Linux Mint Cinnamon Donma ve Busybox Hatası

517778

Centipat
Ocak ayından itibaren Linux Mint kullanmaya çalışıyorum. Açmış olduğum konulardan bilgisayarımı upgrade etmem ile ilgili süreç ve yaşadığım çeşitli sorunlara da çözümleri yine yardımlarınız ile bulabilmiştim. (Ekran kartı, BIOS vs)

Yaklaşık bir ay herhangi bir format atmadan günlük kullanımıma devam ederken sistemin şiştiğini ve yavaşlamaya başladığını farkettim. Bir gün YouTube'dan video izlerken ekran tamamen dondu. Açmaya çalıştığımda sadece yanıp sönen "_" ile karşılaştım. Bir kaç kere daha açmayı denediğimde Busybox-initframs ekranı çıktı. Bir kaç kere OEM şeklinde format attığımda ve video izlemeye başladığımda yine benzer ekran ile karşılaştım. Bir süre sonra ise artık video içerikleri izlemediğimde de ekran donuyordu. Fişi çekip takıp açtığımda ise yine initframs ekranı ile karşı karşıya kalıyordum. Cinnamon ağır geldi diye düşünüp Mate kurdum. Bir süre daha benzer hataları aldım. Sonrasında tekrar 20 gün kadar kalıcı bir çökme olmadan devam edebildim.

Bugün ise ekran donmaları üst üste olunca ve finalde initframs ekranını alınca Mate'in yerine Cinnamon'a geri döndüm.

Bir diğer durum ise genellikle bilgisayarı kapatı seçtiğimde (kapanmasını beklerken) siyah ekranda failed hatası alıyordum. Bu yüzden fişten kapatıyordum. Bunun yanında açılırken de bazen 3 dakika kadar bekliyordum. (SSD kullanmaktayım)

Güncel olarak yaşadığım bu sorunu yaşayan başka birini görmedim. (Taradığım kadarıyla.) Sistemimi güncelledikten sonra daha rahat edebileceğimi düşünerek Linux'a geçmek istedim. Araştırdığımda ise diğer dağıtımlara göre stabil olması, sorun ile karşılaşmayacağım gibi nedenlerle Linux Mint dağıtımını kurmuştum. Fakat yukarıdaki sorunları yaşamaktayım. Acaba çözüm hususunda yardımcı olabilir misiniz? Teşekkür ederim.

Son düzenleme:
Yukarıda yazmıştım, önce Nvidia sürücüsü güncellenecek, sonra çekirdek güncellenmeli. Depodaki Nvidia-340 sürücüsünün daha üst serideki çekirdekler için desteği yok.

Evet, çekirdeğin 5.10 sürümü ve sonrası için, nvidia-340 sürücüsünü PPA deposundan kurmak gerekiyor.

Hocam bahsettiğiniz sıralama ile birlikte ilgili işlemleri gerçekleştirdim. Normalde 13'e geçtiğimde ekran kartı sorunu yaşamıştım ve verdiğiniz kod ile birlikte şimdi böyle bir sorun yaşamadım. Daha önce sanırım başka bir forumda kurulu olan diğer çekirdeklerin çakışma problemi yaşattıklarını okumuştum.

Sistemimde halen kurulu olan 5.4.0-91 versiyonu kaldırmamı önerir misiniz?

Sistemimde halen kurulu olan 5.4.0-91 versiyonu kaldırmamı önerir misiniz?

Şu an dursun, çekirdek 5.13 ile sorun çözülürse geri bildirim yaparsın; buna göre ne yapacağını söylerim.

Normalde 13'e geçtiğimde ekran kartı sorunu yaşamıştım ve verdiğiniz kod ile birlikte şimdi böyle bir sorun yaşamadım.

Depodaki Nvidia-340 sürücüsü yüzünden yaşamışsındır. Bu sürücüye destek artık bitti, yamalarla yeni çekirdekler için destek ekleyip ömrünü uzatıyorlar.

Daha önce sanırım başka bir forumda kurulu olan diğer çekirdeklerin çakışma problemi yaşattıklarını okumuştum.

Yaşatmaz, istersen 10 farklı çekirdek serisini bile bir arada kullanabilirsin, yani aynı sisteme kurabilirsin. Çekirdek sürümlerinin güncellemeleri diğer yazılımların güncellemesi gibi üstüne yazmaz, çekirdek sürümleri ayrı ayrı dizinlere kurulur. Güncelleme Yöneticisinin yardım içeriğini oku muhakkak.

Şu an dursun, çekirdek 5.13 ile sorun çözülürse geri bildirim yaparsın; buna göre ne yapacağını söylerim.

Depodaki Nvidia-340 sürücüsü yüzünden yaşamışsındır. Bu sürücüye destek artık bitti, yamalarla yeni çekirdekler için destek ekleyip ömrünü uzatıyorlar.

Yaşatmaz, istersen 10 farklı çekirdek serisini bile bir arada kullanabilirsin, yani aynı sisteme kurabilirsin. Çekirdek sürümlerinin güncellemeleri diğer yazılımların güncellemesi gibi üstüne yazmaz, çekirdek sürümleri ayrı ayrı dizinlere kurulur. Güncelleme Yöneticisinin yardım içeriğini oku muhakkak.

Özgün Hocam sizlere tekrar çok teşekkür ediyorum. Bilgisayarı tekrar açıp kapattım ve şimdilik bir problem görünmüyor. Umuyorum ki tekrar bir sorun ile karşılaşmam. Eğer bir sorun ile karşılaşır ve çözemez isem nezaketinize sığınarak sizleri tekrar rahatsız edeceğim.

Bilgilendirmeniz ve tüm yardımlarınız için tekrar tekrar çok teşekkür ederim 🙂
Tekrar rahatsızlıklar verdiğim için özür diliyorum.

Sorun biraz boyut değiştirdi. Aniden yeniden başlatma ve çok sık ekran donmaları yaşıyorum. Fakat yeniden busybox hatası almıyorum. Bilgisayarı kapat komutu verildiğinde direkt olarak kapatıyor. Bu sorunların çözümü sağlandı fakat aniden yeniden başlatma ve ekran donması problemim devam etmekte.
Tekrar rahatsızlıklar verdiğim için özür diliyorum.

Sorun biraz boyut değiştirdi. Aniden yeniden başlatma ve çok sık ekran donmaları yaşıyorum. Fakat yeniden busybox hatası almıyorum. Bilgisayarı kapat komutu verildiğinde direkt olarak kapatıyor. Bu sorunların çözümü sağlandı fakat aniden yeniden başlatma ve ekran donması problemim devam etmekte.

Son düzenleme:

Aşağıdaki komutla Xanmod çekirdeği kurmayı dene bakalım, bu daha güncel bir sürüm ve depodaki çekirdekten biraz daha performanslı. PPA deposundaki Nvidia-340 sürücüsü bunu da destekliyor.

Kod:
echo 'deb http://deb.xanmod.org releases main' | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/xanmod-kernel.list
Kod:
wget -qO - https://dl.xanmod.org/gpg.key | sudo apt-key --keyring /etc/apt/trusted.gpg.d/xanmod-kernel.gpg add -
Kod:
sudo apt update && sudo apt install linux-xanmod

Nvidia-340 sürücüleri ile sorun yaşamıştım 5.13 çekirdeği ile. Kurup yeniden başlattıktan sonra bilgisayar açılmıyordu. 390 sürücüsü çalışıyordu ama GPU Hızlandırma(vdpau, vaapi, cuda ve opencl vs.) çalışmıyordu.

Açıkçası 340 ile çalışmayıp 390 ile eksik özellikli çalıştırması çok ilginç geldi. Ben Linux Mint kurduktan ve hata ile karşılaştıktan sonra araştırmaya başlayınca Linux-Nvidia uyumsuzluklarını öğrendim. İnanınız ki bütün bu sorunların kaynağının; 250 Wattan 350 Watt'a yükselttiğim PSU'nun eski güç kablosundan olup olmadığını, kablonun değiştirilmesi gerekip gerekmediğini dahi araştırıyorum.
Aşağıdaki komutla Xanmod çekirdeği kurmayı dene bakalım, bu daha güncel bir sürüm ve depodaki çekirdekten biraz daha performanslı. PPA deposundaki Nvidia-340 sürücüsü bunu da destekliyor.

Kod:
echo 'deb http://deb.xanmod.org releases main' | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/xanmod-kernel.list
Kod:
wget -qO - https://dl.xanmod.org/gpg.key | sudo apt-key --keyring /etc/apt/trusted.gpg.d/xanmod-kernel.gpg add -
Kod:
sudo apt update && sudo apt install linux-xanmod

Hocam çok teşekkür ederim. Bu kurulumu gerçekleştirdim. Umuyorum ki bu çözüm olacaktır. Bir süre deneyimleyip tekrar geri dönüş yapmak istiyorum.
Tekrar merhabalar

Öncelikle bahsedilen işlemi yaptıktan sonra tekrar ekran donması ve çökme ile karşılaştım. Daha sonra XFCE versiyonunu da denedim. Yine aynı problem ile karşılaşınca Windows 7 kurdum. Fakat bu sefer bilgisayarın özellikle dosya yazarken çok çok yavaş olduğunu farkettim. Bir süre sonra bu şekilde olmasada çökeceğini hissettiğim için tekrar Linux dağıtımarı arasına geri döndüm.

Sorunu ise sanırım buldum.

Maalesef ADATA SU650 SSD kullanmaktayım.

Yeterince araştırmaya vaktim olmadığı bir zamanda hızlıca almış olduğum bu SSD kronik sorunluymuş. Bu konudaki kötü şöhreti ise maalesef çok fazlaymış.

Technopat sayfalarında da en kronik SSD'ler arasında 2.sıradan yer aldığını ve sorunlarını görünce birebir yaşadığım problemler olduğunu gördüm.

10 gün içerisinde yeni bir SSD almayı hedeflemekteyim.

Özgün Hocam eğer başlangıç-orta bütçe SSD öneriniz var ise mutlaka geri dönüşünüzü bekliyorum. Bu süreçte sizleri meşgul ettiğim için de çok özür diliyorum.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı