinux gibi, Gentoo veya Arch tabanlı olsun. Kurulumu kolay olsun. Stabil olsun yani stabillikten kastığım 1 hafta sonra hiçbir şey yokken işletim sistemi kendi kendine çökmesin. Systemd, runit falan fark etmez. İstediğim her şeyi yapabileyim sistemle gelen De'yi silmek gibi vb. 5-6 ay kullanmak istiyorum o distroyu. Önerileriniz nelerdir?

Sistem:
Alternatif olarak Artix Linux olabilir s6,runit,dinit ve openrc bulunur.
Çoğu masaüstü Ortamı mevcuttur.
Kurulumu Calamares zaten.

Buradan deneyip karar verebilirsin.
CachyOS kullanmadım.

EndeavourOS ise güzeldi. Sistemi kurarken kurulacak paketleri seçmene izin veriyordu. Özelleştirme konusunda zaten her Linux dağıtımını kolayca özelleştirebilirsin.

Sistem:

Garuda, bir de Calculate Linux kullanabilirsin.
Ama sistem gayet iyi 24 GB RAM bayağı yeterli eğer çok RAM kullanımından şikayetçiysen LTSC sürümlerine göz atabilirsin.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı