Son kullanma tarihi geçmiş, bayatlamış bir tarayıcı kullanıyorsanız, Mercedes kullanmak yerine tosbağaya binmek gibi... Web sitelerini düzgün görüntüleyemiyorsanız eh, bi' zahmet tarayıcınızı güncelleyiniz. Modern Web standartlarını karşılayan bir tarayıcı alternatifine göz atın.
Linux işletim sistemine MySQL sunucusu nasıl kurulur?
Linux işletim sistemine MySQL server kuracağım. Veri tabanı, kullanıcı ve şifre oluşturmak gibi şeylerin bulunduğu Türkçe veya İngilizce fark etmez bir tutorial serisi var mıdır YouTube üzerinde?
Çok fazla bir bilgim yokta. Ayrıca oluşturduğumda dışarıdan gelenlerin de erişebilmesini falan nasıl yapabilirim?
Öncelikle YouTube'den kendiniz kaynak bulabilirsiniz. ''AlmaLinux MySQL Installation" veya "MySQL Server Setup on CentOS/AlmaLinux" gibi bir arama yaparak bulabilirsiniz. Özellikle "LinuxTechLab", "The Digital Life" ve "Techno Tim" gibi kanallar, bu konuda faydalı olabilecek içerikler sunuyor.
Ben anlatacak olursam;
MySQL Deposu Ekleme:
AlmaLinux varsayılan depolarında MySQL'in en güncel sürümü bulunmayabilir, bu yüzden MySQL'in resmi deposunu eklemelisin:
MySQL Güvenlik Ayarlarını Yapılandırma:
MySQL güvenlik komut dosyasını çalıştırarak root şifresini değiştirebilir ve diğer güvenlik önlemlerini alabilirsin:
Bash:
sudo mysql_secure_installation
Veritabanı ve Kullanıcı Oluşturma:
MySQL kabuğuna girerek (root şifresi ile):
Bash:
mysql -u root -p
Bir veritabanı ve kullanıcı oluşturabilirsin:
SQL:
CREATE DATABASE veritabani_adi;
CREATE USER 'kullanici_adi'@'localhost' IDENTIFIED BY 'sifre';
GRANT ALL PRIVILEGES ON veritabani_adi.* TO 'kullanici_adi'@'localhost';
FLUSH PRIVILEGES;
MySQL'e Uzaktan Erişim Ayarlama:
Eğer MySQL'e uzaktan erişim sağlamak istiyorsan, konfigürasyon dosyasını düzenle:
Bash:
sudo nano /etc/my.cnf
Ve bind-address satırını 0.0.0.0 olarak ayarla. Ardından, MySQL sunucusunu yeniden başlat:
Bash:
sudo systemctl restart mysqld
Ayrıca, 3306 portunu güvenlik duvarında açmalısın:
MySQL'e uzaktan bağlanmak için kullandığın bilgisayarların IP adreslerine erişim izni vermen gerekebilir. Bu işlemi yapmak için, CREATE USER ve GRANT komutlarında 'localhost' yerine dışarıdan erişmesi gereken IP adresini ya da '%' (herkese açık) kullanabilirsin:
SQL:
CREATE USER 'kullanici_adi'@'%' IDENTIFIED BY 'sifre';
GRANT ALL PRIVILEGES ON veritabani_adi.* TO 'kullanici_adi'@'%';
FLUSH PRIVILEGES;