Linux hangi koşulları sağlarsa Windows'tan vazgeçersiniz?

FutureLight

Hectopat
Çoğunluğa baktığımızda ezici bir üstünlükle insanlar Windows kullanıyor fakat Linux tarafı ne yaparsa, hangi beklentilerinizi karşılarsa Windows'tan vazgeçersiniz? Şahsi fikrim oyunlarda ve yazılımlarda kesintisiz tam destek ve güzel reklam kampanyaları olurdu.

Öncelikle Windows'taki oyun avantajını tam şekilde ve FPS kayıpsız sağlayabilirlerse, Terminali korkutucu göstermezlerse ve alınan Laptopların bazılarının içinde dahili olarak Linux yüklü gelse iyi olur. Öte yandan çoğu güncel laptop üreticisi Linux sürücüleri koymuyor. Bu en büyük eksiklik. Bir de Linux'ta Chrome açmak için uçak sürebilecek bilgiye sahip olmanız gerektiğini düşünen kitleyi eğitmeli ve basitliğini anlatmalılar. Ve en zorlarından biri ise yalnız hissetme, yani insan düşünecek ki herkes Windows'ta ama ben linuxtayım. Bu sorunları da çözmeliler.

Bir anda Linux'u keşfedip sonra hızlıca öğrenip öğrendikçe sevdim Linux'u. Bir süredir Arch Linux ve Windows 11 ile Dual boot yapan biri olarak şunu söylemek isterimki hala Windows'u bilgisayarımdan tamamen kaldıramamak beni çok üzüyor.

1. Oyunlar
Linux Valve'ın desteği sayesinde oyunculuk konusunda harika bir seviyeye gelsede hala kusursuz olmaması etkiliyor. Kendimden örnek verirsek oynadığım Valorant ve F1 25 gibi oyunlar Linux'ta çalışmıyor. Assetto Corsa'yı da severek oynuyorum fakat çok uğraşsam da nedense onu da bir türlü Linux'ta çalıştıramadım çalışabiliyor olması gerekirken. Bu gibi sorunların çözümüde sanırım sadece beklemek. Valorant gibi ek aksiyon alarakta asla Linux'ta oynayamadığımız oyunlar bir gün belki Linux'un popüleritesi çok artarsa yapımcılar Linux'a yatırım yapabilir. Umarım olur.

2. Yazılımlar
Yine kendinden örnek verirsek Adobe yazılımları kullanmıyor olsam da ne klavyem ne kulaklığım ne de mouse'ımın yazılımının Linux'ta çalışmaması kötü bir durum. Neyse kontrol kabiliyetim ve ışıkları kısıtlı olsa da en azından mouse klavyem çalışıyor. Monitör arkası ışıklarım ve mesela Linux'ta hiç çalışmıyor, hoparlörüm sesi Linux’ta ek yazılımlar olmadan ayarlanamıyor. Laptop kullanıcıları da eminim bunlardan fazlasıyla rahatsızdır sonuçta Laptop yazılımları önemli ve Linux'ta çalışmıyor. Yine işi tamamen Adobe programlarını profesyonelce kullanmak olan bir sürü insan var bunlar nasıl Linux'a geçsin temelli?

3. Bilgi Eksikliği
Linux'un kendisi veya dağıtımları doğal olarak reklam vermiyor ve onları kendin keşfetmem gerekiyor. Günümüz dünyası için bu takibi büyük bir dezavantaj, reklamlara maruz kalmadan iki adım atamıyoruz ve hayatımızdaki kararların büyük kısmını reklamlar fazlasıyla etkiliyor. Böyle bir durumda insanların Linux adını bile duymamış olması veya hakkında çok kısıtlı ve yanlış bilgiye sahip olması çok normal. Sosyal medyadada Linux hakkında o kadar da içerik yok olsa da diğer içeriklerin yanında hiç popüler olmuyor. Linux hakkında aşılması gerçekten zor tonla kalıp yargı var.

Çok az eksisi var Linux'un Adobe programları vb konusunda eksiklikleri var bir tek terminali ve uygulama yükleme konusu ise 10 yıl önceki hurafelerle ön yargı oluşturuyorlar, Linux'ta uygulama indirmek (en azından gündelik kullanan birisi için) Windows'tan çok çok daha kolay. Oyun konusunda doğrulanmış olarak 6 binden doğrulanmamış ama hala oynanılabilir olarak 20 binden fazla oyun destekliyor yani yine Linux'u oyun yönünden vurmaya çalışanların argümanlarının önyargıdan öte olmadığını görüyoruz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı