Linux için BIOS optimizasyonu

leagyrosix

Picopat
Bugün KDE Neon'u Ventoy (GPT UEFI) denemeleri ile kurmaya çalıştım ama her seferinde ya 144 Hz değişiminde ekran karardı ya da sürekli kilitlendi. Debian 12'yi ya da Neon'u bir türlü btrfs ile @ @home şeklinde kurup timeshift ayarlayamadım. Kalamaris ile yükleme işlemi bittikten sonra reboot ediyorum, şifre giriyorum ve masaüstü açılıyor. 3 saniye sonra her şey kilitlenip donuyor.

Minimal install netinstall şeklinde kurulumlar yaptım YouTube'dan izleyerek. Ben bu sorunu BIOS'ta yapmam gereken birkaç ayarı ya da ayar kombinasyonunu yanlış yaptığıma yoruyorum.

Linux çekirdekli işletim sistemlerini düzgün çalıştırmak için BIOS'da dikkat edilmesi ayarlanması gereken seçenekler nedir? Örneğin;

- Secure Boot.
- TPM, PTT.
- Launch CSM.
- Virtualization, srv,
- Fast boot? Other OS mi Windows UEFI mode mu?
- AHCI, RAID, Intel teknolojileri vs... Aklınıza ne gelirse (cahilim bilmiyorum belki bu seçeneklerin hiç alakası yoktur.)

Örnek olarak verdiğim ya da vermediğim olayın genel itibarıyla bir Linux sistemi sorunsuz çalıştırmak için başlıca dikkat edilmesi ve ayarlanması gereken BIOS optimizasyonları nelerdir? Sistem özelliklerim imzamda mevcut.

Çok fazla makineye Linux kurdum ve kullandım hiç BIOS ayarı yapmam gerekmedi. Zaten bence pek BIOS ile alakalı bir durum da değil. Linux bazen böyle nazlanır. Farklı bir Linux dağıtımı kurmayı deneyin ve test edin aynı şekilde problem olacak mı diye.

Çok fazla makineye Linux kurdum ve kullandım hiç BIOS ayarı yapmam gerekmedi. Zaten bence pek BIOS ile alakalı bir durum da değil. Linux bazen böyle nazlanır. Farklı bir Linux dağıtımı kurmayı deneyin ve test edin aynı şekilde problem olacak mı diye.
Fast Boot kapatın, Other OS olarak kullanın, Secure Boot kapatın. CMS Disabled olsun ve legacy boot kullanın gibi öneriler gördüm internetteki ingilizce kaynakta.

Ventoy'da denediğim isoları gpt uefi olarak yapınca elim ayağım dolandı ne yapacağımı şaşırdım tüm gün biostaydım bugün.

Tek USB'ye Etcher ile kurulumda sorun olmuyordu MBR diye galiba

Fast Boot kapatın, Other OS olarak kullanın, Secure Boot kapatın. CMS Disabled olsun ve legacy boot kullanın gibi öneriler gördüm internetteki ingilizce kaynakta.

Ventoy'da denediğim isoları gpt uefi olarak yapınca elim ayağım dolandı ne yapacağımı şaşırdım tüm gün biostaydım bugün.

Tek USB'ye Etcher ile kurulumda sorun olmuyordu MBR diye galiba

Bunu kullanmanız şart değilse diğer dağıtımlara da göz atın mutlaka.

Resizable Bar ve 4G Above Decoding ekran kartının tüm RAM'e erişmesini sağlayarak ek performans kazandırıyor, AMD kartlarda sorunsuz çalışıyor, NVIDIA'da bazı oyunlarda performans kaybına sebep olabiliyor. XMP ve DOCP(ikisi de aynı işe yarıyor) ayarını açarak belleğin içindeki overclock ayarına erişebilirsiniz. Bunları Windowsta da yapsanız benzer performans artışları alırsınız, bunun haricinde spesifik bir ayar yok BIOS'larda. AMD fTPM'yi kapatmak sistemdeki rastgele anlık takılmaları düzeltebilir.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı