Linux için dağıtım önerisi

Gorkem461

Kilopat
Arkadaşlar merhaba ben bir ASUS laptop kullanıyorum özellikleri RTX 3050 (stüdyo) R7 6800HS ve 16 GB 6400MHz RAM. Cihaza Windows 11 kurulu ve bilgisayarı 0'dan başlatınca bile 5.5-6 GB RAM kullanımı var ve işletim sistemi bana çok ağır hissetiriyor. Ben de Linux kurmaya karar verdim ama çok fazla dağıtım olduğu için çok kararsız kaldım istediklerim şu şekilde:

- Tasarımı güzel olmalı ve özelleştirme imkanları çok olmalı.

- Windows uygulamaları bir şekilde kurulabilmeli ( laptoptan çok oyun oynamıyorum ama Steam Discord aseprite falan kurulsa güzel olur.)

- Hafif olmalı çünkü laptop çok RAM kullanıyor ve şarjı çabuk bitiyor bunu azaltmak istiyorum.

- Laptoota ROG tuşu var ve bu tuş Armoury Crate uygulamasını açıyor bu tuş ve bu uygulama çalışırsa çok iyi olur çünkü PC istatistiklerini buradan görebiliyorum ve ekran kartını istediğim zaman devre dışı bırakarak pil ömrü kazanıyorum.

- Kullanımı kolay olmalı çünkü hiç Linux kullanmadım ve kullanmayı öğrenmem hata yaşayınca çözmem kolay olmalı.

Sizce hangi dağıtımı kurmalıyım?

Son düzenleyen: Moderatör:
Son sürüm paketleri alan dağıtımlar iyi bir tercih olacaktır gibi duruyor.

OpenSUSE Tumbleweed'i KDE Plasma ile kurmanız iyi bir seçenek.

Uygulamalar için. Biraz araştırma yapmanız sizin yararınıza olur.

Burada ne kadar bilgiye sahipsiniz bilmiyorum biraz daha ekleme yapacağım.
Uygulamaları edinebileceğiniz bir depo için Flathub. (3. parti bir depo.)
Oyunlar için ProtonDB ile kontrol edebilirsiniz.
Ek olarak oyunlar için bazen uyumluluk aracı gerekebilir native olmayan oyunlar için doğrudan Valve tarafından geliştirilen protonu kullanabilirsiniz.

Laptopunuzun üretici yazılımı hakkında bilgiye sahip değilim. Kendimden örnek veriyorum Lenovo marka bir cihaza sahibim ama bir yazılım kurma ihtiyacı duymuyorum.
MUX switch gibi ayarları BIOS üzerinden de yapabiliyor isen hiç sorun yaşamazsın bence.
Kullandığım GNOME arayüzünde klavye ışığımı kontrol edebiliyorum doğru hatırlıyor isem Windows'ta hala daha yok. Bu arada önerdiğim KDE Plasma ile de bunu yapabiliyorsun.

Açıkçası zor birşey yok.
Sürekli sistemi kırcak şeyler yapmaz isen durduk yere bozulmuyor.
Ve uygulama kurmak windowsa göre tek bir yerden yapıldığı için çok daha kolay.

Son düzenleme:
Üstteki arkadaşın dediği gibi OpenSUSE Tumbleweed'i KDE masaüstü ortamı ile kurabilirsiniz. Terminalden yapacağınız ayarları YaST adlı konfigürasyon aracı üzerinden yapabiliyorsunuz kolayca. Ayrıca dağıtım hiç sorun çıkartmıyor ve kullandığım en hızlı dağıtım. Windows uygulamalarını Wine dediğimiz uyumluluk aracı ile çalıştırabiliyorsunuz. Discord ve Steam'in linux'ta orijinal sürümleri var zaten.

Aslında OpenSUSE'dan daha kullanıcı dostu dağıtımlar var Fedora, Ubuntu Ve Mint gibi. Ama arayüzlerini sever misiniz bilmiyorum.

Hepsini araştırıp bakacağım hocam teşekkür ederim.

Hocam tumbleweed ve Ubuntu arasında kaldım. Sizce hangisine geçmeli?

Son düzenleme:

Ubuntu'nun güncellemeleri verme şekli tumbleweeden farklı. Her yıl yeni sürüm yayınlanıyor ve destek süreleri var.

Gelecekte bir gün "most stable Linux Experience" yazmamanız için tumbleweed kurun diyeceğim.
Genel olarak OpenSUSE'nin herhangi bir ürünü diğerlerinden daha üstün bence.

Ayrıca Ubuntu 24.04 da arayüz ile kuracağınız NVIDIA sürücü 535 ve eski.
Şu an 550 sürücüsü kullanılıyor ve 555 sürücüsü kısa süreli destek sürümü doğru ifade edebildiysem.

Hepsini araştırıp bakacağım hocam teşekkür ederim.

Ubuntu'da çok fazla bug var. Tumbleweed öneririm. Tumbleweed'i ubuntuya benzer bir arayüzle kurmak isterseniz Gnome masaüstü ortamını seçebilirsiniz.

Yani GeForce Experience üzerinden driver kuramayacak mıyım?

Yani GeForce Experience üzerinden driver kuramayacak mıyım?

Hayır sürücü kurabiliyorsunuz ama Linux'ta sürücüler Windows'tan daha farklı.

Önce GeForce Experience yok bunu bildireyim.
Evet yok ama şöyle işe yaramaz bir şey var:
2. olark Linux'ta NVIDIA sürücüleri ekran kartına özel değil.
Örneğin 550 sürücüsününü kurduğunda 3xxx, 4xxx serisi kartlar çalışır. daha fazla ekran kartını kapsıyor olabilir. Eksik bilgi vermek istemem.

Ve muhtemelen Windows'ta kurduğun chipset driver gibi bir sürü sürücüyü yüklemene gerek yok çünkü gömülü olarak yüklü geliyorlar.
Eğer gömülü gelen sürücüler ile sorun yaşarsam diye düşünüyor isen sorun yaşadığın sürücüyü karalisteye ekliyip kapatabilirsin.

Ayrıca kenarda köşede dursun diye vereyim AMD ve Intel ekran kartları için sürücü kurma ihtiyacı yok, direk sisteme yüklü gelen mesa sürücüsü ile uyumlular.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…