Linux için dağıtım ve alternatif uygulama önerileri

Sakin

Hectopat
Merhaba.

Üniversite yıllarımda severek kullandığım sisteme kişisel bilgisayarımda yer vermek istiyorum. Aradan yaklaşık 10 yıl geçti ve bu süre içerisinde gördüğüm kadarıyla çok şey değişmiş. Daha önce Ubuntu, Debian ve Pardus denemelerim oldu. Çok deneyimli değilim fakat nelerle karşılaşacağım konusunda fikrim var. O zamandan bu yana hem oyunlar hem de uygulama desteği olarak gelişmeler var gibi görünüyor. Proton ile bir göz attım benim için yeterince oyun var bu güzel bir gelişme. Ama mesleki uygulamalar nedeniyle Windows'a bağlılığım devam etmekte. Sizlerden ricam kullandığım uygulamalar ve donanımlara uyan bir dağıtım tavsiye etmeniz ve çıkacak sorunlara göre bu konu üzerinden çözüm için yardımcı olmanız.

Kullandığım uygulamalar AutoCAD civil 3D ve netcad. İş bilgisayarımda uygulamalar mevcut ama bilinen çalıştırma yöntemi varsa yüklemek istiyorum. Ayrıca ms ofis ile uyumlu ofis programına ihtiyacım var.

Bilgisayarım MSI GL75-9SD modeli. i7-9750H, NVIDIA GTX1660 Ti. Sürücüler konusunda ne yapılması gerekir. Önceden ekran kartı sürücülerini kurmak çok yoruyordu.

Uygulama depoları konusunda ne yapılması gerekir? Ayrıca uygulama deposu hariç dışarıdan kurulum konusunda esnek bir dağıtım olmasını tercih ederim. (exe gibi) Steam ve Epic Games kullanıyorum.

G502 kablosuz mouse ve G PRO X kulaklık için G HUB uygulaması alternatifi bir program ihtiyacım olacak. MSI aferburner uygulamasını kullanma şansımız var mı?

Masaüstü ortamı esnek ve kişiselleştirmeye açık bir dağıtım olması iyi olur (görev çubuğu yukarıda kullanıyorum, Ubuntu şu an ne kullanıyor bilmiyorum fakat şu yan taraftan bir görev çubuğu vardı, oldukça kötü bir deneyim oldu). Vakit konusu biraz sorun, ortalama zorlukta kullanırken öğreneceğim ama çok da zorlamayacak bir dağıtım önerir misiniz?

İleride yaşayacağım sorunlara yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

EndeavourOS KDE Plasma öneririm. Aşağıdaki çubuğu yukarıya alıverirsiniz. AUR sayesinde uygulamalarda sıkıntı yaşamazsınız. Steam depolarda var. Epic Games'i Lutris ile kurabilirsiniz. GreenWithEnvy ile OC, MangoHud ile FPS gösterebilirsiniz. LibreOffice ile MS Office uyumlu belgeleri açabilirsiniz.

Merhaba.

Kullandığım uygulamalar AutoCAD civil 3D ve netcad. İş bilgisayarımda uygulamalar mevcut ama bilinen çalıştırma yöntemi varsa yüklemek istiyorum. Ayrıca ms ofis ile uyumlu ofis programına ihtiyacım var.
Autodesk'in birçok ürününde Linux desteği yok, Autocad'in Vine ile de çalışmadığını okudum. Yani alternatif programlara yönelmeyi veya Fusion 360'ı tarayıcı üzerinden kullanmayı deneyebilirsiniz.

Microsoft Office de Linux için yok, yine tarayıcı üzerinden kullanabilirsiniz veya LibreOffice, OpenOffice veya WPS Office'e yönelebilirsiniz. İlla MS Office kullanacaksanız Vine ile çalışıyor diyorlar...

Bilgisayarım MSI GL75-9SD modeli. i7-9750H, NVIDIA GTX1660 Ti. Sürücüler konusunda ne yapılması gerekir. Önceden ekran kartı sürücülerini kurmak çok yoruyordu.
Artık kurulumda kapalı kaynak sürücüleri yüklemek isteyip istemediğiniz soruluyor, yüklerseniz yorulmadan kullanmaya başlayabilirsiniz.

Uygulama depoları konusunda ne yapılması gerekir? Ayrıca uygulama deposu hariç dışarıdan kurulum konusunda esnek bir dağıtım olmasını tercih ederim. (exe gibi) Steam ve Epic Games kullanıyorum.
Steam'in tam desteği zaten var ama Epic'in desteği yok, alternatif "luncher"lardan birisi ile oyun indirme ve bulut senkronizasyonunu halledebilirsiniz ama aslen Linux destekli oyunların bile Windows sürümünü oynayacaksınız. Oynayacağınız oyunları yine de ProtonDB'den tekrar kontrol etmenizi öneririm.

G502 kablosuz mouse ve G PRO X kulaklık için G HUB uygulaması alternatifi bir program ihtiyacım olacak. MSI aferburner uygulamasını kullanma şansımız var mı?
Bu konuda bilgim yok ama https://alternativeto.net/ sitesinden bakabilirsiniz.

Vakit konusu biraz sorun, ortalama zorlukta kullanırken öğreneceğim ama çok da zorlamayacak bir dağıtım önerir misiniz?
Vakit konusunda çok sıkıntınız varsa Linux'a geçmeyi tekrar düşünebilirsiniz. Alışkanlıklarınız ve zaten kullandığınız Microsoft uygulamaları size sıkıntı çıkartabilir. Ayrı iş bilgisayarınız olsa da bu bilgisayardan iş yapmanız zorlaşacak ne de olsa...

@Lostless @matmakif

Yanıtlarınız için teşekkür ederim.

İkinci bir bilgisayar olduğundan mesleki uygulamaları çok zorlamanın anlamı olmayacak gibi. Çok umudumda yoktu zaten geçen süreçte bu konuda adım atılmış olabileceğini düşünerek sordum. Ofis uygulamaları için alternatifleri biliyorum aslında, ama önceden Open Office ile hazırlanan içerik MS Office ile pek düzgün görüntülenemediği oluyordu diye hatırlıyorum. En kötü tarayıcı üzerinden deneyebilirim.

Belli başlı oyunları oynadığım için bahsettiğiniz gibi Proton ve steam ikilisi ile bu konuyu çözebilirim. Linux destekli oyunları windows sürümüyle oynamama gerek yok. Proton o dönemler yoktu yada ben keşfetmemiştim sanırım. Wine ile çok mücadele ettim onu hatırlıyorum.

G Hub için çözüm bulmam gerekecek. Öncesinde biraz daha araştırma yapayım. Ayrıca AUR hakkında biraz bilgi edineyim.

Saydığınız programları kullanıyorsanız Linuxa geçmemenizi tavsiye ediyorum çok sıkıntı yaşarsınız.

Dediğiniz gibi mesleki programlar nedeniyle windows bağımlılığımı sonlandırma şansım yok. Ama Microsoft'un dayatmacı yaklaşımı da çok hoşuma gitmiyor. En azından kişisel alanımda bu sistemden uzak kalmak istiyorum. Ayrıca amacım bilgisayar kullanırken birazda farklı sistemleri tecrübe edinmek.

G Hub için Piper'a göz atabilirsiniz.

Uyumlu cihazlar listesi.
Piper'ı kullanmadığım için nasıl çalışıyor işini iyi yapıyor mu tam bilmiyorum ama GitHub sayfasına baktığımda hala daha güncelleme aldığını söyleyebilirim. Uyumlu cihazlar listesinde adını verdiğiniz iki cihazda var görünüyor.

G Hub için Piper'a göz atabilirsiniz.

Uyumlu cihazlar listesi.
Piper'ı kullanmadığım için nasıl çalışıyor işini iyi yapıyor mu tam bilmiyorum ama GitHub sayfasına baktığımda hala daha güncelleme aldığını söyleyebilirim. Uyumlu cihazlar listesinde adını verdiğiniz iki cihazda var görünüyor.

Bu iş görür. Hem dpı ayarı hem de tuşlara fonksiyon atanabiliyor gibi duruyor. Teşekkür ederim.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı