Linux distro önerisi

mehmet_ac

Yoctopat
Daha fazla  
Dostlar merhaba. Belli bir düzeyde GNU/Linux'a aşinayım ve gayet memnunum. Lakin bu aralar distro seçimi konusunda kararsızlıklar yaşıyorum. Bu durum kullandığım masaüstü ortamlarına da yansıdı. KDE bana yapısı gereği çok karmaşık geliyor, GNOME çok sade ve anlaşılır fakat gtk kütüphaneleri qt kadar sağlam değil. Cinnamon ise çok kişiselleştirmeye müsait değil. Distro hususunda ise Ubuntu ve türevlerinin snap ve aptsini sevmiyorum. Birkaç Arch-based distro denedim ve sıkıntılar yaşadım. Misal Arch Linux kurulumunda reflector. Service iyi çalışmadığı için kurulum yapamadım. EndeavourOS kurdum lakin sistem yapılandırmasında birçok paketi eksik bırakması sebebiyle sevemedim. Şu an Fedora kullanıyorum ve OpenSUSE'ye pek yanaşmak istemiyorum. Kur ve kullan yapısını koruyan bir distro bulmak ta benim açımdan sıkıntı çünkü Red Hat kanadında Ubuntu kadar distro çeşitliliği yok. Zira Fedora cephesinde de ara sürüm yükseltmelerinde ufak çaplı sıkıntılar yaşamadım değil. Görüşlerinizi bekliyorum dostlar, teşekkürler.

Dostlar merhaba. Belli bir düzeyde GNU/Linux'a aşinayım ve gayet memnunum. Lakin bu aralar distro seçimi konusunda kararsızlıklar yaşıyorum. Bu durum kullandığım masaüstü ortamlarına da yansıdı. KDE bana yapısı gereği çok karmaşık geliyor, GNOME çok sade ve anlaşılır fakat gtk kütüphaneleri qt kadar sağlam değil. Cinnamon ise çok kişiselleştirmeye müsait değil. Distro hususunda ise Ubuntu ve türevlerinin snap ve aptsini sevmiyorum. Birkaç Arch-based distro denedim ve sıkıntılar yaşadım. Misal Arch Linux kurulumunda reflector. Service iyi çalışmadığı için kurulum yapamadım. EndeavourOS kurdum lakin sistem yapılandırmasında birçok paketi eksik bırakması sebebiyle sevemedim. Şu an Fedora kullanıyorum ve OpenSUSE'ye pek yanaşmak istemiyorum. Kur ve kullan yapısını koruyan bir distro bulmak ta benim açımdan sıkıntı çünkü Red Hat kanadında Ubuntu kadar distro çeşitliliği yok. Zira Fedora cephesinde de ara sürüm yükseltmelerinde ufak çaplı sıkıntılar yaşamadım değil. Görüşlerinizi bekliyorum dostlar, teşekkürler.

Ubuntu, Zorin OS, Elementary OS denediniz mi?

EndevourOS aslinda minimal, sistem yapilandirmasinda bir sorun gormedim. Ornegin Nvidia suruculerinin herbir seyini ayarliyorlar.

OpenSUSE neden istemiyorsun?
İstediklerin arasında dağıtım olarak düzgün tek o kalıyor. Tabanı alan az dersen taban alıp düzeltebilecekleri bir yeri olmadığı için derim. İçerisinde herkeze hitap eden dağıtımlar barındırıyor.
Bana sen daha çok openSUSE Slowroll gibi bir dağıtım istiyorsun gibi geldi.
Arayüz için Budgie'e bakabilirsin.

OpenSUSE neden istemiyorsun?
İstediklerin arasında dağıtım olarak düzgün tek o kalıyor. Tabanı alan az dersen taban alıp düzeltebilecekleri bir yeri olmadığı için derim. İçerisinde herkeze hitap eden dağıtımlar barındırıyor.
Bana sen daha çok openSUSE Slowroll gibi bir dağıtım istiyorsun gibi geldi.
Arayüz için Budgie'e bakabilirsin.
Genel itibarıyla nasıl bir distro? Kullanıcı deneyiminiz var mı? Aydınlatırsanız çok sevinirim. Slowroll şart değil. Benim için önemli olan sistem stabilitesi ve zypper ın hızı

Tam olarak ne aradığını bilmiyorsun bence. Masaüstü ortamı mı yoksa dağıtım mı arıyorsun? GNOME sevdiysen Fedora Workstation kullan o zaman. Pop!_OS deneyebilirsin. Yeni masaüstü ortamı üzerinde çalışıyorlar ve yanlış hatırlamıyorsam beta süreci bitti.

Genel itibarıyla nasıl bir distro?
OpenSUSE slowroll, rolling release ve aylık güncelleme yöntemini kullanıyor. Taban olarak OpenSUSE tumbleweed tabanlı.

Yine slowroll şart değil demişsin genel özet geçersem:
OpenSUSE, SUSE(SLE) tabanlı dağıtımlar geliştiriyorlar. Dağıtımı dağıtım yapacak birçoğu iş ortaya koyuyorlar.
Ya da Tumbleweed gibi diğer birçoğu rolling release dağıtımın aksine iyice test edilen bir geliştirme ortamına sahipler.

Araçlarına bahsedecek olursam gerçek bir kurulum araçlarına sahipler YaST, sdbootutil, Agama installer. Yast kadar detaylı sistem kurulumu yapabildiğin başka bir kurucu yok.
Sdbootutil gerçek bir bootloader kurucusu.
Veya tekrar YaST'a bakarsak YaST sadece sistemi kurduğun bir alet değil kurduktan sonra da çok kolay yapılandırma yapabileceğin bir araç.

Zypper daha doğrusu depolar, önceden evet yavaştı ama ben en son tumbleweed kullandığımda ise zypper hızlı gelmişti. Zaten paralel indirme vs. gerekli özellikleri eklemişlerdi.
İstersen farklı bir mirror deneyebilirsin burada listesi var.

Hocamın dediği gibi OpenSUSE Slowroll iyi olacaktır.
Ayrıca farklı olarak Pop!OS 24.04 önerebilirim.
Tam olarak ne aradığını bilmiyorsun bence. Masaüstü ortamı mı yoksa dağıtım mı arıyorsun? GNOME sevdiysen Fedora Workstation kullan o zaman. Pop!_OS deneyebilirsin. Yeni masaüstü ortamı üzerinde çalışıyorlar ve yanlış hatırlamıyorsam beta süreci bitti.
Evet 24.04 Cosmic masaüstü ISO'su çıkış yaptı.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı